Kom ihåg detta inför seriestarten

En del seniorserier och delar av S:t Eriks-Cupen startade innan påsk, medan en hel del lag sätter igång till helgen den 23-24 april. Inför premiärmatchen kan det vara bra att friska upp minnet samt hålla koll på regler och bestämmelser. Av den anledningen har vi skrivit ihop några påminnelser inför årets kick off.

För matcher i serierna Dam- och Herrjuniorer och F2007 – 2009, P2005 – 2009 samt senior- och veteranserierna gäller följande:

 • För att kunna skapa en spelarförteckning behöver du en inloggning till Fogis som du får du av din förening
 • För att kunna skapa en spelarförteckning behöver alla spelare finnas registrerade i Fogis
 • Om en spelare inte är registrerad Fogis kan du läsa mer om registeringar och spelarövergångar här
 • Båda lagen ska i Fogis skapa en spelarförteckning till den aktuella matchen
 • Denna skrivs ut och lämnas till domaren senast 15 minuter innan matchstart. Kontrollera efter matchen att domaren har fyllt i rätt, till exempel att det är rätt spelare som blivit utvisad

I nedanstående manual hittar du hur du går till väga för att ta fram en spelarförteckning:

Av olika anledningar kan det vara så att laget inte kan spela en match. 

 • Om du behöver göra en matchändring kan du läsa mer här om hur du går tillväga.
 • Om laget i sista stund kommer fram till att en match inte kan spelas måste laget kontakta motståndarna och domaren. Kontaktuppgifterna hittas enklast genom att söka upp matchen under Tävling - Välj Tävling, sök sedan upp den serie som matchen gäller. Leta sedan upp matchen under Kommande matcher eller i fliken Spelprogram. Väl där hittar du domaren, och motståndarlagets kontaktuppgifter når du genom att klicka på lagets namn. När domaren och motståndarna är kontaktade skickar du ett mejl till S:t Eriks-Cupen eller Seniorserierna och skriver vilken match som har skjutits upp/ställts in och varför. 

  Här kan du läsa mer om Walk Over och tips för att undvika att lämna W.O.

Bortalaget ska använda dräkt som tydligt avviker från hemmalagets. Målvakten ska bära färger, som klart skiljer denne från övriga spelare och domaren. Om båda lagen har lika färgade tröjor, skall bortalaget byta.

 • Kontrollera här på hemsidan vilken dräkt motståndarlaget använder genom att gå till den serie laget spelar i och klicka sen på Kontaktuppgifter lag
 • Ha gärna med västar
 • Lagen ska ha sina spelare numrerade
 • Lagkaptenen ska på vänster överarm bära armbindel

Tyvärr är det många lag som inte får den information som vi skickar ut. Anledningen är att mejladress och/eller mobilnummer saknas eller är inaktuella till den som är registrerad som kontaktperson i Fogis. Kolla uppgifterna för att underlätta för alla inblandade och glöm inte att bocka i ”Visa offentligt" samt klicka på "spara"!

Nedanstående är information som vi skickar ut per mejl och andra händelser där kontaktuppgifterna behövs.

 • Lag som utgår
  När ett lag utgår skickar vi ut information om det till alla lag i samma serie via mejl.
 • Matchändringar gjorda av ett av lagen
  Ett lag kanske inte kan spela ett visst datum och önskar flytta matchen, eller behöver meddela om Walk Over. Då måste de kunna få tag på sina motståndare.
 • Matchändringar av annan sort
  Det finns många orsaker till att en match flyttas. Anläggningen ska renoveras, planen är ej i spelbart skick p.g.a vattenläcka, ett annat arrangemang ska hållas på aktuell plan med mera. Då måste Stockholms FF kunna skicka den informationen till båda lagen.
 • Uppskjuten eller inställd match
  Det händer att matcher skjuts upp. Det kan t.ex. handla om att ett av lagen har fått akuta förhinder eller att något allvarligt har hänt i området där matchen ska spelas så att matchen inte kan sätta igång på utsatt tid.
 • Domaren
  Domaren kan ibland behöva komma i kontakt med hemmalaget.
 • Övrig information
  Laget riskerar att missa annan viktig information.

Därför ber vi er att se över att både mejladress och mobilnummer finns och är aktuella till den som står som kontaktperson för laget.

Om ni ser att alla uppgifter inte är korrekta, kontaktar du ansvarig i föreningen som fyller i de saknade uppgifterna i Fogis.

OBS! För den som fyller i uppgifterna i Fogis är det viktigt att rutorna "Visa offentligt" bockas i samt klicka på "spara"!

I all 11 mot 11-fotboll finns det möjlighet till digital domarersättning.

Efter en match ska hemmalaget betala domaren. Det enklaste sättet är att swisha domarersättningen, men följande alternativ finns:

 • Domaren och föreningen har Swish – domarersättning förs över direkt via Swish.
 • Domaren har Swish men inte föreningen – domarersättning skall betalas kontant.
 • Domaren har inte Swish men föreningen har – domarersättning sätts in på konto.

