Årets damdomare – Nike Sjögerås

Varje år utser Stockholms FF:s domarkommitté årets domare i distriktet för damer och herrar. De domare som utsågs 2022 har en liknande bakgrund. Både Nike Sjögerås och Oscar Forsberg är drygt 20 år, studerar och startade sin domarkarriär genom att gå en domarkurs i föreningen som de spelade fotboll i.

Nike Sjögerås – Årets damdomare

Nike Sjögerås är en ung kvinna med många järn i elden. Förutom rollen som domare spenderas mycket av tiden på studier på ekonomiprogrammet på Stockholm universitet, men även deltidsjobbet som kvalitetsansvarig på säljbolaget Dote AB finns med när månadsplaneringen ska göras.

Tidsbristen var en bidragande orsak till att det egna fotbollsspelande avslutades. Efter att ha börjat i IFK Viksjös fotbollsskola blev det spel hos AIK, Bele Barkarby och med en avslutning i Spånga IS när domarkarriären tog överhand.

Jag tröttnade på att träna fotboll. Jag gillade fortfarande att spela match. Sen tog det för mycket tid helt enkelt. När man dömer så mycket behöver man tid för träningen för att döma.

Det var genom moderföreningen, IFK Viksjö, som 21-åringens domarkarriär inleddes. Via en grundkurs för 7 mot 7-domare hos föreningen dömdes de första matcherna i Vårcupen i spelformen 5 mot 5. Under det första året (2015) var det de yngsta spelarna som gällde, men sen togs steg för steg för att döma äldre spelare och andra spelformer.

Som 18-åring var det dags att börja döma seniorfotboll. Efter en del uppdrag som assisterande domare blev det debut i damer div. 4-i matchen mellan Råsunda IS och Sundbybergs IK. Domarobservatören Elias Monairgi tyckte den unga domaren skötte sig bra och fler matcher i A-lagsserierna följde.

Via damtrean är det nu matcher i damer division 2 och herrfyran som gäller. Årets damdomare har förhoppningar om att testa damettan under året eftersom Nike har blivit uttagen till steg-3. Under året genomför domarna som går utbildningen tre träffar tillsammans med steg-4-domarna. Förutom träffarna kommer det domarobservatörer till en del matcher för att se om utvecklingen går åt rätt håll.

Fysiken och rörelsemönstret är styrkor som gör att Nike ofta är nära situationerna och kan göra rätt bedömning. Det som behövs slipas till för att ta nästa steg är i vissa moment matchledaregenskaperna.  

Att vara domare upplevs ofta som en utsatt position där rätt beslut ska tas inom någon tiondels sekund. Visst har det förekommit hot, men det positiva överväger.

– Det är en livsutbildning. Man får väldigt mycket ledarkunskap. Sen är det väldigt roligt att träffa mycket människor, träna, vara ute och hålla på med den sporten som jag fortfarande älskar.

Blott vid 21 års ålder finns det redan en del ledarerfarenhet. Bland annat ansvarade Nike för Spånga IS domarprojekt för att få fler domare. Som domarcoach genomfördes regelgenomgångar, olika workshops med olika case-scenarion, lära sig blåsa i visselpipan på rätt sätt och mycket mer. En erfarenhet som hon höll ett föredrag på det senaste Fotbollssymposiet riktat till kvinnor.

Att gå in i en roll och inte ta åt sig personligt av det man får höra. Och att man ska jobba i team, att man alltid har någon som stöttar en, är två tips som Nike skickar med till våra unga domare.

Någon direkt match finns inte i målsättningen, men att nå så högt som möjligt och gärna döma internationellt är något som står på önskelistan. Mål som nog inte är hel omöjliga att uppnå i framtiden för Nike. Namnet som är det samma som segergudinnan i den grekiska mytologin kanske är en fingervisning åt hur långt det kommer att bära?

Foto: Privat