Tydligare värdegrund i IFK Haninge

En värdegrund måste vara lätt att förstå. Det låter självklart, men för IFK Haninges nya värdegrundsansvariga, Emma Strömberg och Christoffer Nyberg, blev förenkling den första uppgiften. ”Den tidigare var svårtolkad”, säger de.

IFK Haninge är med sina drygt 1 500 utövare, inklusive en ny innebandysektion med 300 spelare, en av Stockholms största föreningar.

De senaste åren har klubben haft en värdegrundspolicy som har legat lite pliktskyldigt på hemsidan. I år har dock ledningen bestämt att göra en rejäl satsning. Målet är att först uppdatera värdegrunden och sedan införa den.

Det första steget är redan taget: styrelsen har utsett två värdegrundsansvariga, Emma Strömberg och Christoffer Nyberg.

– Bara att det finns ansvariga personer att vända sig till i de här frågorna är viktigt. Sedan handlar det om att göra värdegrunden tillgänglig, säger Emma Strömberg.

– Den som tidigare fanns har inte riktigt implementerats och det beror delvis på att den inte var lättillgänglig, kanske var den även svårtolkad. Så vårt första steg är att förenkla värdegrunden, säger kollegan Christoffer Nyberg och ger ett exempel:

– Ta ett ord som ”olämpligt”. Det är väldigt subjektivt och ger utrymme för tolkningar. Säger vi att det är ”olämpligt att skrika på domaren”, kan folk tycka olika om vad det innebär. Säger vi däremot att ”vi skriker inte på domaren” så är det glasklart vad som gäller.

Både Emma Strömberg och Christoffer Nyberg har en yrkesbakgrund i skolans värld. Därför var det ingen slump att de handplockades till det här uppdraget. De menar att behovet av en tydlig värdegrund är större nu än kanske någonsin tidigare.

– Det är superviktigt. Inte minst med tanke på hur samhället ser ut i dag. Idrotten ska vara en trygg plats där alla blir väl behandlade, oavsett vilka de är och var de kommer ifrån. Föräldrar måste också uppleva att de skickar sina barn till en trygg verksamhet, säger Emma Strömberg.

Att arbetet har intensifierats just i år tror Christoffer Nyberg beror på att klubben helt enkelt har kommit ikapp frågan. Tidigare jobbade man mer reaktivt på incidenter och händelser. Nu är tanken att den nya värdegrunden ska förekomma problem och disciplinära efterspel.

– Syftet med en värdegrund är ju faktiskt att göra jobbet innan så att det inte blir så stort senare, säger han.

En stor utmaning i allt värdegrundsarbete är att skapa en vänligare matchmiljö. Emma Strömberg och Christoffer Nyberg håller med.

– En stor orsak är den så kallade machovinnarkulturen som i sin bästa tappning kan vara bra, men som lätt kan bli toxisk där tränare, ledare och föräldrar skäller på domaren under match, säger Christoffer Nyberg. Men det måste börja med tränarna, ledarna. De ska visa hur man uppträder. De sätter tonen.

En av de första saker som värdegrundsduon gjorde var därför att ta reda på om samtliga lag hade en lagledare. Något som saknades i ett antal lag. Tanken är att ledarna eller en annan vuxen runt laget ska vara första instans för spelare och föräldrar.

– Vi kan ju inte gå runt och vara på plats runt 1 500 spelare och deras föräldrar. Dessutom skulle det bli för stort om vi är på plats varje gång. Därför ska lagledare eller lagets värdegrundsansvariga informera och vara den första kontaktytan med värdegrunden, säger Emma Strömberg.

Tre tips

Här är Emma Strömbergs och Christoffer Nybergs tips för er som vill ha ett bra värdegrundsarbete.

Text & bild: Juan Martinez/Oiga AB