Information till seniorlagen

Tråkigt nog kommer tonvikten även i detta månadsmejl handla om matchklimat. Men ämnet går inte att undvika. Vi är på väg mot ett rekord i antal grova utvisningar, antal avbrutna matcher, antal matcher som avgörs på skrivbordet med mera. Vi får fler och fler samtal in till oss om lag som inte vill möta andra lag. Om domare som funderar på att lägga av och så vidare. Vi har ett gemensamt ansvar kring matchklimatet. Alla behöver dra sitt strå till stacken. Låt oss få fotbollssäsongen att handla om fotboll, och inte massa annat…

SERIESVEP DAMER DIVISION 3–5

Det finns några få lag kvar som är utan poängtapp. Störst marginal i toppen just nu har FoC Farsta i Damer 5 C, delvis beroende på att laget har en match mer spelad än tvåan. En annan stark serieledare är Österåker United. Laget har spelat lika många matcher som toppkonkurrenterna och har fem poängs försprång i Damer 4 A.

Om man vill hitta en jämn tabelltopp rekommenderar vi serie Damer 4 B. Om hängmatcherna slutar med seger för topplagen kommer tre lag ha 14 poäng och ett lag på 12 efter sex omgångar.

Men det är många matcher kvar att spela i alla serier.

SERIESVEP HERRAR DIVISION 4–7

I division 4, 5 och 6 på herrsidan finns bara ett lag utan poängtapp, i Herrar 6 C stormar BK Buffalo fram som en buffelhjord. 25 gjorda, 4 insläppta och 18 poäng efter 6 matcher. I division 7 finns fler lag utan poängförlust, rätt många faktiskt. Kallhälls FF i Herrar 7 C, Nockebyhovs IF och Topkapi FF i Herrar 7 D (lagen möts 12/6 kl. 20 på Åkeshovs BP), FC Björnligan i Herrar 7 E, Tullinge BK och Botkyrka Academy FC i H 7 G (lagen möts den 7/6 kl. 20 på Brantbrinks IP) samt FC Druzja i Herrar 7 H.

Generellt verkar division 6-serierna jämna. I serie Herrar 6 A och Herrar 6 B har över halva serien tätkänning.

Även här är det så klart många matcher kvar att spela.

DISCIPLINÄRENDEN

Den dåliga trenden med många grova röda kort och avstängningar fortsätter. Just nu är vi uppe i 290 ärenden vilket är över 70 fler än samma tid ifjol.

Den absolut vanligaste anledningen till röda kort är språket. Smädelser som det heter i regelboken. Hela 66 spelare har hittills i år blivit utvisade för direkt olämpligt språkbruk och i vissa fall direkta hot.

Men vi har också 17 grova röda kort som rör våld. Armbågar i ansikten, slag, knuffar och spottloskor. Den längsta avstängningen som delats ut är 6 veckor.

En annan trend som ökar är avvisade ledare.

Om det fortsätter i det här tempot kommer vi tyvärr få ett nytt high-score i disciplinärenden under 2024.

TÄVLINGSÄRENDEN

Även här är trenden dålig. Vi har fler avbrutna matcher än tidigare säsonger, mer våld och mer fusk. Kanske hör det lite grann ihop med att vi märker mer. Vi jobbar hårdare med fler kontroller, fler stickprover och fler anmälningar. Och inte minst fler matchobservationer. Det ger så klart att fler rapporter skickas in och mer fusk som upptäcks.

Vid 6 tillfällen har matcher avgjorts på skrivbordet. Vid 2 tillfällen har lag spelat med felaktig spelare och därför förlorat matchen med 3–0 i efterhand. Vid ett tillfälle uppstod oroligheter på planen i matchminut 87. Domaren bröt matchen och båda lagen tilldelades en 3–0-förlust.

Hittills i år har vi 9 ärenden med våld eller ordningsstörningar. Polisen har varit på plats i samband med minst 4 seniormatcher och 1 ungdomsmatch.  

Samtliga avbrutna matcher och incidenter med våld är på herrsidan.

FAIR PLAY-LIGAN (FPL)

Första avstämningen i Fair-Play-ligan gjordes den 23 maj. 20 herrlag och 0 damlag hamnade över 3,5 snittpoäng. 20 av 200. Vid första avstämningen har vi valt att göra tävlingsärenden på de med 4 i snittpoäng eller mer, vilket är 9 av 200 lag. Lag som ligger mellan 3,5 och 3,9 får ett informationsmejl, men om dessa lag ligger kvar högt efter avstämning två, den 19 augusti, kommer givetvis ett tävlingsärende upprättas även för dessa lag.

Två av lagen som ligger högt nu har också avslutat de två senaste säsongerna med över 3,5 i snitt. De lagen behöver tänka efter extra, Tävlingskommittén (TK) resonerar säkerligen så att straffen blir hårdare och hårdare ju längre tid man ligger där uppe. Risk för större poängavdrag och/eller ännu hårdare straff föreligger.

Vid första avstämningen 2023 var det 16 lag som hamnade över 3,5.

