Dela lag med en annan klubb – funkar det?

När ungdomar börjar spela juniorfotboll är risken stor att många breddlag splittras och lägger ner verksamheten, speciellt på flicksidan. IFK Aspudden-Tellus och Stureby SK samt Sickla IF och Värmdö IF såg tidigt utmaningar för deras flickjuniorlag, men nu är deras gemensamma satsningar i F17 SM-serien inte bara ett uttryck för samarbete utan också en modell för hur idrottsföreningar kan maximera sina resurser för att stödja unga talanger.

Vi bad de respektive lagens kontaktpersoner svara på några frågor för att berätta hur de har gått tillväga för att lyckats med samarbetet.

Fredrik Åhlfeldt, IFK Aspudden-Tellus/Stureby SK

Hur kom ni fram till att ni skulle dela lag?

Vi hade mött varandra många gånger genom åren och även den senaste säsongen. Båda lagen hade haft ett ganska tufft första år i F17 och hade inte tillräckligt breda trupper för att bedriva den verksamhet som båda klubbarna önskade.

Under höstens samtal mellan ledarna kom vi fram till att vi skulle bli mycket starkare tillsammans och att vi då kan erbjuda spel på olika nivåer i båda klubbarna och se till att tjejerna, som många har spelat ihop sen knatteåldern, kan fortsätta att spela tillsammans och i sin närmiljö.

Har ni stött på några utmaningar?

I början var det ganska oroligt i grupperna samtidigt som många andra lag uppvaktade spelarna. Det gjorde att vi tappade några spelare men det visade sig till slut att kärntruppen stannade kvar och trodde på det nya laget och när första oron hade satt sig så fick vi även tillbaka några spelare som testat spel i andra klubbar.

Vi hade även samtal med spelarna för att förklara vad samarbetet skulle medföra, som hårdare konkurrens, hur vi skulle träna, laguttagning osv. 

Det var även en del utmaningar med kläder och sponsorer som vi fick lösa.

Har ni gjort några insatser för att svetsa samman spelarna?

Vi hade en social aktivitet tidigt och sedan åkte vi på cup med en grupp. Vi har även haft ett stort träningsläger med hela gruppen, 45 spelare. Vi åker buss till våra bortamatcher för att få tid att umgås. Under året har vi några gemensamma cuper och aktiviteter planerade.

Tränar ni ihop?

Vi tränar ihop två gånger i veckan, måndagar i Stureby och torsdagar i Aspudden.

Hur tar ni ut laget?

Vi tar gemensamt ut laget varje vecka. Vi har inga gränser på hur många spelare från varje klubb som ska ha plats. Vi har lätt att bli eniga.

Är det lika många spelare från vardera lagen?

I matchtruppen är det ungefär lika många från varje lag men Stureby har en större trupp födda 2007. Det finns dock ingen kvotering utan det är de spelare som är mest lämpade och som kunnat träna under veckan som spelar tillsammans. 

Deltar spelarna i något annat av föreningens lag?

I Stureby spelar vi även med damlaget och i Aspudden-Tellus med dam- och även med DJ-laget.

Vilket matchställ spelar ni i?

På hemmamatcherna spelar vi i Aspudden-Tellus matchställ och på bortamatcherna spelar vi i Sturebys vita bortaställ.

Vilka är ledare för laget?

Ledarna är samma som tidigare. Skillnaden är att vi från att ha en huvudtränare nu är två, en från vardera lag.

Hur har spelarnas relation till varandra utvecklats?

Över förväntan faktiskt och det är en av delarna som vi jobbat med för att det ska bli så bra som möjligt. Båda lagen är starka lag med bra sammanhållning och vi har sett det som viktigt att få relationerna att bli bra, något som redan efter några månader är bra och den blir bättre och bättre för varje träning som genomförs. Relationen blir självklart starkare för de som även spelar matcher ihop men det känns som alla trivs i den nya gruppen. 

Hur har säsongstarten gått?

Bra, sedan vi gått ihop har vi endast förlorat två matcher (5 maj).

Finns det några fördelar med att dela lag?

Fördelen är att mindre klubbar kan hålla ihop sina lag och samtidigt låta de spelare som kommit längst spela på en högre nivå.

Har ni några tips till andra som vill dela ett lag?

Planera så mycket som möjligt innan samarbetet startar. Börja gärna att träna ihop långt innan man slutgiltigt bestämmer att man ska samarbeta. Se till att grupperna trivs ihop även utanför planen.

Peter Johansson, Sickla IF/Värmdö IF

Hur kom ni fram till att ni skulle dela lag?

