Stockholmsinslag i SM i beach soccer

Stockholm representeras av Djurgårdens IF FF och Bemannia FC i dam- respektive herrklassen i SM i beach soccer. Herrarnas tävling inleds idag med kvalspel i Karlskrona och fortsätter med slutspel i Åhus 5-6 juli där också damerna är på plats. DIF:s Josefin Bauer och Bemannias Erik Gustafsson berättar om lagens förberedelser och generellt om beach soccer.

Josefin Bauer är tränare Djurgårdens IF FF medan Erik Gustafsson är spelande tränare i Bemannia FC Stockholm. Lagen har under ett par månader förberett sig inför spel i SM i Åhus och nu är det äntligen dags. 

- Vi har haft bra träningar nu på slutet och alla är väldigt laddade för att åka ner till Åhus, säger Josefin.

- Formen är bra, vi har hållit i gång i två månader nu, men i och med att detta är de första matcherna för i år så kan man aldrig vara helt säker på var man står, menar Erik.

Under tidigare SM har Djurgården fått lyfta bucklan varje år sedan laget bildades 2018 – förutom förra året. Bemannia har flera andraplatser genom åren och senast laget deltog i SM blev det tyvärr förlust på straffar i finalen. Det råder stor revanschlusta i bägge lagen!

Erik och Josefin lyfter fram ett par spelare i sina lag:

- Det låter kanske klyschigt men jag skulle vilja säga hela laget. I år åker vi med spelare som har varit med sedan 2014, vi är ett sammansvetsat gäng som har oerhört roligt ihop. Men om jag ska lyfta fram några så är det Olivia Palmquist är Sveriges publikvänligaste målvakt. Man vet aldrig vad hon hittar på, och bli inte förvånade om hon ligger högt uppe på listan för flest gjorda mål under slutspelet! Sedan är Kajsa Sund vår bolltrollare, här får ni leverans av cykelsparkar och mycket annat, lovar Josefin.

- Nummer 9 är Simon Turesson och vår målvakt, troligen Sveriges mest spelskickliga målvakt med fötterna. Sedan väljer jag nummer 14 Jesper Sommensjö som är en spelare som har det där lilla extra och som kan avgöra en match helt på egen hand, berömmer Erik.

Vilka egenskaper har en bra spelare i beach soccer?
- Spelförståelse och is i magen. Sen är det en bonus om man gillar att trixa lite, säger Josefin och Erik fyller i:

- Finns många att välja på. Men med en bra första touch kommer du väldigt långt. Oavsett om bollen kommer på sanden eller i luften så ger du dig själv väldigt mycket tid med en bra första touch. 

Vilka motståndare blir tuffast?
- Eftersom vi har två raka strafförluster mot Norsjö IF i SM-sammanhang så måste det bli Norsjö IF, säger Erik.

- Kristianstad som vi möter i semifinalen på fredag vet vi ingenting om. Vi tror inte att de har så mycket beachfotbollserfarenhet, men misstänker att de har duktiga fotbollsspelare. Det svåra kommer bli att läsa av deras spel då det förmodligen kommer vara mer fotbollslikt än beachfotbollslikt, säger Josefin.

Hon fortsätter:
- GAIS tror vi är riktigt vassa i år, de var nykomlingar förra året och presterade otroligt bra. Några av spelarna var med oss och spelade för landslaget i Sardinien förra året. Vetlanda är laget vi har krigat mot i många finalmatcher. Ett lag som har mycket beacherfarenhet och en coach som är ”Mr beachsoccer Sverige”. Även fast det inte är ett derby så blir känslorna och matchbilden alltid som om det vore en derbymatch när vi möts! Så vi får se i år om vi möts eller inte.

Vilken är största skillnaden jämfört med traditionell fotboll förutom underlaget? 

-Jag skulle säga hur fort en match kan vända och ändras. Det är snabba omställningar och sanden är ojämn. Sen finns det roliga regler kring fasta situationer och cykelsparkar som bidrar till att det blir mycket målchanser. Det gör sporten väldigt publikvänlig, säger Josefin.

- Först och främst blir det många fler mål i en beach soccer-match, jag tror att snittet är 8-10 mål per match. Sedan alla spektakulära mål man får se. De flesta har säkert sett Bellinghams cykelsparksmål för England nu i EM - sådana mål ser man nästan varje match i professionell beach soccer, menar Erik.

Varför ska man börja spela beach soccer?
- Sand, sommar, musik och glada tillställningar. Sedan gör ju underlaget det lite skonsammare för kroppen att springa i. Så har man lite skavanker brukar sanden kännas bättre, tipsar Josefin.

- Om du precis som mig tycker att smålagspel är det roligaste på fotbollsträningarna, då är beachfotboll något för dig. Det är mycket avslut, 1v1-lägen och det händer saker hela tiden. Sedan är det också fria byten så alla kommer att få speltid, konstaterar Erik.

Vi tackar Josefin och Erik för pratstunden som hälsar att man gärna får ta sig till Åhus och heja fram lagen till guldet!

Matcherna livesänds här.

Följ lagen via Instagram:
difbeachsoccer
Bemanniafc

Slutspelet avgörs genom semifinaler och final (enkelmöten). De segrande föreningarna från semifinalerna går vidare till final och de två förlorande lagen spelar match om tredje och fjärde plats.Segrande lag i SM i beach soccer, herrar och damer, kvalificerar sig för deltagande i Euro Winners Cup 2025.

Spelprogram och resultat

Läs mer om beach soccer