Alla har ett ansvar

Matchklimatet i Stockholmsfotbollen har de senaste åren blivit sämre. Det upplever många domare. Men vad  kan göras för att vända trenden? Alla måste bli bättre. Spelare, ledare och föräldrar menar Suhel Youssef, domarutvecklare hos StFF.

Hur upplever domarna matchklimatet?
– Min bild är att domarna tycker att det har försämrats och att det är mer otryggt. Jag tror att det till viss del beror på vad som händer i samhället i övrigt, med den större otryggheten. Vi får också indikationer på att det är ett tuffare klimat med spelare, ledare och publik som är mer högljudda och utagerande mot domarna.

– En annan sak vi hör är att domare väljer att inte bryta matcher i samma utsträckning som förut, eftersom de upplever att det skulle kunna förvärra situationen. Vi har också sett ett antal läggmatcher som har slutat exempelvis 35–0. Det blir obehagligt för domaren som tidigt känner att matchen måste sluta på ett visst sätt.

Vad gör ni från StFF:s sida för att stötta domarna?
 Vi försöker att utbilda dem ännu mer. När domarna blir bättre så bidrar det till ett bättre matchklimat. Vi har också en kommitté som alltid går att kontakta vid behov. Vi kan skicka ut matchobservatörer. I fjol gjorde vi mellan 400 och 500 observationer. StFF arvoderar också ett antal trygghetsvärdar hos föreningar som jobbar återkommande med matchklimatet.

Vilka krav kan man ställa på domarna när det gäller matchklimatet?
– Krav blir fel ordval. De ska vara utbildade och kunna reglerna. När domarna sedan gör sitt bästa så bidrar de positivt till matchklimatet. Men man kan inte kräva mer än att de ska ha god regelkunskap.

Kan StFF göra mer på utbildningssidan?
– Ja, i år ska vi jobba ännu mer med deras självkänsla, att domarna ska kunna fatta sina beslut med ännu mer pondus. Då kan de förekomma att spelare går i gång på ett domslut. Vi kommer att samla domarna för fler praktiska utbildningar, där vi exempelvis visar hur de ska blåsa i pipan, hur de sträcker på sig vid ett domslut och jobbar med sitt kroppsspråk.

Hur funkar Fair Play-ligan?
– Den är bara positiv. Ur mitt perspektiv är det tydligt att föreningarna vill att vi kommer ut och utbildar spelarna när de ligger illa till. För ingen vill ligga illa till i Fair Play-ligan, det upplevs som pinsamt. Den har skapat större kunskap kring domarna.

– Jag har varit ute hos flera föreningar. Många lag vet inte att domarna rankas och vill uppåt i systemet. Domarna är ju därför lika måna som lagen om att göra bra ifrån sig.

Vem bär det största ansvaret för ett positivt matchklimat?
– Nu blir det ett tråkigt svar, men det vilar på hela fotbollsfamiljen. Domaren ska vara utbildad. Spelarna och tränarna ska acceptera att det kan bli fel ibland, för det kommer det alltid att bli. Publiken ska acceptera att det är tränare som ger direktiv och domare som tar beslut.

– I barn- och ungdomsfotbollen är vårdnadshavare det största problemet. Men där vet jag att många föreningar är medvetna och jobbar med problemet. Vårdnadshavare är också den grupp som är lägst utbildad. Ofta kan de inte reglerna och inte heller det taktiska. Ändå hörs de mest.

Vad har du för råd till domarna?
– Att fortsätta, för den absolut största delen av dömandet är otroligt kul. Man är kvar inom fotbollen, man har en extra inkomst och man får en bra erfarenhet. Vi ser också att det är populärt att döma, vi har inte domarbrist.

– Många yngre domare vittnar om att de växer som människor av att döma fotboll och att de har en fördel av det när de söker jobb.

Läs om vilka förväntningar du kan ha på en domare i S:t Eriks-Cupen

Text: Juan Martinez/Oiga AB
Foto: StFF