Gustaf Myhrman gick iland med domarskapet

James Bond och Carl Hamilton är två litterära kommendörkaptener som löser de flesta problem och uppgifter. Gustaf Myhrman har samma militära grad men är högst levande och har löst domarskapets alla problem och uppgifter i över 30 år men på ett lite lugnare sätt än de fiktiva figurerna. Vid förbundets årsmöte tilldelades Gustaf det nyinstiftade "Stockholms FF:s hederspris".

MOTIVERING

Gustaf får priset för sina många och trogna år i Stockholms Fotbollförbunds tjänst.

Under sina 32 år som domare på olika nivåer och sina 16 år som distriktsinstruktör, domarkontrollant och domarcoach har Gustaf varit ovärderlig för många unga domare inom Stockholmsfotbollen. Inte minst under de 16 år som Gustaf reste med och coachade unga domare vid Gothia Cup, Örebrocupen och Forwardcupen.

Under sina 32 år som aktiv domare var Gustaf en uppskattad och duktig domare i både ungdoms- som seniorserier, såväl inomhus som utomhus.

Gustaf har under 16 år med sitt enorma engagemang och stora intresse för ungdomar och utveckling inspirerat och väglett många unga domare på väg upp på domarstegen.

Gustaf har också varit en flitig handbollsdomare och hjälpt klubbar med tillsättning av domare till fotbollsmatcher. Sammanlagt har Gustaf genomfört imponerande 6 500 domaruppdrag.

Det var en skada som förde in Gustaf i domarskapet. Ett stukat ringfinger som målvakt i lillebrorsans milanskrudade korplag, IK Thule, gjorde att Gustaf vid 42-års ålder kände att det var dags att lägga av med fotbollen.

Men kärleken till sporten var så stor så att den var tvungen att ersättas med något annat. I en bok från 50-talet hade Gustaf lärt sig fotbollsreglerna, så domaryrket skulle nog passa och hösten 1982 ringde Gustaf till Stockholm FF för att anmäla sig till en domarkurs. Kursen gick inte förrän efter årsskiftet, istället inleddes domarkarriären på handbollsplanen, en sport som också ligger Gustaf varmt om hjärtat.

Året efter började den långa banan inom domarskrået. Den första matchen* var en P14-match på Pålsundsvallen.

– Jag tror att Reymers var hemmalag, men jag kan kolla upp det, svarar Gustaf på frågan.

Det är ordning och reda på denna gentleman. Alla drygt 6 500 handbolls- och fotbollsmatcher finns dokumenterade årsvis.

– Generellt sett har dömandet bara varit positivt, säger Gustaf om sin karriär.

Det har funnits matcher som varit väldigt roliga, men även mindre trevliga upplevelser på fotbollsplanen har förekommit.

När ett u-båtsprojekt för Kockums tog Gustaf till Adelaide i Australien i tre år blev det nya upplevelser med pipan i mun.

– Den roligaste var nog en ungdomsfinal för pojkar 15 år. Även om det var en tokig förälder som kom inrusande på planen, men han lugnade ner sig rätt snabbt.

Resultatet av en av årets pristagare har lett till en demonstration! Gustaf tillhörde domarbasen Owe Sjöbloms grupp av domare som tilldelades så kallade högriskmatcher på 90-talet. I en tidig seriefinal i div. 7 dömde Gustaf en solklar straff, men laget som felade löpte amok och jagade Gustaf till hörnet av planen. Gustaf lugnade ner spelarna, pratade med lagkaptenen och matchen skulle sätta igång igen. Men när Gustaf verkställde två utvisningar efter att ha blivit bespottad och knuffad i tumultet var cirkusen igång igen. Matchen fick brytas och en rapport skickades till förbundet. Tävlingskommittén uteslöt laget och deras överklagan avslogs. I ett sista desperat försök ordnade laget en demonstration utanför Svenska Fotbollförbundets kanslilokaler.

Ytterligare en match har Gustaf blivit tvungen att bryta. I Gothia Cup jagade ett lag det andra av planen. I kaoset var det någon som kastade en krona som träffade domaren.

– Jag blev lite besviken där. Några månader tidigare hade FIFA-domaren Anders Frisk också fått ett mynt kastat på sig, (Vid matchen i Champions-league mellan Roma och Dynamo Kiev. Red:s anmärkning) men han blev ju träffad av en hel Euro, säger Gustaf med glimten i ögat.

Två brutna matcher av drygt 6 500 är inte mycket, speciellet när man dömt ett otal matcher med stor risk för konflikter. Då är det betydligt fler som har varit trevliga och lugna matcher, men det är ju inte de som sticker ut i dömandet. Och det är dömandet som har varit det roligaste och framförallt i ungdoms- och juniormatcher tycker Gustaf.

16 år som domarinstruktör har inte heller gått obemärkt förbi. När Gustaf skulle hålla kurser för 5- och 7-mannadomarna fanns bara den vanliga regelboken att hänvisa till och den är mest inriktad på 11-mannafotboll. Istället för att gnälla satte sig Gustaf med kollegan Markus Lejonstad och skrev ihop en regelbok för 5- och 7-mannafotboll med inriktning på stockholmsfotbollens förhållanden och bestämmelser. En bok som används än idag om än i en uppdaterad utgåva.

Som militär var Gustaf van att utbilda vilket gjorde att rollen som domarinstruktör passade som handen i handsken.

I princip alla yngre domare från Stockholm som dömer högre upp har blivit instruerad av Gustaf vid någon kurs, match eller vid någon av alla resor till cuper där Gustaf haft en sammanhållande roll.

Men nu vid snart 76-års ålder lägger Gustaf pipan och regelboken på hyllan. Kärleken till fotbollen lever dock vidare. När inte smokinglirarna från AIK spelar hemma åker domarpensionären till London 4-5 gånger per år för att se brittisk fotboll och då helst favoritlaget Arsenal.

Stockholms Fotbollförbund tackar Gustaf Myhrman för alla år i förbundet och fotbollens tjänst och gratulerar till det första hederspriset i Stockholms FF:s historia.

* Fotnot: Den första matchen som Gustaf dömde spelades den 7 maj 1983 mellan Söderkamraterna - Sörskogen 4-0 i P14 födda 1969.

Kriterier för utmärkelsen "Årets Hederspris"

  • Minst 20 års aktivt deltagande för Stockholms Fotbollförbunds räkning. Alltså inte för en enskild klubb.
    • Kommittéearbete
    • Styrelsearbete
    • Domarinsatser
    • Utbildare
    • Kanslianställd
    • Mm mm…
  • Gärna en kombination av dessa roller.
  • Den aktiva karriären ska ha avslutats.
  • Personen ska ha varit ett gott föredöme för StFF och levt upp till den etik och moral StFF vill präglas av.