Vid kontobetalning skall domarersättning vara domaren tillhanda senast 6
bankdagar efter match. Om förening inte uppfyller kravet om kontobetalning till domaren inom 6 bankdagar kommer Stockholms FF ålägga föreningen en straffavgift på 200 kr per domaruppdrag.
Gäller samtliga matcher som administreras av Stockholms FF.

Här kan du läsa om hur du går tillväga!

OBS! Föreningen kan ha egna betalningsrutiner för föreningens egna 5 mot 5-domare

Hur mycket som du ska betala till domaren hittar du här!

Riksidrottsförbundet (RF) har tecknat en grundförsäkring som alla föreningar som är med i RF automatiskt har. Vill föreningarna ha ett högre försäkringsskydd så kan man teckna ett komplement till denna grundförsäkring, exempelvis vid resa med laget.

När det gäller spelarna är alla ungdomar till och med 14 år gratis försäkrade (så kallad ungdomsförsäkring). Den avgiften ingår i anmälningsavgiften för laget. Den gäller under matcher och träningar samt vid direkt färd till och från dessa aktiviteter.

Från det år man fyller 15 år är det obligatoriskt med en lagförsäkring.
Registreringsperioden är 1 april - 31 mars. Det innebär att övergångsbestämmelserna för svensk fotboll gäller för dessa spelare.

Ledarna och personer kring laget är automatiskt försäkrade när de utför ett uppdrag åt föreningen (håller i träning, vid match, kör bil till match, går på kurs med mera). Detta ingår i RF:s grundförsäkring.

Skadeanmälan gör du genom att ringa till Folksam på tel. 0771-960 960.

Folksam ersätter sedan skadan efter förutbestämda schabloner/mallar. Ersättning utgår ej för förslitningsskador. Skadan måste ha tillkommit vid ett specifikt tillfälle.

Hur är det med olycksfall i din hemförsäkring?
Många försäkringar gäller inte vid olycksfall i samband med idrottsutövande.
Kontrollera era hemförsäkringar ifall ni behöver komplettera olycksfallsskyddet.

Har du frågor gällande ditt försäkringsskydd?
Kontakta Folksam på tel. 0771-950 950

Dessutom erbjuder Folksam Råd och Vård för idrottsskador

 • Gratis idrottsmedicinsk rådgivning ingår i spelarnas försäkring
 • Rådgivning vid skada eller hur man förebygger en skada av
  sjukgymnast
 • Hjälp med att anmäla skada till Folksam
 • Hjälp med att boka besök hos terapeut

Min Fotboll är svensk bredd- och ungdomsfotbolls egen app som Svenska Fotbollförbundet och distrikten lanserade till säsongen 2019. Min Fotboll gör det möjligt för alla bredd- och ungdomslag att öka intresset och engagemanget kring sina matcher via foto, film och liverapportering.

Appen blir även det snabbaste och bästa sättet att hitta information om serier, matchresultat, tabeller, klubbar och lag i svensk fotboll. Det är även i appen som du kan registrera det Gröna Kortet.

Min Fotboll är särskilt anpassat för barn- och ungdomsföreningar/-lag på grund av den höga nivån av integritetsskydd och dataskydd. Men om man inte vill sända via Min Fotboll, vad gäller då? 

Läs mer och kom igång med Min Fotboll!

Om du ska kommentera eller skriva ett matchreferat kan det vara bra att läsa följande dokument: Rekommendationer gällande matchreferat

Det finns fyra olika spelformer i S:t Eriks-Cupen:

 • 5 mot 5
 • 7 mot 7 (liten och stor)
 • 9 mot 9 (liten och stor)
 • 11 mot 11

7 mot 7 och 9 mot 9 är även indelade i två olika beroende på åldersgruppen laget spelar i. För att du ska få koll på vad som gäller i respektive spelform går du in på vår sida om Nationella spelformer och läser mer.

 

För att så många som möjligt ska kunna spela så länge som möjligt finns dispenser. Det finns generella, lag- och personliga dispenser.

För generella dispenser gäller följande:

 • I 5 mot 5 tillåts en överårig på laguppställningen i både flick- och pojkserierna.
 • I 7 mot 7 tillåts en överårig på laguppställningen i både flick- och pojkserierna.
 • I 9 mot 9 tillåts två överåriga på laguppställningen på flick- och en på pojksidan.
 • I 11 mot 11 tillåts två överåriga på laguppställningen på flick- och en på pojksidan. 

OBS!!! Spelaren får vara högst ett år äldre än den åldersgruppen som laget spelar i.

Personliga dispenser utöver de generella dispenserna kan sökas om det finns synnerliga skäl. 

