Pånyttfött IFK Stockholm
Antal lag har ökat, ekonomin är i balans och allra viktigast: föräldraengagemanget är stort. Marcelo Soto, klubbansvarig i IFK Stockholm, berättar hur klubben har tagit sig ur en djup svacka.
Vad gör en ung, lovande it-arbetare med rötter i Chile när världen drabbas av en av de kanske värsta flyktingkriserna i modern tid? Han säger upp sig, går en ledarkurs på Bosön och startar en ideell idrottsverksamhet i den egna förorten.
– När det hände, år 2015, kändes det helt rätt att byta spår. Jag ville bidra till att göra samhället bättre, så jag drog i gång spontanfotboll för ensamkommande och lite andra satsningar, säger Marcelo Soto och slår sig ner vid ett av de långa borden i fiket på Vårbergs IP.
Han är noggrann med att intervjun inte ska fokusera på honom. Men det är svårt att komma runt 38-åringen från Vårberg när man ska teckna en bild av dagens IFK Stockholm.
När Marcelo Soto fick styrelsens uppdrag att ”få ordning på verksamheten” befann sig den anrika föreningen kanske inte i fritt fall, men ordentligt på fallrepet. Ekonomin var usel. Ungdomsverksamheten haltade, dels för att resurser slukades av ett mediokert herrlag, dels för att behovet av ideella ledare var skriande.
– Det var kaos här. Klubben hade knappt några ungdomslag. Ingen ställde upp. Jag sprang omkring och släckte bränder i två, tre år.
Fler ungdomslag
I dag ser det annorlunda ut. Antalet ungdomslag har ökat, i dag är de 56, och ekonomin är i balans. Men det som Marcelo nog är allra mest nöjd med är att föräldraengagemanget har ökat. I dag är närmare 90 mammor och pappor tränare och ledare, i snitt två per lag.
Det är rätt enastående siffror med tanke på den ”sanning” som har rått i Fotbollsstockholm: att det är oerhört svårt att engagera föräldrar i prioriterade områden.
– Nyckeln är ju att själv vara ett gott exempel, att själv stå ute och träna, vara på plats – och vara påhittig. Ge föräldrarna uppgifter som de klarar av. Till exempel att föreslå för den dubbelarbetande pappan, som säger att han inte har tid, att han kan skjutsa till matchen i helgen.
– Det gäller ju att få in dem i verksamheten. Sedan kommer de till fiket, hjälper till på träningarna och tar kanske även över ett lag.
Det har så klart tagit både tid och kraft att bygga upp en ny föreningskultur, säger Marcelo, men nu finns den och Vårbergs IP har blivit en samlingsplats. Inte bara för barnen och ungdomarna, utan föräldrarna kommer också. Ibland bara för att fika och hänga en stund.
– Ja, nu känns som att föräldrar och barn på riktigt upplever att föreningen är deras. De är delaktiga och ger av sin tid på ett sätt som inte fanns förut.
Tackat nej till storklubbar
Större klubbar har försökt att ta sig in på Vårbergs IP via propåer om samarbeten på olika sätt. Marcelo Soto har avstyrt alla sådana försök. Han säger att IFK Stockholm inte kan förlita sig på andra än sina egna och att agendan från storklubbarna ofta är illa dold.
– Om storklubbarna vill ingå i något partnerskap, så vill de också ha ut något. Till exempel fler träningstider eller rekrytering av spelare och ledare. Vi måste ta hand om oss själva och bygga klubben från grunden på längre sikt, säger Marcelo Soto.
Han tar en klunk kaffe. Ytterdörren till kafeterian slås upp och två ledare kommer in. Marcelo tar ett snabbt samtal med dem och återvänder sedan till bordet.
– Alla ledare som har passerat in och ut under tiden vi har suttit och pratat är lokalt fostrade och har spelat i IFK Stockholm. De känner lojalitet och förankring, och jag tror inte att man kan bygga upp något långvarigt på annat sätt, säger han.
– Jag avskyr alla projekt och tidsbestämda satsningar. De ger inget på sikt.
Nytt ideellt ledarskap
Hur ser han då på framtiden?
Marcelo Soto tar en längre tankepaus inför den stora frågan om hur IFK Stockholm, det traditionella föreningslivet och ett område som Vårberg (av polisen klassat som prioriterat), ska ta sig an de kommande åren. Sedan kommer svaret:
– Det kan vara så att vi ser en pånyttfödelse av det ideella ledarskapet. Titta på dem som engagerar sig nu. De är tränare och lagledare, de skjutsar till matcherna och hjälper till på olika sätt. Och de gör det utan betalning. De hade ingen föreningsvana alls när de började, men de börjar få det nu.
– I våra pojklag har säkert 99 procent rötterna utanför Sverige. De har nu också fått föreningsvana. Många av dem kommer förhoppningsvis att ta över.
IFK Stockholm
Bildades: År 1895 som den första IFK-föreningen i Sverige. Under en lång period hade föreningen Östermalm som hemvist, men 1971 flyttade verksamheten till Skärholmen.
Medlemmar: 795 spelare
Lag: 56
Föräldraboom
- År 2018 fanns totalt sju åtta engagerade föräldrar på cirka tio barn- och ungdomslag. År 2024 är nästan 90 mammor och pappor involverade som tränare eller ledare, på 56 lag.
- I genomsnitt lägger en tränare ner cirka fem timmar ideell tid på Vårbergs IP under högsäsong.
- I de mer ambitiösa lagen kan tiden på träningsplanen sträcka sig till tio timmar per ledare.
- 90 procent av föreningens ledare är föräldrar med egna barn i verksamheten. Därtill finns tio yngre ledare på 13–19 år som tar hand om knatteverksamheten.
Tre tips
Här är Marcelo Sotos tips för ett ökat föräldraengagemang.
Text & bild: Juan Martinez/Oiga AB