Prioriterad strategi – Bättre matchmiljö
StFF:s styrelse har inför varje verksamhetsår valt ett eller flera fokusområden som ska prioriteras kommande år. Inför 2023 beslutade styrelsen strategierna ”Bättre matchmiljö” samt ”Ännu bättre ledare” som prioriterade områden. Kansliets uppdrag var att fokusera på dessa prioriterade områden under året samt de basuppgifter man har att utföra som distriktsförbund i svensk fotboll. Kansliet har även med övriga strategier i form av mål och aktiviteter.
Vision:
”Genom respekt, kunskap och medmänsklighet skall vi tillsammans arbeta för att alla ska känna sig trygga runt våra matcher på och utanför planen.”
Definition:
”Förbundet skall verka för att skapa ett tryggare klimat på och utanför planen genom att informera och utbilda spelare, ledare, föräldrar om fotbollens värdegrund.”
- Aktivt arbeta för att alla runt en match ska känna sig trygga
- Ökad förbundsnärvaro vid matchtillfällen
- Förbättra attityder beteende och språk kopplat till matchen
Exempel på aktiviteter som har genomförts:
Trivselansvariga
Under året har 22 klubbar deltagit i projektet Trivselansvarig. Det innebär att de har bevakat föreningens hemmamatcher för barn- och ungdomar och sett till så att miljön kring dessa har varit bra. Man har haft ett extra öga på domaren och sagt till obekväm publik. Det är svårt att ange en exakt siffra, men troligen fanns det trivselvärdar på uppemot 1 000 matcher i S:t Eriks-Cupen 2023.
Fair Play-ligan (FPL)
På seniorsidan genomfördes Fair Play-ligan som är ett uppskattat verktyg med syfte att medvetandegöra föreningar och enskilda lag om problematik i visst negativt uppförande. Lagen får 1 poäng för gult kort och 3 för rött kort. Lag som hamnar över 3,5 poäng i snitt hamnar hos Tävlingskommittén (TK) för eventuell bestraffning. Att StFF redovisar lags resultat bidrar till att lagens snittsiffror bevisligen går neråt - det blir ett samtalsämne och fokus i framför allt vissa lag. Men lag hamnar ändå över och straff från TK delas ut. Under året har lag blivit tilldelade matchobservatörer, startat med poängavdrag, fått obligatorisk utbildning, lag har fått sina hemmamatcher flyttade, 11 lag har fått dubbel anmälningsavgift till 2024 och några lag har till och med fått poängavdrag för upprepat högt poängsnitt i FPL efter avslutad säsong. Andra distrikt har inspirerats och infört egna Fair Play-ligor. Till säsongen 2024 kommer troligen FPL även att användas i de nationella ungdomsserierna.
Matchobservatörer
Under året har över 350 observationer genomförts, vilket är en ökning med cirka 20 matcher jämfört med 2022. De flesta är gjorda på seniornivå utifrån FPL, men även ungdomsmatcher har observerats. En vanlig observation är att ett lag tar kontakt med StFF och är oroliga för en match då senaste matchen mot samma motstånd blev stökig. StFF har under året även gjort så kallade dolda matchobservationer. Dessa görs då det framkommit indicier på fusk med otillbörliga spelare. Vid en dold observation görs ofta en fullständig legitimationskontroll av båda lagen, men det kan vara andra saker också som är i fokus vid en dold observation, såsom en specifik ledares/lags uppträdande.
Uppstartsmöten med seniorlag
Inför seniorernas seriespel höll StFF möten med samtliga divisioner och sammanlagt träffade vi cirka 95 procent av alla seniorlag. En stor del av mötet handlade om matchmiljö, Fair Play-Ligan och domarnas situation. Även frågor om utveckling av Victoria och Stockholm Cup samt Stockholmsserien stod på agendan.
Grönt Kort för Fair Play
I S:t Eriks-Cupen upp till och med 14 år delas Grönt Kort för Fair Play ut tillsammans med StFF:s samarbetspartner Folksam. Två spelare, en i vardera lag, uppmärksammas för sitt goda beteende på planen. Det är frivilligt för lag att dela ut, men de flesta lag gör det. Och har nu gjort sedan 2016.
Gult kort = byte i S:t Eriks-Cupen
I S:t Eriks-Cupen från 15 år och uppåt finns en speciell Fair Play-regel. En spelare som får gult kort måste bytas ut. Detta för att det gula kortet faktiskt ska bli en bestraffning och för att röda kort ska undvikas i möjligaste mån. I S:t Eriks-Cupen ackumuleras inte varningar så därför är ett enskilt gult kort i en match ingen bestraffning alls. Och det bör det vara. Det ger också ledare chansen att prata om Fair Play med sina spelare.
Matchmiljöhelger
Under en helg i maj respektive en helg i oktober begav sig StFF:s förtroendevalda och personal ut bland planerna för att sätta fokus på fotbollens matchmiljö. Det var fotbollsglädje och engagemang hos spelare, ledare, publik samt domare, som skötte sin uppgift med bravur. I stort positiva matchmiljöer, men några få mindre icke lämpliga aktioner ägde också rum. Det delades ut Grönt Kort för Fair Play.
Syftet med matchmiljöhelgerna är att med ökad förbundsnärvaro vid planerna visa att arbetet med att skapa en tryggare matchmiljö är en prioriterad och viktig fråga. Det gavs chansen att prata matchmiljö med alla inblandade i matcherna, vilket uppskattades.
Barn- och Ungdomskonferensen
Matchmiljö var också ett huvudämne på årets Barn- och Ungdomskonferens. 130 personer från över 60 klubbar var med och diskuterade hur vi kan få en ännu bättre matchmiljö inom ungdomsfotbollen.
Domarenkät
Vi har under året gått ut med en enkät till samtliga domare som dömt 7 mot 7-matcher. Vi har fått in och analyserat över 800 svar. Svaren ska användas som underlag till nya projekt och idéer framöver.
Övrigt
Utöver ovanstående punkter har antalet mejl och samtal från klubbar, ledare och föräldrar ökat markant. Fler söker råd och stöd i ärenden kring speltid, dåligt uppförande, byte av lag med mera. StFF fungerar som ett bollplank och ger råd inom de befogenheter man har.
Löpande kommunikationsinsatser inklusive kampanjer har genomförts, bland annat kampanjen ”Nu räcker det!” som fick stor spridning och uppmärksamhet i media.
Ps. Till årets säsong kommer vi att använda ordet Matchklimat istället för Matchmiljö. Vi har valt klimat för att tydligare beskriva förhållanden och stämningen runt våra planer samt att svensk fotboll kommer att använda uttrycket. Ds.