Nya lag som satsar högt

Vi tog pulsen på två nya lag som har anmält sig till vårt seriespel nästa säsong och för första gången ska spela seriefotboll i div. 5 damer respektive div. 7 herrar. Läs om Flemingsbergs United FC och FC Första.

Under hösten har vi skrivit om initiativtagande unga tjejer som har blivit utsedda till månandens ledare i Stockholmsfotbollen. I Flemingsberg United finns ytterligare en, Milena Milanovic, sportchef för det nybildade damlaget. Laget startade med öppna träningar under sommaren. Det var en väldig blandning av tjejer som dök upp, spelare hade lirat tidigare, andra som inte hade lirat, kompisar och kompisars kompisar. Instagram och föreningens samarbete med Södertörns högskola har också inbringat några spelare.

Truppbygget pågår fortfarande och det blev ett litet avbrott i rekryteringsprocessen när coronanpandemin tog ny fart och de gemensamma fotbollsträningarna ställdes in.

– Det kan vara lite svårare att få fram en damtrupp än en för herrar. Vi kvinnor har lite svårare att nappa. Vi kräver lite gemenskap, det ska vara trevligt och det ska vara trevligt att komma till träningen, berättar Milena.

Det är några nya spelare på väg in, så i början av januari tror Milena att truppen ska vara komplett. Men innan dess är alla välkomna att höra av sig för att förhoppningsvis inom kort kunna komma och träna med laget.

Föreningen vill satsa stort och vill visa att det går att ha en fungerade förening i förorten där alla är välkomna och förenade oavsett bakgrund. Därav var beslutades det att laget skulle spela seriespel i damernas division 5.

– Målet är att vinna division 5. Man måste sikta högt, säger Milena.

Det är lagets mål under den första säsongen, men föreningen har också som mål att ta hand om ungdomar i Flemingsberg. Alla ska ha en chans att vara med och utvecklas.

I herrarnas division 7 hittar vi FC Första som är ett kompislag från området Backlura i Nynäshamn. En sensommarkväll snackade Behar Hyseni och Arkan Palani om man skulle bilda ett riktigt fotbollslag tillsammans. Arkan hade coachat sina bröders korplag tidigare, men ville nu skapa ett riktigt lag. Sagt och gjort blev Behar ordförande och Arkan kontaktperson samt tränare.

För Arkan passar rollerna perfekt. Uppväxt i en riktig fotbollsfamilj är intresset för det gröna fältets schack stort, men den fysiska träningen kommer från egna erfarenheter som landslagsman i parainnebandy då Arkan är rullstolsburen. Med jobb i en förening har kontaktpersonen även koll på alla papper och uppgifter som måste fixas.

Truppen består av 20 spelare och den första träningsmatchen är redan avklarad. Seriesegrarna i H 7 G, Dardania FF, stod för motståndet i en match som slutade 4–4. En match som gav mersmak åt den nystartade laget. Målsättningen är redan klar!

– Drömmen är att spela i allsvenskan, men det är ju bara en dröm. Vi tar en säsong i taget, men jag tror att vi kommer att gå igenom sjuan ganska enkelt. Många spelare skulle kunna ha spelat i en mycket högre division om folk skulle fått upp ögonen för dom, berättar Arkan.

Det sportsliga målet är satt men föreningen har även ett mål om att på sikt även att starta ungdomslag och se till så att barn och ungdomar får en vettig sysselsättning och håller sig borta från kriminalitet. Sen ska det även bli väldigt spännande och kul att göra det här projektet tillsammans.

Här hittar du alla serier! Matchprogrammet brukar sedan bli klart i mitten av februari.

Vi önskar båda lagen lycka till under den kommande säsongen och alla därefter också!

Under 2021 hoppas vi att vi får se lagen i artkelserien "Laget bakom namnet".

Foto: FC Första