Stadslagen för seniorer som blev distriktslag för juniorer

Intresset för internationella matcher växte på 20-talet. 1925 var Stockholms Stadion fullsatt när Stockholms Fotbollförbunds lag mötte Köpenhamns stadslag. Matchen slutade 2-2 och var både idrottsligt och ekonomisk framgångsrik. Det var början på en rad internationella stadskamper mellan vår huvudstads egna lag mot andra europeiska storstäder. Berlin, Köln, Oslo och Amsterdam var några av motståndarna. Även klubblag som Arsenal, Deportivo Español och SC Rapid från Wien samt Lettlands landslag mötte stadslaget.

På den tiden var det seniorspelare som bemannade stadslaget. Sedermera blev det distriktens junior som skulle granskas och slipas till elitspelare på Elitpojklägret, arrangerat av Svenska Fobollförbundet. Det första lägret hölls 1956 i Malmahed utanför Malmköping. Sannarps IP i Halmstad tog över arrangemanget 1965 och 1981 fick flickeliten ett eget elitläger.

Elitlägret som numera heter Utvecklingslägret har varit ett andra steg i distriktets spelarutbildning på senare år. Det tredje steget är distriktungdomsturneringarna för pojkar och flickor 16-17 år. Turneringarna har haft olika namn beroende på vilket företag som har varit sponsor. De nuvarande namnen är Postnord Cup och Cup Kommunal. Pojkarnas cup startade 1975 medan flickorna satte igång 1982. Skåne är det distrikt som har nått flest segrar, 12 för flickor och 13 på pojksidan. Stockholm är en bit efter med 7 respektive 8 segrar. Men i år kan vi närma oss vårt sydligaste distrikt. Båda våra distriktslag födda 2000 är i final. Flickorna spelar den 28 juni mot Göteborg och pojkarna ska försöka besegra Skåne den 5 juli.

Även om inte alla spelare når de högre serierna och fortsätter att spela med och emot varandra blir tiden i distriktslaget för många en vänskap som håller livet ut. Spelarna födda 1950 som var med i stadslaget 1966 träffades 44 år senare för en återträff. "Gubbarna" tyckte det var så kul att återses att det fortsatte som en årlig tradition och inte nog med det. De tre följande årskullarna inspirerades och ville också vara med. Lennart "Linkan" Lindkvist och Carri Ekström var ledarna som höll i taktpinnen för återträffarna. Bland de spelare som fanns med vid Elitpojklägret 1966 syns namnen Rolf "Råttan" Edberg, Tommy Berggren, Bosse Axberg och Björn Zacharoff.

Läs om stads- och distriktslagen i Stockholms Fotbollförbund jubileumsbok 1917 – 2017 skriven av Leif Ekstig med hjälp av Claes-G Bengtsson. "Tidiga utmaningar för stadslaget" och "Stadslagen som hade pensionärsträffar" är två delar i boken som handlar om stads- och distriktslagen.

Jubileumsboken kostar 249:- + ev. frakt. Boken beställs genom att skicka ett e-brev till: kansli@stff.se. Det går även att komma till StFF:s kansli och köpa boken.