”Det fysiska integreras med fotbollsspelandet”
Begreppet försäsong tenderar att misstolkas när det egentligen handlar om att utbilda fotbollsspelande barn och ungdomar året om med kloka inslag av fotbollsfys, menar Svensk Elitfotbolls akademicertifierare Jimmy Högberg. Lägg i stället till inslag av förberedelseträning och förebyggande träning i varje fotbollspass och vecka. Externa faktorer kan givetvis påverka om fotbollspassen går att genomföra, då har Högberg tips på alternativ träning för barn och ungdomar.
Jimmy Högberg arbetar med akademiutveckling hos Svensk Elitfotboll (SEF) och framför allt tränar- och klubbutveckling. Han har verkat inom elitfotbollen sedan 2007, hos bl a Degerfors IF, Örebro SK, Estlands herrlandslag och brasilianska Athletico Paranaense. Jimmy har även utvecklat SvFF:s utbildningar inom fotbollsfys.
- Jag har alltid varit intresserad av helheten, men också hur man jobbar med framgångsrika länder inom hela världen. Jag har studerat alltifrån träningslära till en pedagogisk idrottsvetenskaplig utbildning, berättar Högberg.
Fotboll är en idrott som bland annat handlar om att behärska en rad oväntade moment vilka beror på hur medspelare och motståndare agerar och hur bollen förflyttas. Rörelsemönstret är oregelbundet och består bland annat av löpningar framåt och bakåt, men också i sidled, samt rotationer. Farten i dessa löpningar är ständigt växlande. Ibland kräver situationen att spelarna måste kunna hoppa och landa samt bromsa in för att göra snabba riktningsändringar. Då och då ramlar spelarna och måste snabbt komma på fötterna igen. I samtliga fotbollsaktioner som spelarna utför, oavsett om det är träning eller match, kombineras fysisk och psykisk förmåga, teknik med beslutsfattande. Det optimala är att tränaren planerar lekar och övningar som kombinerar alla delar.
- Träningslära har blivit fotbollsfys då vi önskar visa att den fysiska biten är integrerad med fotbollsspelet, säger Högberg.
Träningen bör alltså vara allsidig och omväxlande för att individen ska utveckla alla kvaliteter. Lekar och övningar som stimulerar spelarnas fysiska grundkvaliteter bör därför i tidig ålder vara en naturlig del i träningsinnehållet. Med kunskap om hur, samt i vilken ålder, respektive fysisk grundkvalitet lättast utvecklas blir träningen mer effektiv. Exempelvis ger konditionsträning mycket liten effekt för barn medan snabbhetsträning ger större effekt. Nyckelord är hög aktivitetsgrad, kreativitet och rörelseglädje. Likaså förordas att barnen så länge som möjligt ägnar sig åt mer än en idrott för att träningen totalt sett ska vara allsidig.
Hur bör en planering för försäsongsträning för barn och ungdomar se ut?
- Vi utbildar fotbollsspelare året om och i ung ålder finns det inget behov att benämna perioder av året med t ex försäsong. Tänker man ”försäsong” för barn och ungdom riskeras att ett proffsperspektiv appliceras på barn vilket blir tokigt.
- Varje fotbollspass utgår ifrån spelövningar vilket innebär att ta beslut, anpassa sig till en yta och motståndare och kompletteras med färdighetsövningar där fotbollsfys med fördel integreras lite men ofta. Det kan vara så att man som tränare har svårt att få alla spelare att ta maxlöpningar under träningen. Då kan man bryta av med förslagsvis en stafett. Det gäller att kunna se vad spelarna klarar av i spelet och vad man som tränare behöver tillföra. Det bör gå att klara av att göra det mesta med boll.
- Varje vecka bör ha ett genomtänkt upplägg, kloka inslag av förberedelseträning t ex knäkontroll eller annan förebyggande träning. Inom SvFF:s förberedelseträning finns fem steg som bör finnas med i varje träning; aktivering, dynamisk rörlighet, löpteknik, fotarbete och hoppa/landa/löp (se exempel via länkarna nedan).
Hur gör man om man inte kan genomföra en fotbollsträning på grund av kyla och vinter?
- Enligt SvFF:s rekommendationer bör man inte träna vid under -15 grader. Ställ inte in – ställ om. Genomför löppass som innefattar intervaller på något vis, t ex accelerera mellan lyktstolpar. Tänk på halkrisken, spring med fördel på sandat underlag, tipsar Högberg.
Inom Stockholmsfotbollen är planbristen ett faktum, om man önskar fler träningspass - vad kan man träna utöver fotbollspassen?
- Kombinera löpning och styrka, snabba löpningar om korta intervaller i 10 sekunders arbete och 20 sekunders vila i 30 minuter. Därefter styrkeövningar som innebär funktionell träning med eller utan vikter, antingen utomhus eller i ett omklädningsrum. Gör partnerövningar; t ex stå på ett ben och hoppa och tackla varandra axel mot axel.
Hur ser du på styrketräning för barn?
- Man behöver aldrig vara rädd för att styrketräning får ett barn att sluta växa eller att det på annat sätt är skadligt. Dock är det viktigt att lära sig en bra teknik i början. En fundering kan vara om det är klokt att lägga tiden på gymmet eller på fotbollsplanen och då integrera fysen. Styrketräning är ett av de absolut bästa sätten att undvika skador. Det finns många sätt att integrera styrka i fotbollspassen med hjälp av förflyttningar med gummiband, partnerövningar, banor som innefattar riktningsändringar etc. I appen Vamos Footballfitness hittar du bra exempel, säger Högberg.
- Maximera fotbollspasset med boll under plantiden och spela fotboll så att spelarna bli trötta. Låt spelarna undvika att köa vid övningar genom att planera träningen så att en hög aktivitetsgrad uppnås. Komplettera sedan med styrka efter fotbollspasset om så önskas. Vid sidan av planen kan sit-ups, knäkontroll och annat genomföras.
Vad är viktigt att tänka på när det gäller återhämtning?
- Man brukar prata om fotbollens prestationstriangel där träningen alltid behöver efterföljas av genomtänkt kost och bra sömn, säger Högberg.
- Det viktigaste är alltid att träningen upplevs meningsfull och motiverar spelarna att fortsätta med fotboll.
Nedan följer tips på länkar med mer information om fotbollsfys:
Skadeförebyggande program (SvFF)
App Vamos Footballfitness (YouTube)