Värmdö IF spelade i F17 SM förra säsongen och drog många lärdomar av det. Inför den här säsongen insåg Värmdö ganska tidigt att för att kunna spela i F17 SM behövde de göra det tillsammans med ett annat lag, annars skulle de vara tvungna att stå över. Det handlade framför allt om att det fanns för få tjejer som ville satsa så mycket på sin fotboll som ett engagemang på den nivån kräver. Även Sickla IF hade samma tankegångar inför 2024. Sicklas F15 spelade i F08 div. 1 förra säsongen men damjuniorerna hade tidigare inte provat F17 SM. 

Ledarna i de respektive lagen började föra en dialog under november och såg stora möjligheter med ett samarbete. Den viktigaste anledningen till ett samarbete är att kunna behålla de spelare som kommit längst i sin fotbollsutveckling i stället för att kanske tappa dem till rena akademilag. På detta sätt kan tjejerna erbjudas en stimulerande miljö, med sina gamla kompisar så nära sitt boende som möjligt.

Har ni stött på några utmaningar?

Hittills har det fungerat väldigt bra och vi har inte stött på några stora utmaningar. Vi försökte att identifiera potentiella utmaningar i ett tidigt skede, och hade flera möten med tränare och klubbledningar för att prata igenom dessa. Därför har det sedan gått mycket smidigt. Om båda parter vill, går det alltid att hitta bra kompromisser.

Har ni gjort några insatser för att svetsa samman spelarna?

Spelarna lär känna varandra mer och mer för varje vecka som går men vi har inte gjort något mer än att träna och spela match tillsammans. Det här laget har vi utöver vår vanliga verksamhet i både Värmdö IF och Sickla IF.

Tränar ni ihop?

Ja, vi tränar ihop en gång per vecka. Både hos Sickla och på Värmdö, men det är lättare med plantider på Värmdö.

Hur tar ni ut laget?

Vi har en ledare från Värmdö IF och en ledare från Sickla IF som tillsammans är ansvariga för laget, de är även ansvariga för laguttagningen.

Är det lika många spelare från vardera lagen?

Ungefär lika många från vardera lagen men det kommer säkert röra sig lite över säsongen beroende på skador m.m..

Spelar spelarna i något annat av föreningens lag?

Alla spelare tillhör sina respektive lag och kan även spela i andra av föreningens lag. Det kan vara rena DJ-lag eller damlag/reservlag. 

Vilket matchställ spelar ni i?

Vi tog fram ett nytt matchställ som är gemensamt för det här laget. Hemmastället är i Sicklas färger och bortastället är i Värmdös färger.

Vilka är ledare för laget?

Det är Rebecka Hornsäter som är tränare från Värmdö IF och Olle Linder som är tränare från Sickla IF. De ansvarar för det här laget utöver sina ordinarie lag i respektive förening.

Hur har spelarnas relation till varandra utvecklats?

Tjejerna kommer så klart närmare varandra ju mer de träffas och får tävla och träna tillsammans. 

Hur har säsongstarten gått?

Vi har spelat 6 träningsmatcher och 3 tävlingsmatcher. Det är mycket nytt som skall komma på plats men tjejerna har gjort det över förväntan och vi har mestadels segrar hittills. Men samtidigt har vi nog många av de tuffaste motståndarna framför oss.

Finns det några fördelar med att dela lag?

Att få träna och spela match med likasinnade är alltid mycket utvecklande. Det här är ett sätt för två breddföreningar att kunna erbjuda lite mer spets för de som kommit längst och vill mest med sin fotboll.

Har ni några tips till andra som vill dela ett lag?

Det är inte så svårt, bara att köra i gång. Det viktiga är att båda lagen ser fördelar med samarbetet och att man delar på så mycket som möjligt samt behåller sin vanliga verksamhet. När grunden är satt så är det viktigt att kommunicera tänket till både spelare, föräldrar och förening så allt blir förankrat. Det är en bra idé att inleda samtal relativt tidigt (under hösten) så att spelarna i respektive klubb är medvetna om vad som kommer att hända kommande år. Om detta är tydligt kan man undvika ganska mycket oro, spekulationer och provträningar för andra klubbar eller liknande.

Vi tackar lagen för deras svar och progressiva inititativ för att utveckla och behålla spelarna i föreningen.

I vilka serier kan man anmäla delade lag?

Nu är det inte i alla våra tävlingar som det går att anmäla delade lag. I alla serier som inte är tävlingsserier, det vill säga serier där det inte sker någon upp- eller nedflyttning efter att serien är slutförd (t.ex. i S:t Eriks-Cupen), går det att anmäla delade lag. I serier arrangerade av Svenska FF (ex. F17 SM) eller andra distrikt kan bestämmelserna vara annorlunda.