RF-rapporter om dyrare idrott för barn och ungdomar
Stockholms Fotbollförbund har tagit del av Riksidrottsförbundets nya forskningsrapporter där det bland annat konstateras att barn- och ungdomars idrottande blir allt dyrare.
– Priset för att spela fotboll fortsätter att stiga i takt med bland annat större efterfrågan av utbildade instruktörer inom verksamheterna. Det finns en farhåga att allt fler höjer sina avgifter för att kunna matcha eller konkurrera med andra föreningars verksamheter. På StFF noterade vi även i år, att vår ungdomsfond fortsätter få rekordmånga ansökningar samtidigt som vår insats En Bättre Väg stöttar barn och unga i föreningar inom prioriterade områden med ekonomiska trösklar, säger Jamshid Masori, chef för StFF:s fotbollsavdelning.
Riksidrottsförbundet (RF) presenterade under onsdagen två forskningsrapporter genomförda i syftet att kartlägga hur föräldrar till barn mellan 7-18 år uppfattar sina totala kostnader för barnens idrottande samt vilka orsaker som ligger bakom kostnaderna.
Kostnaden för ett barns eller ungdoms huvudidrott har enligt rapporterna ökat med 68 procent sen 2009.
Rapporten Smakar det så kostar det visar hur kostnaderna har förändrats inom 12 idrotter mellan 2009-2023 och rapporten Barn- och ungdomsidrottens prislapp, visar vad som ligger bakom ökningarna inom tre idrotter, där bland fotbollen.
Stockholms Fotbollförbund har tagit del av resultatet i studierna.
– Man bör känna till att det finns ett stort spann av verksamheter. Det erbjuds t ex knatteverksamheter kostnadsfritt i Stockholm, så väl som mot en varierad och högre kostnad. Vi tycker att Stockholmsfotbollen behöver en mångfald av verksamheter och det finns ett värde i att vi har olika verksamheter inom olika områden med olika målgrupper. Det vi behöver säkerhetsställa framåt är att det finns lättillgängliga möjligheter att spela fotboll i hela vårt distrikt och att den är anpassad efter vårdnadshavarens ekonomi så att alla barn och unga kan spela fotboll i närheten av sitt hem, säger Jamshid Masori.
Läs mer
Smakar det så kostar det.
Om föräldrars kostnader för barnens idrott
Krister Hertting, docent i pedagogik, lektor vid Högskolan i Halmstad
Stefan Wagnsson, docent i idrottsvetenskap, lektor vid Karlstads universitet
Barn- och ungdomsidrottens prislapp: Vem bär ansvaret?
En studie av ansvaret för kostnadsutvecklingen för barn och ungdomar att idrotta i förening 2009 till 2023
Ola Segnestam Larsson, docent i företagsekonomi, lektor vid Marie Cederschiöld högskola.
Pressmeddelande från Riksidrottsförbundet:
Vid eventuella frågor, kontakta: