Serielösa matcher bidrar till fler anmälda lag

Den 31 januari var det sista anmälningsdag till de yngre klasserna i S:t Eriks-Cupen. I och med det kan vi nu summera antalet anmälda lag i våra olika tävlingar. I S:t Eriks-Cupen är ökningen nästan tio procent.

Seniorserier

Om man ser över en längre trend har antalet herrlag minskat, men de senaste åren har vi fått stopp på raset. Till säsongen 2024 är det i princip status q i antal anmälda lag. 2023 hade vi 206 herrlag anmälda till seriespel, siffran 2024 stannar på 205.

Antalet damlag däremot har ökat lite de senaste åren och även till säsongen 2024 är det fler antal lag. 69 damlag har anmält sig till division 3-5, jämfört med 64 lag år 2023. Kul.

I Stockholmsserien är det tvärtom. Här har vi en kraftig ökning på herrsidan med 20 lag, från 84 till 104 lag. Damsidan minskar med 5 lag, från 32 till 27.

Summa summarum så har vi ökat med 15 lag på seniorsidan.

Spelprogrammen för seniorlagen beräknas bli klar under första halvan av mars.

Veteranserier

Även på veteransidan ser vi en liten ökning, från 45 till 48 lag.

S:t Eriks-Cupen

Antal lag i S:t Eriks-Cupen har ökat kraftigt. Hela 5 842 lag är anmälda år 2024, en ökning med 517 lag jämfört med 2023. Anledningen till ökningen består nästan uteslutande av att serielösa matcher i åldrarna 8-12 år införs. I dessa åldrar kan man välja antalet matcher man vill spela på vilken nivå och rätt många lag har valt sex matcher på en nivå och sex matcher på en annan. Det ger två anmälda lag, men antalet matcher som ska spelas är lika. 

Så vi vet att vi har ökat med 517 lag, men hur många matcher extra som ska genomföras är inte klart ännu. Alla analyser är inte gjorda. Men vi ser att nästan hela ökningen ligger i åldrarna 8-12 år, även om det också finns en ökning i åldrarna högre upp. 

Den procentuella fördelningen mellan pojk- och flicklag är nästan identisk som i fjol. Runt 72 procent av lagen i S:t Eriks-Cupen är pojklag. 

Det finns mycket att analysera kring anmälningssiffrorna till S:t Eriks-Cupen och vi har bara börjat. Det vi enkelt kan säga är att 174 olika föreningar har anmält lag, en förening mer än 2023. 

Spelprogrammen för S:t Eriks-Cupen beräknas bli klar under andra halvan av mars.

”Var femte fotbollsmatch som spelas i Sverige är en match i  S:t Eriks-Cupen.”

Gåfotboll

Nytt för i år är att vi erbjuder seriespel i gåfotboll, då med 60+ som målgrupp. Här har vi inga siffror att jämföra med från tidigare år och sista anmälningsdag är först den 28 februari så vi kan inte ens räkna ihop årets siffror.

Klart är dock att redan nu är 14 lag anmälda sammanlagt till klasserna dam, herr och mixed. Vi räknar med att slutsiffran blir åtminstone över 20, kanske närmare 30. Det får bli en unik artikel senare. 

Sammanlagt kommer över 6 420 lag delta i seriespel arrangerat av Stockholms Fotbollförbund säsongen 2024.