Uppskattat Symposium!

Årets Symposium riktad till kvinnor är genomfört och blev mycket uppskattat! Det genomgående temat var hållbara spelare och tränare. Förbundskapten Peter Gerhardsson inledde med en inspirationsföreläsning, Jessica Höglander och Jamshid Masori berättade om Stockholmsfotbollens miljöer. Panelen med Sara Hammer, Richard Magyar, Åsa Johansson och Lotta Wilberg diskuterade mental hälsa. WeMakers lyfte det viktiga i att skapa de bästa förutsättningarna för utveckling och hållbar prestation. Slutligen föreläste elitdomaren Sofie Borck om att göra karriär i mansdominerade arbetsmiljöer.

Deltagarna använde superlativ som "fantastiskt", "engagerande" och "inspirerande" efter dagens alla programpunkter. Stort tack alla deltagare, föreläsare och paneldeltagare. Givetvis är Symposium riktad till kvinnor tillbaka 2025 - varmt välkomna! 

Program Symposium 2024 

08.30-09.00 Frukostmacka och kaffe/te 

09.00-09.15 StFF:s förbundschef Kenneth Öberg  
  
09.15-10.15 Peter Gerhardsson 
Peter Gerhardsson är sedan 2017 förbundskapten för det svenska damlandslaget och förde laget till ett VM-brons i somras och tidigare även ett OS-silver. Peter kommer att föreläsa om hållbara team. 
 
”Stort eget ansvar skapar ett hållbart team, både spelare och ledare. Att man börjar med sig själv för att kunna ge till andra är något jag tror är en viktig del i ett team. Man behöver lita på människors kunskap och passion för det de ska uträtta på och utanför planen.”
   

10.15-10.45 Fika  
  
10.45-12.00 Jamshid Masori & Jessica Höglander, bredd & Elit  
Jessica Höglander är Fotbollsutvecklare spelarutbildning flick för StFF där hon bl a ansvarar för distriktsverksamheten och Lira Blågult samt jämställdhetsarbete. Jamshid är Fotbollsutvecklare Förening där han ansvarar för FU IF, integration, parafotboll, flick- och damfotboll. Tillsammans kommer Jessica och Jamshid att föreläsa kring de fotbollsmiljöer som existerar idag i Stockholmsfotbollen, var vi är på väg och hur man kan vara med och påverka det som formas. Genom deras kartläggning och dragning hoppas Jessica och Jamshid inspirera fler att engagera sig inom Stockholmsfotbollen som spelare, ledare, tränare och förtroendevald.  
  
12.00-13.00 Lunch   
  
13.00-14.00 Panel
Spelarperspektivet: Richard Magyar  
Föräldraperspektivet: Åsa Johansson 
Idrottspsykologiska perspektivet: Sara Hammer  
Tränar/ledarperspektivet damlag/flicklag: Lotta Wilberg

Under Symposium riktad till kvinnor kommer ett panelsamtal att genomföras tillsammans med moderator från Stockholms Fotbollförbund. Fokus blir hållbarhet och mental hälsa. Genom paneldeltagare såsom idrottspsykologen Sara Hammer, tidigare elitspelaren Richard Magyar samt andra inbjudna gäster lyfts spelar-, tränar- och föräldraperspektivet kring hållbara karriärer och de påfrestningar som existerar. Förhoppningen är att paneldiskussionen ska synliggöra ett tabubelagt ämne inom idrotten.
 
  
14.00-14.30 Fika  
  
14.30-15.30 WeMakers 
Björn Levin och Cecilia Gröning från WeMakers som hjälper företag, landslagsspelare och föreningar att skapa 
framgångsrika lag med hållbara spelare och ledare. Björn och Cecilia kommer att föreläsa om hållbart ledarskap och vägen till framgångsrika lag, med spelare som är starka på och utanför planen. 
 
“Vi kommer att ta oss igenom senaste forskningen och belysa vilka färdigheter vi som ledare behöver behärska för att leda sig själv och andra och skapa bästa förutsättningarna för utveckling och hållbar prestation.”

15.30-16.30 Sofie Borck
Sofie Borck Janeheim gick sin första domarkurs som 16-åring och debuterade 14 år senare som domare i OBOS Damallsvenskan säsongen 2022. Samtidigt som hon klättrade i seriesystemet tog hon en civilingenjörsexamen från KTH, för att senare i arbetslivet på fem år inom Microsoft ha gått från trainee till expert inom sitt område som Teknisk specialist. Sofie kommer att föreläsa om att som kvinna göra karriär i mansdominerade arbetsmiljöer.   

 ”Det är väldigt få som har en spikrak väg till sina mål, men så länge man inte har slutat försöka så har man inte heller misslyckats. Du kommer stöta på hinder, din resa kommer inte att se exakt ut som någon annans och sen finns det alltid händelser runt omkring som påverkar, men frågan är vad du gör när oväntade möjligheter dyker upp längs vägen.” 

Film & foto: Madde Fredholm Lundgren & Kalina Lindahl