Damfotbollen står stark – men mycket finns att göra

Det tog lång tid innan fotboll för damer blev accepterat i den manligt dominerade fotbollsvärlden. Damfotbollen hånades av män på 1900-talets början, det första seriespelet ägde rum i Stockholm 1969, första EM-turneringen 1984 (med Sverige som segrare), VM spelades första gången 1991 och 1996 fanns damfotboll med på OS-programmet. Något som vi tycker är självklart har verkligen fått kämpa för sin existens.

1918, året efter Stockholms Fotbollförbund bildades spelades den första dammatchen i vårt distrikt. Det var Stockholms Kvinnliga IK som mötte IF Linnea inför 500 åskådare på Aspuddens IP. Matchen blev hårt kritiserad av den manliga journalistkåren som tyckte bland annat att "den veka kvinnokroppen inte var gjord för hårda törnar". Damfotbollen fick inget fäste och internationellt förbjöds bland annat damlag i Storbritannien att använda klubbarnas fotbollsplaner.

Fram till mitten av 60-talet förekom jippomatcher där oorganiserade damlag spelade mot så kallade "gubblag". Det dröjde ända fram till 1966, då Öxabäck IF startade ett damlag och damfotbollen började slå rot i Västergötland.

Men Stockholm var först 1969 tillsammans med ett par andra distrikt att arrangera seriespel för damer. Djurgårdens IF vann försöksserien som bestod av åtta lag.

Samma år öppnade även S:t Eriks-Cupen anmälan för flicklag. Totalt anmälde sig 35 lag uppdelade i två åldersklasser.

Ett par år senare närmare bestämt 1973 vann Öxabäck det första officiella svenska mästerskapet för damer. Det första Stockholmslag som kunde titulera sig svenska mästare var Jakobsbergs GoIF som vann SM-finalen mot Hammarby IF 1977. I Bajens finallag spelade bland annat Ann Jansson som var med i det första damlandslaget 1973 och även gjorde det första landskampsmålet för Sverige. Mål kunde Ann producera, 864 mål på 642 matcher är ett hyfsat facit.

Någon SM-pokal fick aldrig Ann lyfta. Det dröjde till 1985 innan Hammarby tog hem SM-guldet efter finalseger mot Gais. I mästarlaget hittade vi Annika Eriksson som på slutet av 90-talet blev Stockholm och landets första kvinnliga distriktsordförande i fotboll.

Övriga Stockholmslag som har vunnit SM är: Älvsjö AIK, Djurgården/Älvsjö och Tyresö FF.

Damfotbollen växte enormt de första åren, inte minst i Stockholm där S:t Eriks-Cupen bidrog starkt till utvecklingen. Från 35 lag till 1 228 48 år senare i vår stora ungdomsturnering. I seniorserierna har utvecklingen varit stark, från 8 till över 120 lag.

Den snabba utvecklingen har gjort att det inte har varit och är guld och gröna skogar för damfotbollen. Fortfarande råder ojämlika förhållanden mellan herrar och damer. Ekonomiska förutsättningar, medialuppmärksamhet och planfördelningar är bara några av problemen som har och i många fall fortfarande existerar.

Acceptansen för flickor som spelar fotboll har förändrats monumentalt under 100 år, men det finns en hel del att jobba med innan fotbollen för damer är jämställd med herrfotbollen.

Läs om damfotbollens utveckling i Stockholms Fotbollförbund jubileumsbok 1917 – 2017 skriven av Leif Ekstig med hjälp av Claes-G Bengtsson. "Det tog tid för damfotbollen att bli accepterad", "Minnesvärd storhetstid för Älvsjös damlag" och "Ann Jansson historisk målskytt" är tre kapitel i boken som handlar om damfotboll och dess utveckling.

Jubileumsboken kostar 249:- + ev. frakt. Boken beställs genom att skicka ett e-brev till: kansli@stff.se. Det går även att komma till StFF:s kansli och köpa boken.