Fotboll på vintern i Stockholm

Fotboll spelar vi i vår huvudstad oberoende av väder och vind fast under olika former, förhållande och underlag. Det stora intresset för att sparka på en boll även under årets kalla månader tog fart på 60-talet. Bandyn hade sin storhetstid på 50-talet, men intresset falnade för sporten med det röda nystanet.

Vintertemperaturen i Stockholm åker upp och ner som en assisterande domares flagga. Ena dagen är det vargavinter för att nästa dag påminna om en ljummen vårdag, däremellan är det grått som en öststat på 70-talet.

Fotboll spelar vi i vår huvudstad oberoende av väder och vind fast under olika former, förhållande och underlag. Det stora intresset för att sparka på en boll även under årets kalla månader tog fart på 60-talet. Bandyn hade sin storhetstid på 50-talet, men intresset falnade för sporten med det röda nystanet.

På 60-talet fanns ett "tennistält" på Stora Mossens IP där det lirades boll på grus. Detta var början på en segdragen historia om en riktig fotbollshall i huvudstaden. Det dröjde till hösten 2003 innan Spångahallen kunde invigas av idrottsborgarådet Py Börjesson.

– Det här är den första, men dock ej den sista, sa Börjesson då.

Idag skriver vi 2017 och inga fler fotbollshallar har uppförts av Stockholms stad.

Den första riktiga inomhusmatchen spelades i Stockholm den 3 januari 1940 i Alvikshallen mellan Hammarby och Djurgården. Sen har inomhusfotbollen gått som AD-flaggan upp och ner.

1983 arrangerade Stockholms FF inomhusturneringen Bollsport Cup för första gången, det blev en succé direkt. Finalen spelades i samband med "Nackas minne", en turnering som spelades i Johanneshovs ishall mellan Stockholms elitklubbar och några inbjudna lag.

Bollsport Cup bytte skepnad med olika sponsornamn och regler. 2013 gick Stadium Futsal Cup i graven. Inomhusfotbollen hade fått ett internationellt namn, futsal, som är en sydamerikansk variant av inomhusfotboll.

Lagen som enbart spelade futsal hade tagit över och klubbarna som satsade på utomhusfotboll var inte lika intresserade av spela inne längre. Bristen på hallar i vårt distrikt gjorde det svårt för futsal att expandera. Sakta har förutsättningarna förbättrats något och den nya inomhussporten har börjat växa. Men bristen på hallar är fortfarande stor.

Läs om inomhusfotbollens utveckling i Stockholms Fotbollförbund jubileumsbok 1917 – 2017 skriven av Leif Ekstig med hjälp av Claes-G Bengtsson. "Fotbollshallar kom på villovägar i många" och "Inte lätt vara pådrivare för inomhusfotboll" är två delar i boken som handlar om fotbollen på vinterid i Stockholm.

Jubileumsboken kostar 249:- + ev. frakt. Boken beställs genom att skicka ett e-brev till: kansli@stff.se.. Det går även att komma till StFF:s kansli och köpa boken.