Vägledning för anmälan till S:t Eriks-Cupen 2023

I slutet av november öppnar vi anmälan till S:t Eriks-Cupen för säsongen 2023. Vid Barn- och Ungdomskonferensen 2021 framkom önskemål om mer vägledning och riktlinjer kring hur föreningen kan tänka inför val av nivå och antal lag. Något som vi tog fasta på och tog fram dokument inför anmälan i fjol. Nu finns matnyttig information och uppdaterade dokument inför kommande anmälan.

Här nedan följer en sammanfattning av rubriker som är bra att tänka på innan anmälan till S:t Eriks-Cupen säsongen 2023 görs. 

Rekommendationer

StFF har tagit fram rekommendationer årskull för årskull som ska läsas igenom innan laget bestämmer vilken nivå man ska anmäla sig till. Som ledare, ha gärna en dialog med din klubb innan anmälan.

Utöver de huvudsakliga köns- och åldersbaserade serierna 8-19 år i S:t Eriks-Cupen finns några specialserier att hålla reda på.

Mixed

I åldrarna 8-12 år erbjuder vi Mixed-serier. En del föreningar har bara mixad verksamhet i dessa åldrar. Andra föreningar anmäler både flick-, pojk- och mixedlag.

Oavsett anledning är alla föreningar välkomna att anmäla lag till dessa serier.

Insteg i 5 mot 5-fotbollen

Till säsongen 2023 testar vi för andra året den nya nivån i 5 mot 5-fotbollen. Nivån heter ”Insteg” och är till för våra nybörjarlag, typ de lag som sparkar på sin första boll i samband med S:t Eriks-Cupspremiären. Tanken är att max 10-15 procent av lagen ska välja denna nivå, den absoluta merparten ska fortfarande spela i den vanliga nivån – ”Medel”.

Seedad serie P13 och P14 (födda 2010 och 2009)

För andra året kommer vi även testa att ha en seedad serie i P13 och P14 div. 1. Div. 1 är tänkt för våra 12 lag som kommit allra längst, men eftersom det brukar vara runt 40 lag anmälda förbehåller vi oss rätten att ”seeda” 12 lag och lägga in dem i en egen serie. De behöver möta varandra. Men alla lag som vill anmäler sig till div 1. Mer info om seedningsförfarandet kommer senare.

7 mot 7-serier för överåriga spelare tas bort

Vi har under ett antal år erbjudit serier för lag som vill fortsätta spela 7 mot 7 även om man passerat det stadiet åldersmässigt (13-19 år). Till säsongen 2023 har vi beslutat att INTE erbjuda dessa serier. Anledningen är enkel, det är alldeles för få lag som vill delta. Säsongen 2022 var det endast tre lag som slutförde seriespel, och då bjöd vi ändå in till 6 olika serier i tre olika årskullar.

Ändring av kvalifikationsförfarandet till P17 Nationell pojkar

Lag som vill försöka kvalificera sig till de nationella P16-, P17- och P19-serierna kan som vanligt anmäla sig till våra kvalserier.

Kvalserierna till P16 och P19 nationell är orörda, men vi gör en ändring i kvalet till P17. Anledningen till det är att vissa lag har behövt spela både P16 nationell OCH P16 kvalserie vilket har slitit hårt på lag och spelare.

Därför ändrar vi nu kvalificeringen till P17 Nationell så det blir en saxning mellan serierna.

  • Vinnaren av kvalserien får plats nummer 1 i P17 Nationell.
  • Det bästa placerade icke direktkvalificerade Stockholmslaget i P16 Nationell får plats nummer 2.
  • Plats nummer 3 går till tvåan i kvalserien
  • Plats nummer 4 går till nästbäst placerade icke direktkvalificerade Stockholmslaget i P16 Nationell.
  • Och så vidare.

En förening får inte delta i båda serierna. Väljer man att delta i P16 Nationell får föreningen inte ha ett lag med i kvalserien.

Detta för att inget lag ska kunna dubbla chansen att kvalificera sig till P17 Nationell.

Ändrade regler för utgående lag i kvalserier till P16, P17 och P19

Från och med säsongen 2023 gäller följande:
Utgår laget från någon av våra kvalserier efter den sista februari får föreningen inte delta säsongen efter i den aktuella tävlingen.
Ex: Utgår IFK XXX från tävlingen ”Pojkar 2007 kval till P17” den 1 mars 2023 eller senare kommer föreningen inte att få delta i kvalserien till P17 säsongen 2024. Föreningen får dock vara med i de två övriga kvalserierna. Avgiften för utdraget lag i kvalserierna är som tidigare 5 000:- och gäller från den 1 januari.

Anmälan

Anmälan till nästa år S:t Eriks-Cup och kvalserier sker i december. Ytterligare information och anmälningslänk kommer ut i mitten/slutet av november. Men börja gärna tankearbetet kring val av nivå och antal lag redan nu.

Och, för att få anmäla sig nästa år så behöver föreningen skriva under.....

Föreningscertifikatet

På årsmötet 2022 beslutades att alla föreningar som vill anmäla lag till S:t Eriks-Cupen ska skriva under ett certifikat. Annars får inte föreningens lag delta.

Där i finns t.ex. start- och spelgarantin som gör att alla spelare som är kallade till match ska spela minst halva matchen och att alla spelare regelbundet ska få starta under året.

Mer info om föreningscertifikatet hittar du här

Vid eventuella frågor, använd gärna e-post eller kontakta: