Stockholms FF bildades en afton i mars

Torsdagskvällen den 29 mars 1917 bildades Stockholms Fotbollförbund i Riksidrottsförbundets lokaler på Malmskillnadsgatan. Till distriktets förste ordförande valdes Ruben"Massa" Gelbord.

Fotboll var ingen ny företeelse. Kineser sparkade 300 år före Kristus på en fjäderfylld boll. I Centralamerika förekom ett fotbollsliknande spel 300-900 e kr. Under 1300-talet utfärdade Filip den långe och Edvard VIII förbud mot fotboll i Frankrike och England. Århundradet efter spelades "calcio" i Florens med liknande dagens planmått, men dock utan mål.

Fotbollen i Sverige löd först under Svenska Idrottsförbundet som bildades 1895 samma år utfärdades de nationella spelreglerna, men redan 1885 hade föreningar från Göteborg, Stockholm och Visby enats om tävlingsbestämmelser för "svensk fotboll". 1902 hamnade fotbollen tillsammans med bandyn under Svenska Bollspelsförbundet. Förbundets första uppgift var att arrangera seriespel i Stockholm.

SBF:s existens blev inte långvarig. 1904 bildades Svenska Fotbollförbundet och efter stridigheter med RF och Stockholms Idrottsförbund upplöses Bollspelsförbundet två år senare.

Fram till bildandet av Stockholms Fotbollförbund var det "afdelningen för fotboll" på Stockholms Idrottsförbund som ordnade serierna i Stockholm. Bland herrarna som tyckte att Stockholm skulle göra som Göteborg och Gestrikland och bilda ett distriktsförbund för fotboll fanns bland annat Ruben"Massa" Gelbord.

28 föreningar fanns med i den första medlemsförteckningen från 1917, 49 lag anmälde sig till seriespel. Dessa spelade 276 matcher. Jämför de historiska siffrorna med talen 99 år senare: 378 föreningar, 5 397 lag och cirka 35 000 matcher.

Fotbollsrörelsen har blivit större och växer fortfarande.

Läs om Stockholms Fotbollförbund bildande och utveckling i jubileumsbok 1917 – 2017 skriven av Leif Ekstig med hjälp av Claes-G Bengtsson. "28 klubbar från start" och "Utmaningarna växte snabbt i början" är två delar i boken som handlar om fotbollens begynnelse i Stockholm.

Jubileumsboken kostar 249:- + ev. frakt. Boken beställs genom att skicka ett e-brev till: kansli@stff.se. Det går även att komma till StFF:s kansli och köpa boken.