Talanggrupp för domare

För tredje året i rad driver StFF en talanggrupp för seniordomare. Fyra domare, som dömer damer division 2–3 eller herrar 4–6 med kravet att de måste ha gått steg-2, tas ut för att under ett år drillas av två instruktörer. Målet är att utveckla domarna genom ett nära samarbete och därmed göra dem redo inför nästa steg i karriären.

Suhel Youssef och Mohammad Dabestani är instruktörer och gruppen består av domarna Helin Ünal, Theo Edung, Rasmus Paulsson Wessberg och Enes Köylüoglu. 

- Att tillhöra gruppen innebär att vi anser man är en av de domare i distriktet som har störst potential att nå svensk elitfotboll som domare. Urvalet har gjorts genom ett samarbete med domarnas coacher och instruktörer, vi har gått igenom deras betyg samt sett dem döma matcher i sina ordinarie serier, berättar Suhel Youssef.

Projektet pågår mellan februari och juni, alla dömer två matcher som huvuddomare och fyra som assisterande. Matcherna filmas och analyseras i detalj.
- Ibland blir vi kvar till midnatt för att analyserna blir så djupa tack vare vetgiriga domare, säger Suhel.

Utöver detta genomförs fysteori, praktik och avslutar med en träff med en elitdomare inför en match i Allsvenskan. Domarna förbereds noga på vad som krävs för att nå nästa nivåer i sin karriär.

Hur har det då gått för de tre grupper som har genomfört projektet?
- Hittills har fem av åtta domare tagit nästa steg och nu hoppas vi på att dessa fyra ska lyckas lika bra, säger Suhel.

20-åriga Theo Edung började döma 2019 och är en av de uttagna domarna i talanggruppen.

- Jag började döma för att några av mina kompisar dömde fotboll. Jag tyckte att det lät som ett bra sätt att kombinera spelandet med något annat inom fotbollens värld. Redan efter mitt första uppdrag kände jag att atmosfären kring en match som domare var något speciellt som jag ville vara en del av, säger Theo.

Vad är ditt mål med dömandet?
- Min dröm är att nå så långt som möjligt. Att vara domare har blivit en stor del av mitt liv och mitt främsta mål idag är att nå eliten. Det kommer krävas hårt arbete, men det är något jag verkligen kommer att kämpa för.

- Jag blev glatt förvånad över förfrågan om talanggruppen. Flera domarkollegor har berättat hur givande projektet varit, inte bara själva dömandet utan även den sociala biten.

Har du en förebild?
- Min största förebild inom domarvärlden är nog Glenn Nyberg. Hans resa inom svensk fotboll, men framför allt internationellt, är verkligen inspirerande!

Theo menar att det mesta är positivt i dömandet och väljer ut det bästa.

- Om jag måste välja så är det nog den fysiska och mentala utmaningen jag gillar mest. Det är något speciellt med domarskapet när man konstant måste anpassa sig eftersom varje match är olik varandra. Även den sociala sidan av domarskapet med bland annat kollegor och spelare är något som jag brinner för.

- Det finns så klart även många utmaningar som domare, vårt matchklimat och den generella bilden av domare är ju väldigt tuff och negativ. Vi arbetar konstant i motgång, men det positiva väger givetvis tyngre än de negativa.

Varför ska man börja döma? 
- Alla börjar döma av olika anledningar, kanske är det ett sätt att dra in en extrapeng, kanske är det för att utforska en ny vinkel inom fotboll. Oavsett vad så ger domarskapet många användbara egenskaper som man kan dra nytta av i livet. Sedan är det ju extremt kul också, det är så klart ett plus, menar Theo. 

Vi önskar hela talanggruppen stort lycka till i sitt dömande!

Läs om utvecklingsprojekten för domare