Pyroteknik är otillåtet
Pyroteknik är tyvärr en klart växande trend i våra serier, något som inte är tillåtet enligt tävlingsbestämmelserna. Om pyroteknik förekommer i samband med en match kan Tävlingskommittén (TK) dela ut böter upp till 25 000:-.
Bakgrund
Det blir vanligare och vanligare med pyroteknik på fotbollsmatcher. Även i lägre divisioner och på ungdomsmatcher. Vi har uppskattningsvis redan haft pyroteknik på uppemot 15–20 matcher.
Pyroteknik är förbjudet, hemmalaget ansvarar för arrangemanget men båda lagen ansvarar för sin respektive publik. I tävlingsbestämmelserna 6 kap 4§ står förkortat följande:
Fel eller försummelse ska bland annat anses föreligga när föreningen inte:
- vidtagit nödvändiga och proportionerliga åtgärder för att förebygga och avbryta användande av raketer, pyroteknik och andra otillåtna föremål,
Om pyroteknik förekommer i samband med en match kan Tävlingskommittén (TK) dela ut böter på max 25 000:- till den förening som inte anses ha gjort tillräckligt för att förhindra eller försvåra för användningen av pyroteknik.
Vilket ansvar har man som förening?
Vad kan man då anse att det är lämpligt att föreningar med seniorlag i lägre divisioner och ungdomslag kan göra för att förhindra/försvåra användningen av pyroteknik?
Ja, det är så klart olika. Vissa föreningar är stora med tusentals medlemmar och många ungdomslag. Andra föreningar har bara ett seniorlag och kanske bara har 20 medlemmar.
Det kan också vara olika bakgrund. En del föreningar har haft pyroteknik regelbundet, en del andra har aldrig haft det. Det kan så klart också påverka bedömningen av vad som bör göras inför match.
Här nedan följer ett antal tips på hur ni kan jobba för att försöka få bort pyroteknik från era matcher. Ni väljer själva hur ni jobbar, men tänk på att all användning av pyroteknik kan leda till böter på upp till 25 000:-. Om man t.ex. har haft fans med pyroteknik två hemmamatcher i rad och inte gör något av nedanstående inför hemmamatch 3 kommer det vägas in i bedömningen när TK ska döma i ärendet.
Förslag på åtgärder
- Kommunicera tydligt inom hela klubben att ni INTE vill ha pyroteknik på era matcher.
- Via hemsida
- Via mejlutskick
- Via ungdomsledare i klubben
- Via sociala medier
- Föreningsträffar
- Speakertext
- Sätt upp en affisch på er hemmaplan där det tydligt framgår att ni inte vill ha pyroteknik.
- Utse en eller två matchvärdar som informerar publiken på plats, INNAN pyrotekniken tänds. Detta kan vara ledare i laget. Matchvärden får gärna ha en tydlig väst på sig.
- OM pyroteknik ändå används, gå fram till publiken och be dom sluta. Om det behövs, be domaren avbryta matchen en kort stund så en spelare kan gå fram och prata med publiken.
- Tänk igenom och förbered er på olika scenarion.
- Hur tar ni reda på vilka det var som brände?
- Hur kommunicerar ni med dom så det inte händer igen?
- Hur gör ni om ni på förväg misstänker/hör att bengaler kommer användas?
- Hur agerar ni om era fans kommer till en bortamatch med bengaler?
- Om pyroteknik har använts under matchen, fundera på om laget ska springa fram till den delen av publiken och tacka för stödet efter matchen
Polistillstånd
Enligt lagen ska ALLA matcher alltid ha tillstånd från polisen. Det är hemmaföreningen som ska anmäla. Det spelas nästan 50 000 fotbollsmatcher i Stockholm varje år och varken vi eller polisen vill att alla matcher ska ansöka om tillstånd. Men i vissa fall kan det vara berättigat.
Om ni kan bocka av tre eller flera av nedanstående kan det vara värt att ansöka om tillstånd:
- Fler än 100 åskådare förväntas
- Risk för att pyroteknik kommer förekomma
- Det finns en rivalitet mellan klubbarna
- Det saknas naturliga gränser mellan publik och plan
- Matchen är extra viktig för seriens utgång
Ansökan är gratis och görs via denna länk. Tänk på att den bör göras två veckor innan aktuell match.
Vid eventuella frågor, kontakta: