




Möt årets domare 2024
Stockholms FF:s domarkommitté utser varje år årets domare i distriktet för damer och herrar. Årets utmärkelse går till två unga talanger som tagit stora kliv i sina domarkarriärer. Vi gratulerar Emilia Mesipuu, årets damdomare, och Theo Edung, årets herrdomare!
Emilia Mesipuu – Årets distriktsdomare damer i Stockholm





Emilia Mesipuu är talangen som kombinerar eget spel och domarskap.18-åringen från Ösmo har utsetts till årets distriktsdomare för damer i Stockholm. Trots sin unga ålder har hon redan gjort stora framsteg inom domaryrket samtidigt som hon fortsatt sin spelarkarriär i Älvsjö AIK DFF och Estlands flicklandslag.
Emilia började döma fotboll vid 13 års ålder genom en domarkurs hos Vendelsö IK. Från 5 mot 5 gick hon snabbt vidare till de större spelformerna och avancerade varje år. Redan 2022 dömde hon 11 mot 11 och har sedan dess fortsatt klättra i domarhierarkin till att nu vara huvuddomare i damer division 3/herrar division 6.
Att kombinera en aktiv spelarkarriär med att döma matcher kräver noggrann planering.
– De bästa matcherna att döma tar stora delar av dagen, men jag får träning genom mina egna fotbollsträningar, så det går att kombinera, säger Emilia.
Ibland har hon dock tvingats prioritera domaruppdrag före spel, men även tvärtom, det ser hon som en naturlig del av sin utveckling.
Emilia tror att hennes stora engagemang och vilja att utvecklas har varit avgörande vi valet av henne som årets distriktsdomare. Hon betonar vikten av att komma väl förberedd, ha rätt inställning samt bemöta spelare och ledare med respekt.
– Visar man engagemang och har en positiv inställning, får man ofta samma bemötande tillbaka, berättar Emilia.
Liksom många andra domare har Emilia upplevt utmaningar i form av kritik från tränare och föräldrar.
– Det finns alltid de som ifrågasätter ens beslut, men jag är bestämd och står för mina beslut. Om man kan reglerna och kan argumentera för dem, får man oftast respekt, förklarar årets distriktsdomare.
Emilia vill fortsätta utvecklas som domare och inspireras av förebilder som elitdomaren Tess Olofsson, som ju nyligen blev klassificerad som ordinarie domare i herrallsvenskan.
– Jag vill se hur långt jag kan ta mig. Det viktigaste är att det fortsätter vara roligt, säger hon.
18-åringen är en del av en växande gemenskap av kvinnliga domare och har ett stöttande nätverk av kollegor och mentorer.
Med sin bestämdhet, sitt engagemang och sin vilja att utvecklas är Emilia Mesipuu ett namn att hålla ögonen på inom svensk fotboll, men blir det som domare eller spelare?
Theo Edung – Årets Distriktsdomare herrar i Stockholm





Theo Edung, 21 år, från Salem söder om Stockholm, har blivit utsedd till årets distriktsdomare för herrar i Stockholm. Med en passion för fotboll och en förmåga att hantera utmaningar på planen, har han på kort tid etablerat sig som en av regionens mest lovande domare.
Theo började sin domarkarriär 2019 efter att ha gått en grundkurs i sin moderklubb. Det började som ett sätt att tjäna lite extra pengar och samtidigt hålla sig nära fotbollen.
– Det var extremt kul att vara den som leder matchen och tar besluten. Det blev snabbt något jag ville fortsätta med,” säger Theo.
Han beskriver gemenskapen med kollegor och möjligheten att kombinera sitt fotbollsintresse med ledarskap som nyckelfaktorer i sitt val att satsa på domarskapet.
Theo beskriver sin karriärutveckling som snabb men välstrukturerad. Sommaren 2022 blev en vändpunkt när han deltog i Gothia Cup och för första gången dömde i team. Det var då han bestämde sig för att satsa helhjärtat. Efter att ha avancerat genom divisionerna och gått olika stegkurser har han nu blivit uttagen, som en av åtta domare, till Svenska Fotbollförbundets Talangprojekt, ett tvåårigt program för Sveriges mest lovande domare.
Theo pekar på sitt matchledarskap och sin kommunikationsförmåga som sina största styrkor.
– Att kunna leda matchen, kommunicera med spelare, ledare och kollegor, och samtidigt ha god fysik samt regelkunskaper är avgörande,” säger året distriktsdomare.
Han erkänner att rollen som domare är utsatt och kan innebära både trakasserier och kritik, men för honom väger de positiva aspekterna över. Han betonar vikten av att kunna prata ut om svåra upplevelser med kollegor, vänner och familj.
Förutom sin roll som domare jobbar Theo som administratör på Hermods. Till hösten planerar han att påbörja civilekonomprogrammet i Linköping.
– Domarskapet är det bästa extrajobbet. Man tjänar bra och får erfarenheter som är ovärderliga i det vardagliga livet,” säger han.
Theo siktar högt och har som långsiktigt mål att nå elitnivån som domare. Med ett stort engagemang, fokus på utveckling och en vilja att jobba hårt är han på god väg att uppnå sina drömmar.
– Det är en lång resa och mycket arbete kvarstår, men jag är redo att ge allt för att nå toppen,” avslutar Theo.
Läs om tidigare årets domare:
2018
2019
2020 Dam – 2020 Herr
2021 Dam – 2021 Herr
2022
2023
Foto: StFF och privata bilder.