Seriesvepet – efter vårsäsongen

Halva säsongen är avverkad för representationslagen i seniorserierna. Vi tittar närmare på hur det ser ut i toppen av damer div. 3–5 samt herrar div. 4–7.

I svepet över våra serier har vi fokuserat på de lag som ligger i toppen och till de flesta finns det även en länk till en lagbild, matchbild eller film på Instagram. Det finns säkert en massa spännande som vi har missat, men om det är någon positiv händelse som du vill berätta om kan du gärna skriva in det i kommentarsfältet i våra sociala medier. Om du saknar skytteligaledaren i någon serie hittar du statistiken om du klickar på serienamnet och sedan på rubriken Spelarstatistik.

Om du undrar hur många lag som går upp eller åker ur kan du läsa mer om det här.

Damer 3 A

IK Frej har varit ett topplag i damtrean de två senaste åren men inte nått ända fram för att flyttas upp. När halva serien är spelad har Täbylaget två poängs försprång på nykomlingen Ursviks IK. Det enda poängtappet kom i premiärmatchen mot tabellfyran Kungsängens IF som vann med 4–2. Sen har det blivit åtta raka segrar!

Damer 3 B

I B-serien har Saltsjö-Boo IF och gotländska Dalhems IF ryckt i toppen. S-BIF leder tack vare bättre målskillnad. Båda lagen är obesegrade men tappade poäng när deras inbördes match slutade 0–0 i början av juni. Den 17 augusti är det returmöte på Gotland. Om Saltsjö- Boo ska behålla serieledningen behöver laget hålla koll på motståndarnas Mary Wanjiku Kinuthia, tidigare landslagsspelare för Kenya, som har gjort 17 mål på nio matcher.

Damer 4 A

Har Österåker United FK redan avgjort serien? Under vårsäsongen har det blivit nio raka segrar, sex poäng till tvåan och den imponerande målskillnaden 35–3. De insläppta målen har kommit i uddamålssegrarna mot tvåan Norrtulls SK (ett mål) och fyran Sickla IF (två mål). I skytteligatoppen hittar vi evigt unga Elin Flyborg, IFK Lidingö BK, som har gjort 19 mål på nio matcher.

Damer 4 B

Två nykomlingar toppar B-serien i damfyran. Älvsjö AIK DFF, som vann Dam 5 C i fjol, leder på bättre målskillnad före förra årets tvåa i Dam 5 A, FK Bromma. Båda lagen har spelat två oavgjorda matcher, mot trean Rönninge Salem och 1–1 slutade matchen inbördes.

Damer 5 A

Förra säsongen fick Ängby IF lämna damfyran, men efter vårsäsongen har laget tagit ett första steg för att gå upp igen. Men det blir ingen lätt match att vinna serien. Jagande en poäng bakom hittar vi det nystartade damlaget i Runby IF, ytterligare en pinne bakom ligger Österåker United BK och Erikslunds KF.

Damer 5 B

IK Makkabi har gått rent under vårens sju matcher, gjort nästan nio mål i snitt och bara släppt in tre mål. Nio poängs försprång är det till Gustavsberg, Stockholmsatleterna och Järla. 20 av lagets 54 mål har västkutsbördiga Miriam Lindmark stått för.

Damer 5 C

Hösten 2021 återstartade FoC Farsta ett damlag med den tidigare landslagsspelaren Victoria Sandell vid rodret. Efter två säsonger i mittenskiktet av Dam 5 C hittar vi laget i topp efter åtta raka segrar och nio poäng till godo på Enskede FF och Tullinge TP. Målskillnaden 59–4 går inte av för hackor. Här hittar vi ytterligare en skyttedrottning med bakgrund från ett annat distrikt. Emy Borefur från Smålandskustens pärla, Timmernabben (mellan Oskarshamn och Kalmar), har gjort 20 kassar.

Herrar 4 N

Efter slutplaceringarna tvåa, tvåa, trea, de tre senaste säsongerna i division 4 är Ängby IF nu i ledningen av serien, fyra poäng före Sundbybergs IK. Den enda förlusten kom i seriepremiären mot tabelltrean IK Säbysjön. Leo Zander och Gustaf Roos från IF BP:s ungdomsled är två pålitliga målskyttar med tolv mål vardera. Toppar skytteligan gör Roslagskullas Mattis Westberg med 13 baljor.

Herrar 4 M

Rinkeby United FC som vi förra hösten kunde följa i en dokumentärserie i TV4 är på väg tillbaka till herrtrean. Endast tre poäng har laget tappat under vårens tolv matcher, men det satt hårt åt i mötet med Sickla IF där Doudou Jobe kvitterade till 2–2 i slutminuterna. Tvåan Norrtulls SK har åtta poäng upp och ett litet, litet grepp om kvalplatsen. Sickla är en poäng bakom och Marieberg samt Värmdö IF två.

