Förbundschefen Kenneth Öberg önskar trevlig sommar
Semestern står för dörren för många av oss och med det ofta en välbehövlig vila från lag, uppdrag, träningar och matcher i Stockholmsfotbollen. För egen del ska ny-på-jobbet-skylten snart tas ner efter ett drygt halvår på posten, men på en arbetsplats jag varit på i fem år dessförinnan.
I skrivande stund är jag på Rikslägret för flickor i Halmstad och snart är det avspark för de 26(!) grymma tjejer som kommer från Stockholms alla hörn där de matchas med och mot talanger från landets övriga 23 distrikt. Ett passande avbrott och ett tillfälle att reflektera över ekosystemet Stockholmsfotbollen i en sommarhälsning tänker jag.
Ingen har undgått att svensk fotboll är i ett förändringsläge på många plan. Om inte annat känner nog många att Sverige saknas i det mästerskap som spelas nu. En kvarts promenad från vårt kansli i Solna jobbas det stenhårt på Svenska Fotbollförbundet för att vi som nation ska bli ännu bättre. På fotboll.
Min upplevelse är att vi alla i distriktet är och kommer att vara en stor del av det arbetet. På Stockholms FF (StFF) jobbar vi lika hårt med att bidra till svensk fotboll och ligga nära Svenska FF (SvFF) på så många sätt vi kan. I kommittéer, arbetsgrupper och samarbeten förstås, men också och framförallt genom den fotbollsutveckling som sker i vårt distrikt.
Ofta är vi i tidiga på bollen och kan sedan stå som ett gott exempel för andra distrikt. Såväl i riktning mot SvFF som övriga distrikt är relationerna och samverkan goda, något jag ser som en förutsättning för utvecklingen som ska ske.
Vad det gäller vår egen, Stockholms, föreningsmiljö finns mycket positivt att nämna. Hela 335 föreningar kunde röstat på årsmötet. 28 var där… Här kan vi helt klart bli bättre men när det kommer till relationer mellan våra föreningar är vi på en väldigt bra väg. Till exempel har 180 av våra föreningar barn- och ungdomsverksamhet. Nästan 80 av dessa (som dessutom representerar ca 80 procent av alla spelare i distriktet!) gästar Barn- och ungdomskonferensen, BUK, efter sommaren.
En bra siffra och särskilt kul är att vi har många BUK-debutanter från föreningar inom satsningen ”En bättre väg” som vi bedriver med föreningar i prioriterade områden där förenings- och fotbollsutveckling är slutmålet. Vi vill fortsätta skapa fler forum och för fler målgrupper!
Det är i möten och samverkan med och mellan föreningar som en stor del av utvecklingen sker och där vi fortsätter förfina det ekosystem där våra spelare och ledare kan nå sin fulla potential. Oavsett ålder, nivå och ambition! Ett fint exempel som tagit fart under våren är den intresseförening som växlat upp sitt arbete och utökat sin målgrupp.
Herr Division 2 och 3-föreningarnas intresseförening är den jag menar och en fin del i deras arbete är att de även lyfter in föreningar med damlag i division 1 och 2. Uppåt 35 av våra största föreningar är inkluderade och det är slående hur man är utvecklingsorienterad samt vill arbeta för en hållbar fotbollsutveckling! Föreningens första större föreningsmöte hölls i våra nyrenoverade lokaler och andades prestigelöshet och samverkan.
I vårt jättedistrikt kan det för StFF ibland vara en utmaning att vara uppsökande, men vi vill i alla lägen vara utåtriktade, nära och relevanta för föreningsmiljön! Stockholmsfotbollen fortsätter att växa och slå sina egna rekord. I föreningarna spelar fler längre, särskilt bland flickor kan vi se en ökning.
Damlagen har ökat och det är tydligt att föreningsmiljöerna i vårt distrikt gör ett fantastiskt jobb med spelarutbildningen. Både sett till bredd och spets. En lite tråkigare spaning som sällan diskuterats när drop out kommer på tal är det tapp vi har när spelare lämnar ungdomsfotbollen efter det 19:e året för att bli seniorer.
Vi har en stor mängd spelare men då tendensen är att föreningarna blir större, men inte alltid fler blir konkurrensen om platser i moderföreningens representationslag för få. Att veta var du ska ta vägen kan vara svårt. Här har vi en utmaning att se över och en utvecklingsresa som kan göras tillsammans med föreningarna.
Att ständigt lyssna in behov och skruva på saker som kan bli bättre för våra föreningar är viktigt för oss samtidigt som behoven skiljer sig beroende på miljö och vi behöver kunna ha fler tankar i huvudet samtidigt.
Under våren sjösattes serielösa matcher i barnfotbollen för ett flexiblare matchspel och är precis som seedade serier på flicksidan exempel på utvecklingsinsatser. Tränarutbildningen fortsätter att öka kraftigt vilket såklart är en förutsättning för fortsatt fotbollsutveckling men också vilket vi lätt glömmer bort, även för ett bättre matchklimat!
Ju fler utbildade och bra vuxna individer i vår fotboll desto bättre upplevelser! Här har vi tyvärr sett en del bottennapp under våren och för att få bukt med det och att nå vår strategi ”kraftigt förbättrat matchklimat” anställer vi nu en fotbollsutvecklare som på heltid ska arbeta med att lyfta nivån. Mer om detta inom kort.
Avslutningsvis vill jag tacka för en grym vårsäsong i Stockholmsfotbollen. Det är inte svårt att se på det vi gör tillsammans med stolthet. Njut av sommar och ladda för en häftig höstsäsong. På alla nivåer.