Rapport från BUK

För fjärde gången genomfördes konferensen för tävlingsfrågor gällande barn- och ungdomsverksamhet. 81 föreningar och närmare 150 föreningsrepresentanter var anmälda till ”BUK” som genomfördes den 29–30 augusti på Scandic Infra City i Upplands-Väsby.

Vid uppstarten av arbetet inför årets Barn- och ungdomskonferens gick funderingarna från tävlingschefen Björn Eriksson om det verkligen behövs en träff för alla föreningar med verksamhet för våra yngre spelare.

Men när Björn tillsammans med de anställda sammanfattade konferensen var alla enhälliga om att ämnena som diskuteras engagerar och berör samt att det är viktigt att klubbar med olika storlek, ambition och förutsättningar får träffas för att ha förståelse för varandras verksamheter. Något som verifierades under gruppsamtalen gällande övergångsklimat.

– Övergångar fungerar bra med de föreningar som har varit med på BUK, men de övriga är det svårare med, var det en deltagare som sa.

Övriga gruppsamtal som genomfördes gällde ämnena: spelformer, serielösa matcher och matchklimat. Samtalen leddes av anställda på StFF med grupper om cirka tio personer där alla fick komma till tals för att berätta eller lämna åsikt för sin förenings räkning. En sammanfattning av alla samtalen kommer i slutet av september.

Förutom de presentationer som omnämnde Björn Eriksson gjorde bidrog även förbundschefen Kenneth Öberg till Stockholms FF:s talarskara. En av övriga föreläsare var polisen Patrick Torneus som berättade om föreningarnas vikt att engagera barn och ungdomar i drotten.

– Kriminellt beteende kan övervinnas om det finns en anknytning, ett åtagande, en delaktighet och en övertygelse. Anknytning kommer när ledare söker upp ungdomar, åtagande är när ungdomen får en uppgift – du spelar back, deltagande – ungdomen blir uttagen till en match, övertygelsen kommer när ungdomen kommer fram till att det här är det rätta för mig, berättade Patrick.

Fredagen inleddes med att Svenska FF:s fotbollschef Kim Källström intervjuades av StFF:s fotbollsavdelningschef, Jamshid Mansori.

– Vikten av att man samlas och diskuterar dom olika frågorna som kan komma upp är inget man löser på sin egen kammare, utan vi behöver träffas och diskutera för att utvecklas hela tiden, sa Källström.

Svenska FF:s Mika Sankala och Gunnar Pettersson bidrog även med intressant information och forskning gällande de olika spelformerna. Ett ämne där Ekerö IK har lämnat in en motion om och som Jan Schönfelder, chefstränare 11 mot 11 och 9 mot 9, berättade engagerat om.

Föreläsningar och gruppsamtal är två grundpelare till en lyckad konferens. Den tredje är den avslutande frågeavslutningen där deltagarna får svara på ett antal frågor som har tagits upp under konferensen och senare blir vägledande i det framtida arbetet för utvecklingen av barn och ungdomsfotbollen, genomfördes genom Mentimeteromröstning. Den fjärde och troligtvis viktigaste grundpelaren är att föreningarna och Stockholms FF träffas fysiskt för att utbyta erfarenheter, kunskap och nätverka för en bättre barn- och ungdomsfotboll i distriktet.

Vid eventuella frågor, kontakta: