Tips & nyheter för anmälan till S:t Eriks-Cupen 2024

Den 1 december öppnar vi anmälan till S:t Eriks-Cupen för säsongen 2024. Nu finns matnyttig information och uppdaterade dokument med vägledning samt riktlinjer kring hur föreningen kan tänka inför val av nivå och antal lag i respektive åldersklass till den kommande säsongen.

Här nedan följer en sammanfattning av rubriker som är bra att tänka på innan anmälan till S:t Eriks-Cupen säsongen 2024 görs. 

Rekommendationer

StFF har tagit fram rekommendationer årskull för årskull som bör läsas igenom innan laget bestämmer vilken nivå man ska anmäla sig till. Som ledare, ha gärna en dialog med din klubb innan anmälan.

Utöver de huvudsakliga köns- och åldersbaserade serierna 8-19 år i S:t Eriks-Cupen finns ett par nyheter och tidigare förändringar som vi vill påminna om.

Serielösa matcher

2024 års stora nyhet är att i åldrarna 8-12 år genomförs S:t Eriks-Cupen med hjälp av serielösa matcher. All information om det hittar du HÄR!

Mixed

I åldrarna 8-12 år erbjuder vi Mixed-serier. En del föreningar har bara mixad verksamhet i dessa åldrar. Andra föreningar anmäler både flick-, pojk- och mixedlag.

Oavsett anledning är alla föreningar välkomna att anmäla lag till dessa serier.

Insteg i 5 mot 5-fotbollen

Till säsongen 2023 testar vi för andra året den nya nivån i 5 mot 5-fotbollen. Nivån heter ”Insteg” och är till för våra nybörjarlag, typ de lag som sparkar på sin första boll i samband med S:t Eriks-Cupspremiären. Tanken är att max 10-15 procent av lagen ska välja denna nivå, den absoluta merparten ska fortfarande spela i den vanliga nivån – ”Medel”.

Seedad serie F/P13 och F/P14 (födda 2011 och 2010)

I två års tid har vi testat att ha en seedad serie i åldrarna 13 och 14 år på pojksidan. På årets Barn- och Ungdomskonferens utvärderades testet och alla är överens om att dessa seedade serier bör finnas framöver också.

Dessutom införs seedade serier även på flicksidan i samma åldrar, det vill säga 13 och 14-års åldern. 

Den seedande serien är tänkt för de lag som valt div. 1 och som kommit allra längst. Det brukar vara runt 40 lag anmälda till div. 1 på pojksidan och StFF förbehåller oss rätten att ”seeda” 12 lag och lägga in dem i en egen serie. De behöver möta varandra. 

På flicksidan är antalet anmälda lag till div. 1 lägre och då kan också antalet seedade lag blir färre än 12. Men alla lag som vill kan anmäla sig till div. 1. Mer info om seedningsförfarandet kommer senare.

Ändrade regler för utgående lag i kvalserier till P16, P17 och P19

Från och med säsongen 2024 gäller följande:

  • Lag som utgår eller utesluts under perioden 1 jan – 31 mars ur kvalserierna till P16, P17, P19: 5 000:-/lag
  • Lag som utgår eller utesluts under perioden 1 april-31 okt ur kvalserierna till P16, P17, P19: 7 500:-/lag

Tidigare har det funnit en påföljd för nästkommande säsong, den regeln är borttagen. 

Anmälan

Anmälan till 2024 års S:t Eriks-Cup och kvalserier sker i december för lag i åldrarna 13-19 år. Lag i åldrarna 8-12 år har sista anmälningsdag 31 januari.
OBS! Notera att sista anmälningsdag skiljer sig för äldre och yngre lag. 

Och, för att få anmäla sig till nästa säsong behöver föreningen skriva under.....

Föreningscertifikatet

På årsmötet 2022 beslutades att alla föreningar som vill anmäla lag till S:t Eriks-Cupen ska skriva under ett certifikat. Annars får inte föreningens lag delta.

Där i finns t.ex. start- och spelgarantin som gör att alla spelare som är kallade till match ska spela minst halva matchen och att alla spelare regelbundet ska få starta under året.

Mer info om föreningscertifikatet hittar du här

Vid eventuella frågor, använd gärna e-post eller kontakta: