Framsteg för kvinnor i fotbollen – men utmaningar består

Den 15 februari samlades engagerade kvinnor på Stockholms FF:s symposium riktat till kvinnor inom fotbollen. En efterföljande enkät ger en inblick i både framsteg och utmaningar för en mer jämlik fotbollsmiljö.

Möjligheter och hinder

60 procent av deltagarna upplever att kvinnor har goda möjligheter att ta ledande roller som tränare, ledare eller förtroendevalda i sina föreningar. Samtidigt pekar flera på att resurser och inflytande fortfarande är ojämnt fördelade. Endast en minoritet anser att resurser såsom träningstider, utrustning och ekonomi fördelas jämställt mellan dam- och herrverksamhet. Representationen av kvinnor i styrelser och ledarroller varierar, men majoriteten uppger att andelen kvinnor i dessa positioner är under 40 procent. RF:s mål är att kvinnor och män i alla beslutande och rådgivande organ är representerade med minst 40 procent.

Upplevd exkludering

Ett av de mest anmärkningsvärda resultaten är att 60 procent av deltagarna har känt sig exkluderade eller diskriminerade inom fotbollen på grund av sitt kön. Svaren vittnar om en kultur där män ofta dominerar informella nätverk och beslutsfattande sammanhang. "Tränarkollegor som ses och dricker öl, men vi kvinnor bjuds inte in", beskriver en deltagare. Andra berättar om nedvärderande kommentarer och en känsla av att ständigt behöva bevisa sin kompetens.

Vägen framåt

Deltagarna lyfter fram flera åtgärder för att stärka kvinnor inom fotbollen. Bland de mest efterfrågade insatserna finns fler kvinnliga tränare, mer utbildning och starkare nätverk. En av de största utmaningarna anses vara kulturen inom fotbollen – en traditionellt mansdominerad miljö där strukturer och oskrivna regler ofta gynnar män.

Idag den 8 mars på den internationella kvinnodagen blir detta en påminnelse om att jämställdhetsarbetet i fotbollen måste fortsätta även om stora steg har tagits i rätt riktning. Från ord till handling krävs långsiktiga insatser för att skapa en idrott där alla har lika möjligheter att leda, delta och utvecklas. Ett steg tas i dag vid upptaktsträffen för kvinnligt nätverk riktad mot tränare och ledare. 

Stockholms FF försöker bidra till en mer jämställd fotboll genom flera initiativ:

Nätverk för kvinnliga tränare
Fotbollsymposium för kvinnor
Mammor i fotbollsskolan
50/50-fonden

Utöver dessa medverkar vi i SvFF:s projekt:

Alla dagar
UEFA playmakers
Tränarlyftet 2025
Styrelselyftet

Kommentarerna på bilden har inget samband med personerna på de små bilderna.

Vid frågor om jämställdhet, kontakta: