Från DM till Stockholm och Victoria Cup

I 70 år spelades det distriktsmästerskap i Stockholm som gick under namnet DM. När Stockholms FF 1977 hade 60-årsjubileum blev herrarnas DM en handikappturnering och bytte namn till Stockholm Cup. Året efter kom man på att även damernas DM borde ha ett eget namn och fick namnet Victoria Cup. En anledning ska ha varit att kronprinsessan Victoria föddes året innan, vilket ledde fram till det passande namnet.

Den som är lite matematiskt lagd tänker då att spelades DM i 70 år, men StFF firade 60 år. Jo, det var så att DM spelades innan StFF bildades. Den första cupen spelades 1906 med Djurgården som vinnare, men flest titlar har tvillingklubben AIK som har vunnit 24 gånger.

Efter namnbytet är det Hammarby med 8 segrar som har varit framgångsrikast. Tyvärr deltar ju inte de högst rankade föreningarna längre på herrsidan. Annat var det 1977 när det infördes en handikappstraff per serienivå som skiljde lagen.

"Stehe Rovers var egentligen en småklubb vars effektivitet var passande för klass 3 men i jubileumstävlingen Stockholm Cup gjordes inga missar. Och handicapstraffarna satt perfekt. Till slut var Stehe Rovers framme i final mot Hammarby. Eftersom det skiljde sex divisioner mellan lagen så fick grabbarna i det rödklädda laget – och med den gula texten Stehe Rovers – börja med ett halvdussin straffar.

1977 var Hammarby Stockholms bästa allsvenska lag, och söderkisarna fixade också till finalspel i Stockholm Cup. En kul grej, bara, men någonting som fick igång snacket i vårt distrikt. När finalen skulle spelas mot breddfotbollens representant Stehe Rovers, och dessutom på Söderstadion snurrade vändkorsen 5 692 gånger.

I finalen fick inte Stehe Rovers in alla straffarna, men ledde med 3-0 när matchen kickades igång. Hammarbys tränare Björn Bolling hade satsat på full ordinarie elva, och till slut vann söderbröderna med 4-3. Det var en final så udda att det kom bilder i Rapports riksnyheter."

Under åren 1929-1968 fanns en turnering som kan liknas den nuvarande Stockholm Cup. Lilla DM hette turneringen där elitlagen inte fick vara med. Enskede IK vann den första upplagan. Den sista tog Vallentuna BK hem. Mest publik var det vid finalen 1931 när IK Hermod vann över Värtans IK med 2-1. Över 10 000 åskådare hade stannat kvar på Stockholms Stadion efter landskampen mellan Sverige-Danmark för att se DM-finalen.

Damerna spelade sitt första DM 1971 och Jakobsbergs GoIF fick lyfta pokalen. Det blev ytterligare två segrar innan det nya namnet tillkom. Under Victoria Cup-eran har Hammarby varit dominant. Hela 14 segrar varav tio raka de första åren. Fyra av vinsterna har i och för sig varit med tillägget DFF i namnet.

Flickornas första Juniormästare blev Hammarby 1975. Så hette titeln fram till 1983 då Radio Stockholm var med och sände JDM som var det nya namnet. Flest vinster har AIK och Hammarby med åtta var.

Pojkarna har spelat DM sedan 1914 då Klara SK blev Juniormästare. Även på pojksidan blev det namnbyte av samma skäl som flickorna. AIK är bäst med 25 segrar.

Läs om våra distriktsmästerskap i Stockholms Fotbollförbund jubileumsbok 1917 – 2017 skriven av Leif Ekstig med hjälp av Claes-G Bengtsson. "Maratonduell innan Värtan vann DM-titeln", "Stor publik till Stockholm Cups finaler" och "Statistik – Distriktsmästare" är tre kapitel i boken som handlar om våra DM.

Jubileumsboken kostar 249:- + ev. frakt. Boken beställs genom att skicka ett e-brev till: kansli@stff.se. Det går även att komma till StFF:s kansli och köpa boken.