Serielösa matcher – hur går det?

Säsongen 2024 genomförs S:t Eriks-Cupen i åldrarna 8-12 år med hjälp av serielösa matcher. Det innebär att ”alla möter inte alla”. Lag väljer hur många matcher man vill spela och får ett spelschema utifrån det. Det ger oss möjlighet att vara flexibla i till exempel antal matcher men också med önskemål om att möta olika lag och geografisk spridning. Hur går det då? Hur väljer lagen? Hur kommer det bli? Hur kommer det tas emot? Och inte minst, när är spelschemat klart?

En kort sammanfattning:

Generellt är vi nöjda med utfallet av lottning och matchtillsättning. Den har blivit minst lika bra som 2023, nu med det positiva tillägget att lag har kunnat välja antal matcher och att anmälningstiden är en månad senare.

Vår uppskattning är att runt 95 procent av lagen har fått alla sina matcher, en bra fördelning hemma/borta, en bra spridning om man valt sex eller tio matcher och rimliga resvägar. Men....

  • Några få lag har fått någon extra hemma- eller bortamatch.
  • Några få lag har fått några hemma- eller bortamatcher i rad.
  • Några få lag har fått tre av sina sex matcher i efterföljande omgångar.
  • Några få tiomatchers-lag kommer få en extra match på våren eller hösten
  • Väldigt få lag har fått en match för lite på grund av totalt ojämnt antal matcher.
  • Just nu har vi cirka 500 matcher kvar att lägga manuellt. Vi hoppas kunna presentera ett fullständigt officiellt spelschema senast fredag 22 mars.

Här följer en mer detaljerad förklaring om processen med de serielösa matcherna. 

Hur väljer lagen?

I runda slängar valde cirka 70 procent av lagen 13 matcher, det vill säga en full säsong. De lagen kommer få en match varje helg som S:t Eriks-Cupen pågår. Det blir sju matcher på våren och sex matcher på hösten.

15 procent av lagen har valt tio matcher. Långt över 95 procent av dessa lag kommer få fem matcher på våren och fem matcher på hösten. Några få lag får sex på våren och fyra på hösten eller tvärtom. Det har delvis att göra med att det är en extra omgång på våren och vi behöver fördela matcherna jämnt över alla omgångar så att plantiderna räcker till. Matcherna kommer spridas ut jämnt, vilka omgångar dessa lag kommer stå över varierar.

Det är även 15 procent av lagen som valt sex matcher. Lika här, nästintill 100 procent av lagen kommer få tre matcher på våren och tre på hösten. Några enstaka undantag kan finnas. Däremot är det några fler lag som tyvärr fått sina höstmatcher i en klump. Dom har fått höstens matcher i omgång 8–10 och sen ingen match i omgång 11–13. Inte heller här pratar vi om många lag, men det är några stycken. Det här är något vi jobbar med att förbättra framöver.

Vi ser inga skillnader i valen mellan pojk- och flicklag. Det vi kan se är att i 5- mot 5-fotbollen är det markant fler lag som väljer 13 matcher.

 

I antal lag mätt är det över 1 000 lag som har utnyttjat systemet och valt något annat än 13 matcher. Kul tycker vi!

 

Antal lag och matcher

2023 lottades det ut strax under 40 000 matcher i S:t Eriks-Cupen. Den siffran har ökat med något över 1 000 matcher till 40 800. 30 000 av dessa matcher är i åldrarna 8–12 år och spelas som serielösa.

Antalet lag däremot har ökat rätt kraftigt, från 4 200 till 4 800. Det har så klart att göra med att fler trupper har valt två lag med sex matcher vardera för att få möjlighet att spela i olika nivåer.  

Några få lag, max ett per tävling, har fått en match för lite. Om det sammanlagda antalet önskade matcher är ojämnt så är det tyvärr så det blir.

Var ligger vi i processen just nu?

Alla matcher är lottade. Vi håller på med matchläggning så att varje match får en dag, en tid och en plats. Systemet hjälper oss med de flesta matcherna, men vissa matcher ”hoppar ur”. Oftast för att det är fullt på planen där matchen ska spelas eller att planen är avstängd någon helg, kanske p.g.a. Stockholm Marathon eller annat arrangemang. I år har cirka 1 600 matcher hoppat ur och dessa ska nu läggas manuellt. Siffran är glädjande nog något mindre än i fjol.