CUPERNA – KLART FÖR SEMIFINALER

Värmdö IF (div. 1) lyckades besegra Bollstanäs SK (EE) och får nu möta Hammarby IF FF (DA) i semifinalen. Hammarby vann över Ursvik IK med klara 12–3 i kvarten, ett Hammarby med rätt många A-lagsspelare i truppen.

Den andra semifinalen står mellan Älvsjö AIK DFF (4) och Saltsjö-Boo IF (3). Älvsjö gav 2022 års slutsegrare, Sollentuna FK (1), respass efter en rafflande straffsparksläggning.

Ett lag från div. 3 eller 4 kommer följaktligen att spela final. Senast var det Stuvsta IF från fyran som stod för den bedriften 2013. Finalen förlorades dock mot IFK Täby FK (1) med 4–2.

I Stockholm Cup är det också semifinalklart, även här har vi lag ett lag från en lägre nivå kvar. Ursvik IK (div. 6) möter Hanvikens SK (3) i ena och i den andra ställs Ängby IF (4) mot FoC Farsta FF (2) mot varandra.

2022 var dåvarande div. 6-laget Skå IK & Bygdegård i final men fick straffsparksstryk av Tyresö FF. Om Ursvik IK lyckas gå hela vägen blir Sundbybergslaget det lag med högst divisionstillhörighet som vunnit cupen sen Sörskogens IF vann som division 7-lag 2009.

Resultat Victoria Cup
Resultat Stockholm Cup

MÅNADENS MATCHER – MAJ

DAMER

Ingarö IF balanserar på nedflyttningsstrecket i Damer 3 B. I matchen mot serietrean Skogås-Trångsunds FF såg laget ut att gå mot tre poäng och säkrare mark efter att Julia Flink gjort 3–1 i den 85:e minuten. Men reduceringen och kvitteringen lät inte vänta på sig. På fyra minuter hann S-T FF göra både 2–3 och 3–3. Med en pinne utökades Ingarös försprång till IFK Haninge på nedflyttningsplats, men det kunde varit mer.

HERRAR

Allting har ett slut men korven den har två. Två slut råkade även serieledande Henriksdalsbergets FF ut för i matchen mot tabelltvåan Högalids IF. Under seriespelet säsongen gick HFF obesegrade genom H 7 E i 16 matcher, den enda poängförlusten kom i den mållösa serieepilogen mot Söderkamraterna. Förlustnollan var även intakt efter fyra matcher i årets Herrar 6 D. Men segersviten om 20 matcher samt årets förlustnolla fick ett slut efter att Högalid vunnit seriefinalen med 7–4.

KOMMANDE MATCHER – JUNI

DAMER

En riktig toppmatch i Damer 3 B, den 8 juni.

Saltsjö-Boo IF tar emot Dalhems IF kl. 15:00 på Myrsjö IP. Dessa lag har ryckt i toppen och är just nu obesegrade.

HERRAR

En riktig toppmatch i Herrar 4 N spelas redan den 1 juni.

Sundbybergs IK – Ängby IF möts kl. 14:00 på Sundbybergs IP. Lagen har gjort ett miniryck i serietoppen, vinnaren i denna match kopplar ett grepp om seriesegern.

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ

26 juni – 31 juli Om ni redan nu vet om att ni behöver flytta en match under höstsäsongen är det bra att passa på under den angivna perioden eftersom vi inte tar ut någon avgift för att ändra en match då.

PYROTEKNIK

Som vi tror har det förekommit pyroteknik i uppemot 20–30 matcher. Bengaler och knallskott är vanligast. Ofta är det maskerade tonåringar, ibland typ 13-åringar, som står för pyrotekniken.

Hittills har vi varit snälla. I många fall har vi valt att inte göra ärenden och i stället gått ut med en allmän uppmaning, se denna nyhet.

Men trenden fortsätter och förstärks. Vi kommer nu börja göra tävlingsärenden vid alla tillfällen vi vet att det förekommit pyroteknik. Då gäller det att man som förening har vidtagit ”rimliga åtgärder” för att motverka pyroteknik. Vad är då det? Läs artikeln i länken för att få tips. Men generellt kan sägas att om det bränns bengaler vid flera tillfällen under en match och ingen ledare/spelare är framme och ber publiken sluta så ligger man sämre till som arrangör. Om laget dessutom springer fram till den bengalbrännande klacken och firar mål kan det räknas in.

Vi är inte ute efter visitering och stängda anläggningar, vi har respekt för svårigheten för en mindre förening att ha koll på sin publik, men visst finns det ändå rimliga åtgärder även för dessa föreningar.

Vid minst två tillfällen vet vi att konstgräsplaner har fått brännskador till den grad att planen behöver repareras för summor upp emot 100 000:-.

ÖVRIGT

Den 1 maj hade vi för första gången och som vi tror som första distrikt i Sverige en fortbildning för våra domare. Inte den teoretiska kursen inför varje säsong, utan det här var en praktisk fortbildning på planen. Hela 47 domare valde att ta sig till Skytteholms IP och lära sig mer om positionering på fasta situationer, kroppsspråk, hur man använder pipan på rätt sätt med mera.

Det var allt från seniordomare på hög nivå till nybörjardomare som var på plats. Läs och se en film från fortbildningen.

Må alla lag vinna alla matcher!