Läs mer om dispenser

Grönt Kort är ett initiativ som genomförs tillsammans med vår samarbetspartner Folksam för att lyfta fram och visa på alla goda föredömen som finns inom barn- och ungdomsfotbollen. Kortet är matchens Fair play-pris och delas ut av ledarna och går till en spelare i varje lag som utmärkt sig på ett schysst sätt. Den som får kortet har utmärkt sig lite extra. Grönt Kort för Fair Play delas ut vid alla matcher i S:t Eriks-Cupen i åldrarna 8-14 år.

Glöm inte att ta med de Gröna Korten till matcherna!

Ibland kan det vara svårt att veta vem man ska dela ut kortet till och en del upplever det som orättvist. 

Få tips och läs mer om Grönt Kort för Fair Play!

Vid varning (gult kort) ska spelaren bytas ut (spelaren får ersättas) innan spelet
återupptas. Bytet är inte tidsatt, det är upp till ledaren att avgöra när spelaren kan delta i matchen igen. Rekommendationen är att bytet bör vara minst 5 minuter långt. Återinträdet behöver inte godkännas av domaren.
OBS! Denna regel gäller bara i 11 mot 11-fotboll i S:t Eriks-Cupen.

Om samma spelare erhåller två varningar under en och samma match ska spelaren utvisas för lindrig förseelse. Den utvisade spelaren får då ej återinträda i spelet eller ersättas.

Vid Riksidrottsmötet i maj 2019 beslutades att föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har ideella uppdrag eller andra uppdrag i föreningen där denne har direkt och regelbunden kontakt med barn. Beslutet trädde i kraft den 1 januari 2020. För att barnen ska vara skyddade rekommenderar StFF att ett registerutdrag visas upp varje år.

Stockholms FF:s styrelse har tagit beslut om att alla som har ett uppdrag och representerar StFF ska varje år begära ut och visa upp ett belastningsregisterutdrag från Polisen.

Som barn räknas personer under 18 år. De som är 15 år eller äldre ska lämna ett registerutdrag.

Under det gångna året har det förekommit fall i svensk idrott där föreningar brustit i ansvaret och barn har drabbats. För att det ska undvikas uppmanar vi alla våra föreningar att varje år begära in ett begränsat utdrag ur belastningsregistret för de som anställs eller har uppdrag i föreningen.

En arbetsmetod som föreningen kan använda sig av är:

 1. Upprätta ett föreningsregister med innehållet av vem/vilka som är tränare/ledare.
 2. Utse en eller ett par ansvariga för kontroll i föreningen.
 3. Inför en rutin med regelbundenhet, som fungerar i föreningen, exempelvis inför terminsstart eller då en ny tränare/ledare engageras då registerutdrag redovisas och kontrolleras.
 4. Den enskilde begär ut registerutdraget från Polisen.
 5. Den enskilde uppvisar registerutdrag till föreningsansvarig enligt fastställd rutin.
 6. Föreningsansvarig gör en notering om att registerutdrag inhämtats.
 7. Utvärdera arbetssätt och rutiner.

Läs mer om belastningsregisterutdrag och barnkonventionen

En av Stockholms FF:s prioriterade strategier är att nå ”En bättre matchmiljö”. Fair Play-trappan som vänder sig till seniorseriernas representationslag är en åtgärd för att nå detta mål. 

I serierna finns en Fair Play-Liga där lagen tilldelas poäng utifrån händelser under matchen (såsom varningar och utvisningar) som domaren redovisar i sin domarrapport och som automatiskt sammanställs i en Fair Play-tabell.

Till Fair Play-Ligan finns Fair Play-trappan kopplad. Vid fyra tillfällen under året sker en avstämning av läget, då beslutas om vilka åtgärder som eventuellt kommer att vidtas. Underlag för detta är den kvot per lag som räknas fram. Kvoten hittar du på StFF:s hemsida i samband med seriens tabell och rubriken ”Lagstatistik”. Underlaget kommer tas fram i tre nivåer.

Läs mer om poängberäkningen och förutsättningarna för Fair Play-trappan 

Gäller herrar div. 4-7 samt damer div. 3-5.

I tävlingsbestämmelsernas fjärde kapitel paragraf 3 står följande:

Domaren ska kontrollera två spelare mot deras legitimationer. Ett lag kan även begära vilka två spelare som ska kontrolleras i motståndarlaget. Detta måste meddelas domaren senast under halvtidspausen. De spelare som ska kontrolleras skall domaren meddela till respektive lagledare/lagkapten innan andra halvlek sätts igång.

Det är spelarens skyldighet att infinna sig hos domaren senast 10 minuter efter match och visa upp sin legitimation.

Spelare som uteblir från legitimationskontrollen, motsätter sig, inte kan legitimera sig, skall anmälas av domaren till StFF:s tävlingsavdelning.

En fullständig kontroll av hela lagets legitimationer kan även göras av utsedd matchobservatör/matchdelegat.

Förening kan av StFF:s TK åläggas en straffavgift om högst 25 000 kr alternativt förlust av match (se TB 6 kap 18 §).