Herrar 4 S

2020 låg Newroz FC och Tyresö FF i division 2 södra Svealand, Tyresö kom fyra och Newroz sist. I år hittar vi båda lagen i herrfyran med Newroz som serieledare och TFF på sjunde plats. I vårepilogen möttes lagen två gånger med Newroz som segrare. Skytteligaledaren Mateo Bano stod för sex av lagets tio mål, totalt har den tidigare Nacka FC spelaren gjort 23 mål. Konyaspor KIF ligger tvåa och har sex poäng upp till serieledning och lika många pinnar till trean IFK Tumba.

Herrar 5 N

För sex år sedan vann Bromstens IK herrsjuan och gör nu sin femte säsong i division 5, möjligen kan det bli ytterligare ett steg upp till nästa år. Efter endast ha tappat poäng mot FK Bosna och Bromma är BIK obesegrade och har fem poäng till godo på IFK Viksjö.

Herrar 5 M

Den mellersta serien är väldigt oviss, det skiljer en poäng mellan ledande Ljungbackens IF och fyran Oranje FK. Apollon Solna FK har lika många poäng som Ljungbacken men har en match mer spelad. IFK Bergshamra finns med i getingboet, en poäng bakom serieledarna.

Herrar 5 S

Stuvsta IF åkte efter en tät kamp ur herrsexan förra året. Då frågar man sig hur de kan leda söderfemman i år? Efter en sammanslagning med FK Ekipa övertog Stuvsta Ekipas division 5-plats. Unionen mellan föreningarna verkar ha fungerat bra. Stuvsta har en match mer spelad än tvåan Enskede FF men är obesegrade och leder serien med hela åtta poäng. Det var väldigt nära en förlust mot tabelltrean Mälarhöjden-Hägersten, Adam Hellqvist kvitterade till 1–1 i matchminut 95.

Herrar 6 A

AIK Solna FK och FC Väsby Akademiska kom etta och tvåa i H 7 A förra året. I år är det ombytta roller, än så länge. Väsby leder serien medan AIK ligger fyra, men vinner AIK sin hängmatch mot jumbon Sampierdarenese skiljer det bara en poäng mellan lagen. FC Plavi Team är två poäng efter Väsby och Stocksunds IF ytterligare en pinne efter. I skytteligan sticker Plavi Teams Krsto Beko, som spelat i ettan med Haninge och Vasalund, ut med 20 mål på nio matcher.

Herrar 6 B

Här hittar vi den absolut jämnaste serien! Alla lag har spelat nio matcher och den skiljer tre poäng mellan nykomlingen Kälvesta IoF som toppar tabellen till sexan Kilimanjaro FF. De fyra lagen som ligger där emellan har lika många poäng som Kilimanjaro. FC Baloch ligger tvåa och därefter följer Bro IK, Brommapojkarna DFF och Somaliska KoIF.

Herrar 6 C

BK Buffalo vann sju raka matcher, men i den åttonde tog det stopp mot trean Kransen United, torsk 1–4. Buffalo som har ett flertal spelare som har spelat i Hammarbys ungdomslag födda 1996-97 leder serien, två poäng före AC Azzurri. Kransen har också häng tre pinnar efter.

Herrar 6 D

Under seriespelet förra säsongen gick Henriksdalsberget FF obesegrade genom H 7 E i 16 matcher, den enda poängförlusten kom i den mållösa serieepilogen mot Söderkamraterna. Förlustnollan var även intakt efter fyra matcher i årets serie. Men segersviten om 20 matcher samt årets förlustnolla fick ett slut efter att Högalids IF vunnit seriefinalen med 7–4. Trots förlusten leder HFF en poäng före obesegrade Högalid. Henriksdalsberget har ett vasst anfallspar i Umeåsonen Timothy McNeil med erfarenhet från spel i Superettan och Christopher Hansebjer med förflutet i bland annat i Hammarby och Enskede, som har gjort 28 av laget 43 mål.

Herrar 6 E

FC Vega har kommit på fjärde plats de två senaste åren, men i år kanske det blir tredje gången gillt. Haningelaget toppar E-serien två poäng före Solberga BK. Bollmora IKF skulle också legat två poäng efter om de inte skulle fått starta serien på minus tre poäng efter att upprepat, under flera säsonger, haft över 3,5 poäng i snitt i Fair Play-ligan. Enligt Fair Play-trappan kan tävlingskommittén då utdöma poängavdrag på 2–6 poäng.

