Första turneringen för lag och domare

På internationella dagen för äldre arrangerade Stockholms FF i samarbete med Sundbybergs IK årets gåfotbollsturnering. 14 lag från tio olika föreningar och fyra domare hade samlats på Sundbybergs IP för att delta i turneringen, för en del var det första gången i gåfotbollssammanhang.

I år var det premiär gåfotbollsserier i regi av Stockholms FF därav har det under innevarande säsong bara arrangerats ett sammandrag under en dag. Vid turneringen i Sundbyberg var det några lag som hade varit med sedan starten av gåfotboll, ett par hade spelat några matcher och några gjorde sin debut.

Enskede IK (svarta tröjor) har varit med sedan starten av gåfotbollen, medan Hagalund har varit med i några cuper. Foto: StFF

IFK Lidingö, Ekerö IK och IFK Bergshamra var tre lag som begick premiär och alla tyckte att det var trevligt och kul att vara med, en upplevelse som kryddades av det fina höstvädret. Debutantlagen som har trupper om 15-20 spelare, men brukar vara runt tio spelare vid träningen som sker en gång i veckan. Det är ju inte bara träningen som är det viktiga utan även fikastunden efteråt där många spännande samtal dryftas och nya vänskapsband knyts.

Lagen var överens om att de hade lite att lära av motståndarna som har spelat seriespel och deltagit i tidigare turneringar. Spelet var lite tuffare än vad de var vana vid men stämningen var bra.

Gjorde man något bra trix fick man till och med kommentarer från motståndarlaget, det där var ju bra! Det fick man aldrig höra förr i tiden, berättar en Ekeröspelare.

En sak som alla var ense om var problemet med att en del spelare springer och domaren blåser inte för det.

Domaren Ulf Edvardson som dömde sina första gåfotbollsmatcher insåg snabbt att skilja mellan vad som är gång och vad som är löpning är den svåraste uppgiften för rättskiparen.

Lagen höll med om att det inte kan vara lätt för domaren, men att det nog är bättre att blåsa en gång för mycket för att stävja de springande spelarna. Annars kanske man ska byta namn till slowfotboll i stället var en kommentar. Just namnet gåfotboll var det fler som kommenterade. Det lät lite töntigt.

Man kanske ska döpa det till ett mer säljande namn, P.R.O.-fotboll eller kanske Pro-fotboll, det låter väl proffsigt!

Om vi går tillbaka till reglerna kom det förslag på att göra en tredjedelslinje på planen som måste passeras för att få göra mål. Nu var det många som försökte skjuta så fort man hade passerat mittplan. Offside var ett annat förslag, för att undvika att en spelare bara står högst upp och petar in bollen. Tips på förändringar som vi skickar med till vår tävlingsavdelning!

Förändring är något gåfotbollen har bidragit till för många, inte bara socialt och motionsmässigt. Föreningslivet har börjat spela en större roll för en del av utövarna som har varit med sedan den första officiella matchen spelades mellan IFK Viksjö och Enskede IK 2018. Styrelseuppdrag, tränare för ungdomslag, cafébemanning, matservering vid sommarläger är några uppgifter som har bemannats av gåfotbollsspelare.

När vi frågar de nystartade lagen om de har några liknande uppgifter i föreningen var svaret:
Nej, det är ingen som har frågat oss.

Men även svaret: 
Det är dags att släppa fram de yngre nu.

Med tanke på vilken fart och fläkt det var på och runt planerna på Sundbybergs IP finns det nog många pigga 60-plussare som gärna hjälper till.

Om du är sugen på att börja med gåfotboll. Titta gärna på vår lista över klubbar som bedriver gåfotbollsverksamhet. Eller gör som Eva i IFK Lidingö, kontakta en klubb i närheten av där du bor och starta upp ett lag i den kanske just nu mest växande sporten i Sverige.

Intervjuer och filmklipp - Instagram: stockholms_fotbollforbund