Ellevio 50/50-fonden vår 2024

Inför 2024 infördes två ansökningsperioder för att söka medel ur Ellevio 50/50-fonden och nu har representanter från Ellevio AB tillsammans med StFF utsett vårens 6 projekt som beviljas medel för sina projekt.

"Vi på Ellevio är otroligt stolta över att sedan 2017 vara initiativtagare till 50/50-fonden. Genom vårt samarbete med Stockholms Fotbollförbund har fler tjejer fått möjlighet att spela fotboll. Fonden stöttar projekt som skapar långsiktig förändring och hjälper oss att nå målet om lika många tjejer som killar på fotbollsplanerna. Vi ser fram emot att följa projekten som startat under våren och att få ta emot fler ansökningar i augusti när nästa ansökningsperiod öppnar. Vi är övertygade om att jämställdhet inom energibranschen börjar redan på fotbollsplanen."

/ Rebecka Witten-Leo, Brand & CSR manager Ellevio AB

Kort beskrivning av projekten (text ur ansökningarna)

Förening: IFK Aspudden-Tellus
Projektnamn: ”Girls Camp – fotbollsbryggan”

Föreningen har en tydlig breddfotbolls-filosofi med en underliggande tanke om att fotboll ska kunna erbjudas från fem års ålder hela vägen till seniorfotboll. Vår förhoppning är att de yngre spelarna att ha en mer naturlig koppling till damlaget och dess spelare och därmed kanske nya förebilder. Därtill får våra unga damlagsspelare (mellan 18-30 år) chansen att prova på och utveckla sitt ledarskap inom fotboll.

Vi är helt övertygade om att denna aktivitet kommer att bidra till att:
- stärka IFK Aspudden-Tellus rykte om att vara en förening som erbjuder en fin och utvecklande fotbollsmiljö för tjejer och blir det naturliga valet för unga tjejer som vill idrotta i Hägersten, precis som det funkar på pojksidan i föreningen idag
- utveckla våra unga damlagsspelare ledaregenskaper
- våra tjejer i åldrarna 14-16 år fortsätter med sin fotboll minst ett par år till med strävan att nå damlaget i vilket de redan känner spelarna

Förening: IFK Haninge
Projektnamn: ”Spontanfotboll för flickor i Jordbro”

Uppsökande spontanfotboll för flickor i åldrarna 7-15 år i utsatta områden. Målsättningen är att få in flickorna i föreningslivet för en mer inkluderande och hälsosammare fritid oavsett om det är som spelare eller ledare.

Spontanfotbollen kommer att äga rum en gång i veckan inomhus i Jordbro med kvinnliga instruktörer från föreningen där vi även erbjuder tilltugg samt olika möjligheter till utbildningar och samtal kring ämnen som till exempel psykisk ohälsa, menstruation och ledarskap.

Förening: Konyaspor KIF
Projektnamn: ”Bollen 2.0: Fler aktiva tjejer inom fotbollen”

Konyaspor vill skapa en mer jämställd verksamhet och önskar erbjuda fler möjligheter till att aktivera fler tjejer i området. Detta genom att fokusera på den befintliga flick- och damverksamheten i föreningen och öka antal spelare samt ledare. Spelarna i det nybildade damlaget behöver bli fler och ledas av engagerade ledare. Genom att bilda ett damlag hoppas föreningen på att skapa en röd tråd från flick till dam och därmed behålla flickorna i verksamheten och få in fler.

”Spelarna i damlaget ska vara med på flicklagens träningar enligt ett roterande schema, de ska stötta och vägleda flickorna. Vi kommer att arbeta aktivt med att spelarna i damlaget ska utbildas inom ledarskap och som tränare. Detta kommer att gynna verksamheten och det ska utbildas fler kvinnliga ledare inom föreningen. Medel ska gå till arvode, uppsökande verksamhet och utbildning.”

Förening: Mörtnäs IF Fotbollförening
Projektnamn: ”Utbilda för att behålla kvinnliga tränare som ledare och förebilder för våra barn”

Mörtnäs IF har länge strävat efter att främja jämställdhet inom idrotten och stödja kvinnliga ledare inom föreningen. För att uppnå detta mål har vi identifierat ett behov av att stärka våra kvinnliga ledare genom föreläsningar och mentorskap. Vi planerar att samarbeta med Maria Rydqvist, en framstående föreläsare inom jämställdhet inom idrott, för att genomföra detta projekt.

Syftet med detta projekt är att stötta och stärka våra kvinnliga ledare inom Mörtnäs IF genom kunskapsutbyte, mentorskap och reflektion. Vi strävar efter att skapa en miljö där kvinnliga ledare känner sig välkomna, respekterade och kompetenta, vilket i sin tur kommer att främja jämställdheten inom vår förening och bidra till att stärka och få fler kvinnor och unga tjejer till idrotten.

Aktiviteter som planeras att genomföras är föreläsningar, mentorskap och uppföljningsmöten. Målet är att stärka och stödja mellan 6-10 kvinnliga ledare inom Mörtnäs IF. Vi ska integrera insikter och lärdomar från projektet i föreningens stadgar och utbildningsprogram för att främja jämställdhet inom idrotten.

Förening: Norrtulls SK
Projektnamn: ”Fler flickspelare och kvinnliga ledare i Norrtulls SK”

Av våra medlemmar som spelar fotboll är 383 spelare flickor – dvs 25,5 %. Av klubbens ledare inom fotboll (arvoderade och föräldratränare för lag) är 38 kvinnor – dvs 19,5 %. Räknar man även med knatteskolans ledare har vi totalt 32 % kvinnliga ledare i klubben. Dessa siffror är NSK inte nöjda med och ett av Norrtulls sportklubbs övergripande strategimål är att öka jämställdheten i klubben. Fördelningen mellan könen ska vara minst 40/60 i alla delar av föreningen – bland så väl spelare och ledare som bland kanslipersonal och styrelse. Sedan 2018 driver NSK dessutom ett integrationsarbete där nyanlända tjejer och killar tränar i klubbens ordinarie verksamhet till en kraftigt subventionerad avgift. Även här vill vi öka andelen flickor.

Syfte med projektet: Att öka jämställdheten i Norrtulls sportklubb genom att öka andelen flickspelare och kvinnliga ledare samt behålla dem längre.

De aktiviteter som ingår i projektet är att bygga upp ett kvinnligt nätverk för ledare där målet är att engagera minst 30 kvinnor, hålla exempelträningar för kvinnliga föräldratränare, handledning för att utbilda unga kvinnliga ledare med utländsk bakgrund där minst 8 unga kvinnliga ledare deltar, praktisk ledarutbildning på klubbledda träningar för kvinnliga blivande tränare, utveckla juniora kvinnliga ledare i föreningen samt prova-på-träningar för flickor med kvinnliga ledare.

Förening: Västerhaninge IF
Projektnamn: ”Sommarträning 2024”

”Tjejer födda mellan 2015 – 2010 ska kunna aktivera sig även när ordinarie träning inte finns och kunna komma ner och testa på fotboll under lite mer avslappnade former. De som inte har råd att åka i väg på semester ska få möjlighet att spela fotboll. Vi har inte begränsat oss till att man måste ha koppling till VIF eller Västerhaninge utan deltagarna kan även vara från en annan förening och område. Huvudsaken är att tjejerna får chansen att spela fotboll och få gemenskap, och sedan eventuellt fortsätta spela i något av våra lag.”  

Nästa ansökningsperiod är den 17 juni – 31 augusti 2024.

Läs mer om Ellevio 50/50-fonden

Vid frågor, kontakta: