Serieträffar med 248 lag inför seriestarten

Stockholms Fotbollförbund har inför årets säsong träffat ledare och spelare från alla lag i damernas division 3–5 och herrarnas division 4–7. Vid tio tillfällen har tävlingsavdelningen informerat om nyheter, förändringar och viktiga påminnelser inför seriestarten i april.

Vid träffarna har fyra personer med ansvar för tävling, domare och matchklimatet varit på plats för att berätta, svara på frågor och nätverka inför den kommande säsongen för seniorlagen. Inför säsongen 2023 var det premiär för dessa möten men ett positivt gensvar, men förra året kunde de inte genomföras av olika anledningar.

Starten på säsongen 2024 var nog den historiskt sämsta ur matchklimatsynpunkt, men om det berodde på de uteblivna träffarna eller om det fanns andra anledningar som låg bakom kan vi bara spekulera i.

Den katastrofala starten ledde fram till anställningen av Vedad Kestendzic, matchklimatansvarig, i augusti. Om det var Vedads förtjänsts att hösten blev mycket lugnare vet vi inte heller men vi håller tummarna för att ”Vedad-effekten” håller i sig och att alla lag håller sig under 3,5 poäng i snitt i Fair Play-ligan (FPL).

Nya regler i korthet

På lång sikt borde den nya lagkaptensregeln vara positiv för matchklimatet, men på kort sikt innan spelarna har lärt sig vad som gäller finns det risk för att lag drar på sig förhöjda fair play-poäng. W.O- och åldersregeln var två ytterligare nya regler som togs upp.

  • Lagkaptensregel: Domarna ska ge lagkaptenerna en förklaring av nyckelhändelser (typ straffsparkar, utvisningar, mål) under matchen. Endast lagkaptenen får tala med domaren vid förtydliganden. Lagkaptenen ska ta ansvar för att lagkamraterna respekterar domaren.
  • WO-regel: I damernas division 3 och herrarnas division 4 innebär första WO att laget utesluts.
  • Åldersregel: Spelare får inte delta i seniormatcher förrän det år de fyller 15.
  • Ny upp- & nedflyttning i div. 6 och 7: Tidigare åkte tre lag ur div. 6, nu kan åttonde placerade laget klara sig kvar. Läs mer

Nya tolkningar

  • TK – FPL-straff: Tävlingskommittén (TK) har aviserat att man avser att bli lite tuffare. Det kan bli poängavdrag redan under säsong.
  • TK – Pyroteknik: Klubben ska genomföra rimliga åtgärder. Om inte det görs det riskerar föreningen böter. Läs mer
  • TK – När lag försöker dölja fusk: Laget får ett straff för att fuska och ett hårdare straff om man försöker dölja fusket.
  • Disciplinnämnden (DpN): Bråk med domaren riskerar ge ett högre straff
  • DpN: Ledare som uppför sig dåligt riskerar att få högre straff
  • DpN: Böter till förening som inte meddelar avstängd spelare

Fair Play och matchklimat

Fair Play-ligan fortsätter att vara en central del av tävlingarna. Lag med återkommande disciplinproblem kan få matchobservatörer, poängavdrag eller i värsta fall uteslutning. Under 2024 noterades ett ökat antal disciplinärenden, vilket gör matchklimatet till en prioriterad fråga.

Ny administration

  • Digital domarersättning blir obligatorisk i herrarnas division 6 och damernas division 4 från 2025
  • Registrering av ansvarig ledare i Fogis blir ett krav inför varje match

Domarutveckling

Domare, regeltolkningar och bestraffningar är kära ämne att diskutera. Vid dessa punkter kom flest frågor under kvällarna, framför allt när herrlagen var på plats. Vid träffarna med lagen i damserierna var den ökade andelen av kvinnliga domare en punkt, men det krävs fortsatt arbete för att stärka deras position. Nya initiativ inkluderar mentorprogram och särskilda satsningar på domare i senior- och juniorfotboll.

Även för herrdomarna pågår ett gediget utvecklingsarbete. Förutom den årliga utbildningen med regelprov och påföljande löptest erbjuds domare olika fortbildningar under året. För att höja standarden och få Sveriges bästa domarkår följs alla domare upp och rankas för att efter säsongen flyttas upp eller ner i seriepyramiden.

Samtalsämnen

Mötena avslutades med samtalsämnen. Det pågår en nationell utredning gällande B-lag i seniorserierna och föreningssamarbeten som StFF:s tävlingschef Björn Eriksson medverkar i. Efter en kort information fick deltagarna svara via Mentimeter på en antal frågor i ämnet. Svaren tar Björn sen med sig i utredningsarbetet.

– En viktig signal vi vill skicka till våra klubbar med dessa möten, är att vi bryr oss om dom och jobbar för deras bästa. Både vad gäller matchklimat, Fair Play, utveckling framåt, ekonomi med mera. Vi uppfattar det också som att klubbarna har uppskattat mötena, berättar Björn Eriksson.

Se presentationen från kvällarna