Vinst och förlust för P2008-laget i Karlstad

Som en ersättning för Distriktsungdomsturneringarna genomförs i stället matchläger två gånger per år. Stockholms distriktslag för pojkar födda 2008 begav sig till Karlstad för två matcher den 2–4 februari.

I början av året brukar vanligtvis Distriktsungdomsturneringarna gruppspel 2 genomföras för flickor och pojkar som fyller 16 år. Det tidigare konceptet som spelades likt Nation League blev för dyrt och NaFu-gruppen fick i samråd med distrikten till uppgift att ta fram en ny form för matchspel i utvecklingssyfte som låg inom de ekonomiska ramarna. Som ersättning arrangeras två matchläger (ett på våren och ett på hösten) i samarbete mellan regioner och distrikt.

Efter en bussresa med samling i Solna på fredagsmorgonen spelades den första matchen på eftermiddagen i Karlstad airdome mot Södermanland. Lagen stötte samman redan i slutet av förra året i en match som slutade 1–1. Stockholms prestation var då inte godkänd och ett oavgjort resultat speglade inte matchen.

Distriktsförbundskaptenen Alni Sharifpour berättar om den första matchen:

– Södermanland spelar en bra fotboll och är väldigt konsekventa i det de gör och vi sätter oss själva i en väldigt svår sits när vi inte är påkopplade eller har tillräckligt med energi i våra aktioner, vilket gör att vi ligger under med 0–2 i halvlek. Om det beror på den tidiga morgonen och bussresan till Karlstad så låter jag det vara osagt, men vi gör fyra byten i halvlek och pratar ihop oss.

– I andra halvlek börjar vi riktigt bra och trycker på rejält men på en omställning lyckas Södermanland göra 0-3. Killarna viker inte ner sig utan kör på och vi flyttar fram positionerna ytterligare. Nu får vi dessutom tryck tack vare att presspelet började sitta. Från matchminut 64 till 83 lyckas vi vända matchen till en 5–3-ledning efter några riktigt fina mål och aktioner över hela planen. Södermanland lyckas få in en reducering till 5–4 men vi vinner till slut matchen.

Alni Sharifpour instruerar spelarna i distriktslaget för pojkar födda 2008. Foto: StFF

Många av spelarna har andra spelsystem och roller i sina klubblag därav blev det en hel del felpassningar och ren frustration från spelarna när aktioner som normalt fungerar inte faller på plats som normalt. Det tar även tid att bygga relationer till varandra och lära känna sina medspelare i laget, det gäller båda på och utanför planen.

För att råda bot på de hölls under lördagen ett träningspass där laget jobbade med dessa bitar på planen. ”Teambuildningen” var inte slut för dagen, på kvällen genomfördes en femkamp och lite "skönsång" för att bygga på lagandan. Enligt ledarkvartetten en lyckad lördag där många av spelarna visade upp en annan sida av sig själv.

I den avslutande matchen på söndagen stod värddistriktet Värmland för motståndet, Alni berättar om matchen:

– Värmland är också ett duktigt lag med individuellt skickliga spelare som stack ut. Vi kommer till matchen med riktigt bra energi och hunger som vi pratade om inför matchen. Rätt välförtjänt gör vi 1-0 redan efter en kvart efter en hörna som nickas in. Jag tycker att vi är bra i många delar av spelet mot Värmland jämfört med matchen innan, vi har variation i speluppbyggnaden, tålamod och många fina aktioner från spelare utan boll men det sista som ska leda till att vi kommer till avslut sitter inte helt. Jag tycker vi kontrollerar denna matchen bättre än den tidigare, men Värmland är väldigt disciplinerade och organiserade.

– Med fem minuter kvar av den första halvleken kvitterar Värmland efter en hörna. Strax efter kommer nästa kalldusch när vi tappar bollen centralt och en värmlänning kommer fri och kan rulla in 1–2. I halvlek pratar vi mycket om att vi gör rätt saker i flera sekvenser, men vi måste bli mer distinkta för att kunna ge oss själva chansen till bättre avslutslägen.

– Under den andra halvan av matchen trycker vi på och har många långskott som tyvärr inte går på mål och när vi pressar på skapar Värmland en del vassa kontringar. I den 83:e minuten gör Värmland 1–3, återigen på hörna som vi inte lyckas få bort trots ett flertalet chanser. I slutminuten reducerar vi och hinner få en sista målchans som återigen går tätt utanför. Matchen slutar med en 2–3-förlust.

Ledarna var nöjda med matchlägret där laget successivt tog steg framåt. Spelsättet som distriktslaget har är krävande och ställer höga krav på spelarna, med tiden kommer de att hitta rätt och målet är att de ska utvecklas för att sedan även bidra i sin hemmiljö. 

För många av spelarna väntar nu ett regionalt läger om två veckor, där får de chansen att visa upp sig för landslagstränare. I april sker en ny samling för en utbildningskväll. Under säsongen kommer distriktsförbundskaptenerna att titta på matcher för att scouta både tidigare och nya spelare. Vilket innebär att det kommer att finnas möjligheter för många att visa framfötterna igen till uttagningar i framtiden. Nästa matchläger kommer äga rum i november, då Halland och staden Halmstad står som värd. 

Den kommande helgen, 9-11 februari, är det dags för flickor födda 2008 att åka till Karlstad. Nästa vecka publicerar vi en sammanfattning av deras matchläger.

Stockholms trupp pojkar födda 2008

Se Stockholm - Södermanland i Min Fotboll