Herrar 6 F

Nykomlingen Botkyrka Kuluspor FF som nyligen presenterades i vår artikelserie ”Laget bakom namnet” är fortfarande obesegrade och leder serien. Vid matchen mot Stockholms Södra FF i början av juni var det nära att den första förlusten kom. BKFF låg under med 1–4 i början av den andra halvleken, men tack vare en heroisk insats kom kvitteringen till 4–4 med ett par minuter kvar. Men det är tätt i toppen, Sörskogens IF och Marockanska FC ligger en poäng efter, även om Marockanska har en match mer spelad. Ytterligare en poäng bakom hittar vi Rönninge/Salem Fotboll.

Herrar 7 A

Tabellmässigt blev nog inte Rydbo IF:s 90-årsfirande riktigt som de tänkt, herrlaget slutade sist i H 6 A. Inledningen på det 91:a verksamhetsåret har startat bättre. Det blev förlust mot IFK Vaxholm med 0–1, men sen har det blivit sju raka segrar. Möjligen kan Hessam Ghaderi vara skillnaden? Vid seriesegern i H 7 A 2022 gjorde Hessam 23 mål. Förra året spelade skyttekungen bara två matcher. Tillbaka i år har det blivit 14 strutar på sju matcher. I division 7 är det två lag som går direkt upp. På andra plats ligger IFK Vaxholm två poäng bakom Rydbo. Tudor Arms FC har lika många poäng som Vaxholm men sämre målskillnad.

Herrar 7 B

Sundbybergs FC leder och två poäng bakom ligger det nystartade laget Tian United FC. De lagen innehar uppflyttningsplatserna i dagsläget. Hagalunds IS jagar ytterligare två pinnar efter.

Herrar 7 C

Kallhälls FF är ett av få lag som har gått helt rent under vårsäsongen, men i den senaste matchen mot Atletico Stockholm FC satt det hårt åt. Vid ställningen 0–0 mitten av andra halvlek fick ASFC straff som KFF:s målvakt, David Freiz Peirano, räddade. Strax efter halade domaren upp ett rött kort, trots en spelare färre kunde Natanael Holmkvist Falgert göra segermålet i slutminuterna. Upplands-Bro United FK ligger tvåa och har ett betryggande avstånd, åtta poäng, till Yenaris FF på tredje plats

Herrar 7 D

Topkapi FF startade sin verksamhet hösten 2023 och ska inte förväxlas med Topkapi IK som var aktiva 1978–2006. Inledningen av seriespelet har minst sagt gått bra, endast en förlust mot Stockholms Universitets FF. Nockebyhovs IF innehar den andra platsen för uppflyttning, tre poäng bakom Topkapi och fem före trean Åkeshovs IoFK, som dock har en match färre spelad.

Herrar 7 E

Det finns mycket erfarenhet i toppen i Herrar 7 E. FC Björnligan fyllde 50 i fjol och SPIK passerade100 år tidigare i år. Båda lagen har skrapat ihop 16 poäng. SPIK vann sommarepilogen mot FCB med 5–2, den 11 augusti är det returmatch. På tredje och fjärde plats hittar vi också två klubbar med rutin. Trean BK Borsten fyller 37 i augusti och IK Sture blir 108 år i september, två poäng var behöver de för att gå i kapp ledarduon.

Herrar 7 F

Haninge IF är ett nystartat lag med anknytning till IFK Haninge och toppar tabellen efter vårsäsongen. Den enda förlusten kom i andra omgången mot tvåan Sköndals IK. Innan det var dags för sommarvila blev det revansch och serieledning med två poäng. Tyresö Strands FC och Söderort United FF har sex poäng upp men har en match färre spelad.

Herrar 7 G

Botkyrka Academy FC har tidigare bara haft ungdomslag men till i år har klubben även anmält ett seniorlag, något som har fallit väl ut. Laget har hittills sex segrar och en oavgjord match, krysset kom mot tabelltvåan Tullinge BK. TBK som en gång i tiden hette Pappas Pojkar har tre poäng upp till BAFC och fyra till godo på BK Gömmaren och Gamla Skanstulls BK.

Herrar 7 H

H-serien består bara av sex lag. FC Druzja åkte ur en väldigt jämn H 6 F förra året. Herrsjuan verkar inte vara några problem för laget. Fem raka segrar och plus 23 i målskillnad! I kampen om den andra uppflyttningsplatsen har omstartande Norsborgs IF tagit kommandot, tre poäng före Botkyrka City FC. Norsborg har inte haft ett representationslag sedan 2014.

Om du vill veta mer om lagen i våra serier kan du läsa vår artikelserie "Laget bakom namnet".