Futsal i Stockholm: Explosiv tillväxt och positiv framtid
Futsal har exploderat i popularitet i Stockholmsregionen. Från att ha haft endast sex lag 2016, deltar idag 717 lag – en ökning som talar för sportens attraktionskraft. Enligt Stefan Malmqvist, distriktets futsalansvarige, beror den snabba ökningen på att futsal erbjuder ett intensivt, fartfyllt komplement till vanlig fotboll, särskilt under vinterhalvåret när utomhusplaner inte är tillgängliga.
Men med snabb tillväxt kommer också utmaningar. Förbundet har mött behovet genom att noggrant balansera sin tid i sporthallar, ofta på sena tider, och arbetar ständigt för att öka tillgången på attraktiva speltimmar. Kommunerna har till viss del utökat timmarna för futsal, men tillgången på hallar är fortsatt en stor utmaning.
– Det har varit ett pussel. Med varsamhet har vi försökt att inte klampa på andra inomhussporter. Vi har fått ett antal timmar som vi har skohornat in laget så att dom har fått drägliga speltider. I takt med att antal lag har ökat har vi fått en viss utökning av tidsfördelningen från kommunerna.
För att utveckla futsalen har Stockholms FF implementerat ett flexibelt matchschema för lagen med de yngsta spelarna, serielösa matcher. Föreningar kan nu, precis som i S:t Eriks-Cupen, välja att spela 6, 9 eller 12 matcher per säsong – ett populärt alternativ som bidragit till en 20–25 procents ökning av anmälda lag under det senaste året.
Även om föreningar från en del kommuner har få lag anmälda och det finns ett visst motstånd mot att prioritera futsal vid tidstilldelningen, märks ett växande intresse. För första gången deltar nu lag från Danderyds kommun, och även andra kommuner börjar ansluta sig.
– Vi har försökt att bearbeta kommunerna för att få lite mer attraktiva speltider. Och det är väl ett långsiktigt arbete som vi har kommit en liten bit på vägen. I vissa kommuner har vi bara haft sena tider. Nu börjar vi sakta men säkert få lite mer attraktiva speltider.
– Vi har dock förståelse för att kommunerna har haft olika förutsättningar för att släppa in futsal. Hallbristen är olika stor i olika kommuner och antal lag varierar mellan kommunerna och mellan åren. Allt kan bli bättre, men utan ett bra samarbete med många kommuner så skulle vi inte kunnat växa så snabbt som vi ändå har gjort.
Förbundet erbjuder samma möjligheter för både flickor och pojkar, och arbetet för att utbilda fler kvinnliga domare fortgår. Men totalt råder det ingen brist på futsaldomare. På frågan om futsalens framtid ser förbundet fortsatt positivt på utvecklingen och betonar det starka engagemanget från föreningarna.
Svensk futsal ser olika ut beroende på distrikt och i Stockholm är det stor efterfrågan på att få delta i StFF:s serier. Med 100 lag på reservlistan är framtidsutsikterna för futsal i Stockholm både ljusa och lovande.
– Det finns ett stort intresse ute i våra föreningar att spela futsal, säger Stefan Malmqvist avslutningsvis.
Vid frågor, kontakta:
-
Stefan Malmqvist Tävling – Futsal, matchobservatörer samt övriga tävlingsärenden 08-444 75 07 stefan.malmqvist@stff.se