Just nu har vi cirka 500 matcher kvar att lägga manuellt. Efter det ska lite efterkontroller och små justeringar göras på vissa anläggningar och för vissa lag.

Vi hoppas kunna presentera ett fullständigt officiellt spelschema senast fredag 22 mars.

Geografi

Hur långt det är att resa till en bortamatch är en väldigt viktig parameter när systemet lottar. Tidigt i vår testprocess satte vi upp regler och underlättade kontrollen av detta. Idag menar vi att snittet på restiderna är minst lika bra som tidigare år. Vissa lag kommer säkert uppleva att de fått längre och andra kortare resor. Men så var det även med det förra systemet.

I vissa kategorier finns det färre lag än i andra. I de kategorierna är resorna längst. Ett tydligt exempel på en sådan kategori är F2016 Insteg. Det är endast 18 lag som valt den kategorin, och för de lag som valt 13 matcher kan så klart någon resa bli lite längre.

Men restiden kan också bero på hur lagen själva valt. De lag som valt att ofta spela mot nya föreningar får också vara beredda på lite längre restid, framför allt om man bor i ytterkanten av distriktet.

Generellt sätt är vi nöjda med resultat kring restiden i det nya serielösa systemet.

Fördelning hemma/borta

Även här kommer över 95 procent av lagen få ”rätt”, det vill säga hälften hemma och hälften borta. Men avvikelser kommer att finnas. Några få lag som valt tio matcher har fått sex hemma och fyra borta eller tvärtom. Liknande avvikelser finns i undantagsfall för lag med sex och 13 matcher. Den lilla felprocenten får vi leva med och den är förhoppningsvis inte hela världen.

Det kan också vara så att några få lag har tre hemmamatcher i rad för att sen ha tre bortamatcher i rad. Även det i undantagsfall och även det är något vi får leva med. Vi får se hur mycket vi kan förbättra framöver.

”Anti-lag”

Anti-lag är en ny funktion som inte funnits förut. Det betyder att två lag som har samma kontaktperson helst inte ska spela samma dag och tid. Om en trupp anmält två lag på olika nivåer med sex matcher vardera vill vi helst att dessa sammanlagt tolv matcher ska spridas ut över tolv omgångar.

Även detta har fungerat bra i lottningen. De flesta trupper som har valt två lag med sex matcher vardera har fått sina matcher utspridda på tolv helger. Och har man valt ett lag med tio matcher och ett lag med sex matcher får man oftast minst en match under alla säsongens 13 omgångar. Undantag finns och några lag har fått några krockar, men generellt har det fungerat rätt bra.

Det finns exempel på lag som anmält tre eller fler lag med samma kontaktperson, då har det varit svårare att få till det. Men även här har det funkat generellt bra.

För lag som anmält sig till 13 matcher spelar det ingen roll, de får ändå en match per helg.

Fördelning mellan omgångar och planer

En grundförutsättning för oss har varit att matcherna sprids ut jämnt under säsongen och att hemma/borta blir bra fördelat. Framför allt på de planer som många lag vill ha som hemmaplan och där vi har ont om tider.

Det var helt avgörande för oss att systemet har fördelat till exempel Boo FF:s lags matcher så att hälften spelar hemma och hälften borta varje vecka. Annars hade vi aldrig fått plats på Boovallen och vi hade fått tusentals matcher att lägga manuellt. Likadant med till exempel Skytteholms IP, Stadshagens IP och ett tjugotal anläggningar till.

Generellt har den här parametern fungerat bra, men den måste hela tiden ställas mot lagens restid, antalet hemma-/bortamatcher i följd och vilka omgångar lagens matcher blir fördelade på. Alla dessa parametrar påverkar varandra. I slutändan tycker vi att det över lag har blivit bra.

Framåt

Vi är ändå inte helt nöjda. Och har några förbättringpunkter på agendan.

  • Vi vill kunna lotta ihop lag som inte har något motstånd mot varandra. Förhoppningsvis kan vi lösa detta redan till hösten.
  • Vi vill ha bättre möjligheter att fakturera lag olika anmälningsavgifter.
  • Vi vill kunna erbjuda efteranmälan.
  • Vi vill kunna erbjuda nivåbyten.

Vi har nu grunden till ett system som möjliggör den här typen av förbättringar. Själv är jag nyfiken på hur långt vi har kommit inför säsongen 2025…