Cupsvep – kvartsfinalerna lottade

Under den gångna helgen avgjordes, nästan, gruppspelsfasen i Victoria Cup och kvalomgången i Stockholm Cup som båda ledde till att 14 av 16 kvartsfinallag är klara. Under förmiddagen på måndagen lottades kvartsfinalerna.

Under fredagen var det lite oroligt på tävlingsavdelningen då väderprognosen visade att det kunde komma snö natten mellan lördag och söndag. Som tur var slutade det ymniga snöfallet i tid och matcherna kunde spelas som planerat. Victoria Cup har aldrig tidigare haft något gruppspel på vägen till finalen, men till årets upplaga var det dags och många grupper var jämna in i det sista.

Victoria Cup A-gruppen (div. 2 – uppåt)

Grupp 1: Vi börjar med gruppen som var jämnast av de alla, samtliga lag slutade på fyra poäng. Hammarby IF (DA) och Djurgårdens IF (DA) repriserade förra veckans Svenska Cup-match och spelade 0–0 någon timme innan mötet mellan Lindhagens IF (2) och Stureby FF (2). Något av division 2-lagen behövde vinna matchen för att gå upp i tabelltopp. Men matchen slutade 1–1 och i stället gick Hammarby till kvartsfinal med ett plusmål bättre än Lindhagen!

Grupp 2: En match återstår i gruppen, men Bollstanäs SK (EE) har gått rent och vinner gruppen klart.

Grupp 3: Sollentuna FK (1) betvingade damallsvenska IF BP med 2–0 i gruppfinalen trots en missad handikappstraff. Nämnas bör att de damallsvenska lagen nästa uteslutande har spelat med sina juniortrupper.

Grupp 4: Värmdö IF (1) tog hem gruppen, redan den 3 mars, efter att ha vänt ett underläge med 3–4 till seger med 5–4 mot Täby FK (2) efter ett sent mål av Nova Bäcklund.

Victoria Cup B-gruppen (div. 3 – 5)

Grupp 1*: Sickla IF (4) var på väg mot en skräll i Nackaderbyt mot Saltsjö-Boo IF. Det lägre rankade laget ledde med 2-1 till den 84:e minuten då Anna Sundqvist utjämnade på straff. Ett mål som räckte för avancemang. *uppdaterad 240325

Grupp 2: Rönninge Salem Fotboll (4) vann gruppen med tre segrar.

Grupp 3: Ursvik IK (3) och IK Frej Täby (3) spelade en direkt avgörande match i den sista omgången. De två lagen är bekanta med varandra sedan tidigare då de spelar i samma serie. I fjol vann Sundbybergslaget båda mötena med 2–1. Den här gången slutade matchen 2–2 efter att den tidigare landslagsspelaren Jessica Landström gjort två mål för UIK. Frejs två mål av Clara Henriksson räckte inte den här gången då de hade behövt en seger för att passera Ursvik.

Grupp 4: Kometlaget Älvsjö AIK DFF (4) och Spånga IS (3) spelade gruppfinal, men redan efter ett par minuter var matchen avgjord och Älvsjö vann till slut med klara 10–0.

Victoria Cup kvartsfinaler

De åtta gruppsegrarna har nu fritt lottats in i kvartsfinaler som är planerade att spelas senast den 26 maj.

Värmdö IF (1) – Bollstanäs SK (EE)
Ursvik IK (3) – Hammarby IF (DA)
Älvsjö AIK DFF (4) – Sollentuna FK (1)
Rönninge Salem Fotboll (4) – Sickla IF (4)/Saltsjö-Boo IF (3)

Segrande lagen i de två första, respektive de två sista kvartsfinalerna möts i semifinal.

Stockholm Cup kvalomgång A-gruppen (div. 3 – uppåt)

Bollstanäs SK (3) – Rågsveds IF (3): Efter 90 minuter stod det 1–1 på resultattavlan. Straffsparkar behövdes för att skilja på lagen. BSK behärskade momentet bäst och vann.

Huddinge IF (2) – FoC Farsta (2): I division 2-mötet drog FoC:en det längsta strået och vann med 3-0.

FC Brandbergen (3) – Hanvikens SK (3): Andreas Nejdefelt såg till att HSK tog sig vidare till kvalomången. Med två mål mot Brandbergen var 23-åringen även starkt bidragande till segern med 4–0 som gav en plats bland de åtta kvarvarande lagen.

IFK Lidingö (3) – IFK Aspudden-Tellus (3): I kamratmötet på Lidingövallen blev bortalagets Ruben Wikman matchhjälte med sitt 2–1-mål tio minuter från slutet.

Stockholm Cup kvalomgång B-gruppen (div. 4 – 7)

Stocksunds IF (6) – Ängby IF (4): Stocksund var sekunder ifrån en skräll. Markus Kronqvist mål i 88:e minuten såg ut att bli avgörande, men Ängbys Elis Axelsson gjorde 5-5 i den fjärde stopptidsminuten vilket tog matchen till ett straffavgörande. Väl där höll det högre rankade laget nerverna i styr och vann matchen med 9–6.

Ursvik IK (6) – Bromstens IK (5): Herrlaget ville inte vara sämre än damlaget. Simson Pollacks mål i den avslutande gruppspelsmatchen mot Vega tog Ursvik till kvalomgången. Även här var Pollacks mål avgörande. 2–1 i den 65:e minuten räckte till en kvartsfinalplats.

Oranje FK (5) – Norrtulls SK (4): Norrtulls SK var ett straffavgörande från att nå finalen förra året, i år kanske laget når hela vägen. Men det satt hårt åt mot Oranje. Efter underläge med 0–1 i halvlek gjorde NSK två snabba mål i inledningen av andra vilket tog laget till kvarten.

Älta IF (3) – Högalids IF (6)*: Högalid satte sin två av sina tre handikappstraffar, en 2-0-ledning som höll sig en bit in i andra halvlek. Efter två mål av Youssef Riahi var Älta i kapp. Efter Feres Ben Ammars frisparksmål med tio minuter kvar kunder inte Högalid komma tillbaka utan Älta vann med 4–2. *uppdaterad 240321
OBS! Älta kvalade upp till div. 3 2023. När cupen inleddes 2023 tillhörde laget div. 4, därför spelar laget i B-gruppen.

Stockholm Cup kvartsfinaler

De åtta vinnande lagen har nu fritt lottats in i kvartsfinaler. Lottningen föll så att A- respektive B-gruppens lag möter varandra inbördes. Först i semifinalen blandas grupperna. 

Bollstanäs SK (3) – Hanvikens SK (3)
Ursvik IK (6) – Älta IF (3)
Norrtulls SK (4) – Ängby IF (4)
IFK Aspudden-Tellus (3) – FoC Farsta (2)

Segrande lagen i de två första, respektive de två sista kvartsifinalerna möts i semifinal. Den skarpsynte har kanske lagt märke till att det kan bli en semifinal för både damer och herrar där Ursvik och Bollstanäs möts. Finalerna brukar spelas i slutet av augusti eller i september. De två bäst placerade icke direktkvalificerade lagen erhåller plats i Svenska Cupen 2025.

Läs cupsvepet efter herrarnas gruppspel