Frukostmötet bygger broar och kontaktnät

Årets Frukostmöte, konferensen för föreningsanställda, där fokus ligger på aktuella och överskridande ämnen i föreningarnas verksamheter hölls på Aronsborg konferens i Bålsta den 28-29 november. På agendan var denna gång föreningsdemokrati, seminarier, runda bordssamtal, omvärldsbevakningar och en inspirationsföreläsning av Carolina Klüft.

Frukostmötet inleddes med att StFF:s ordförande Lars Ekholmer och Kenneth Öberg, förbundschef Stockholms FF, hälsade alla välkomna och berättade om pågående aktiviteter och framtida viktiga frågor.

Fotbollsavdelningens Jamshid Masori, chef, och Jennifer Zetterberg, föreningsutvecklare, tog över och informerade om de olika seminarierna som deltagarna hade valt innan ankomsten. Arrangemang, Arbetsmiljö, Kommunikation och Matchklimat var de fyra olika rubrikerna.

Efter lunch var det dags för paneldiskussion kring föreningsdemokrati. Kanske inte det mest engagerande ämnet men nog så viktigt för alla klubbar. RF-SISU Stockholms Stefan Ålander inledde med en introduktion i ämnet. Ett viktigt medskick var att årsmötet ska man jobba med hela året inte bara någon månad inför.

Panelen bestod av nämnde Stefan, Andrea Möllerberg – SvFF:s generalsekreterare, Magnus Mårtensson – tävlingschef Svenska Ishockeyförbundet, Ninette Ohlin – ordf. Örby IS, Simon Mahlstedt – föreningskonsulent Tyresö FF.

Via Mentimeter kunde deltagarna ställa frågor som Jennifer Zetterberg modererade till panelen. En fråga löd:

Kan ni ge tre tips på vad en ny förening ska tänka på:

  • Våga ta hjälp! Till exempel kontakta RF-SISU eller grannföreningen, sa Magnus Mårtensson
  • Ta vara på de unga, tipsade Andrea Möllerberg
  • Låt alla i den nya föreningen vara med och bestämma inte bara en liten grupp, rådde Simon Mahlstedt

Att engagera fler var något som Stefan Ålander strök under på genom att man skapar arbetsgrupper i föreningen som tar fram sakfrågor som engagerar.

– Man ska aldrig vara rädd för att skriva en motion, om det är något som är oklart kontaktar styrelsen motionsställaren. Det behöver inte vara så avancerat! var Andrea Möllerbergs slutord i paneldiskussionen.

Den första dagens konferens avslutades med Rundabordssamtal där deltagarna hade valt tre ämnen av de 15 ämnen som fanns att välja på, allt ifrån Arbetsmiljö till Ännu bättre anläggningar. Engagerade samtal där gruppen lärde av varandra.

Även om konferensdagen var till ända fortsatte Frukostmötet med en avslutande middag samt olika sport- och lekmoment. Kanske den viktigaste delen för att lära känna varandra, bygga nya broar och kontaktnät.

Fredagen inleddes med att Jonas Leth, ny distriktsidrottschef hos RF-SISU Stockholm, gjorde en omvärldsbevakning från sin purfärska position. En framtidsspaning om hur svensk idrott lämnar Strategi 2025 för att sikta mot nya mål och strategier genom Svensk Idrott 2035.

Kenneth Öberg höll i nästa omvärldsbevakning. Med breda penseldrag täcktes allt ifrån strategin som klubbades på senaste årsmötet till spaningar om vad som händer i Stockholmsfotbollen.

Som kronan på verket avslutades konferensen med en hemlig gäst. En OS-guldmedaljör var utlovad och när deltagarna fick gissa via Mentimeter dagen innan var det någon som tippade på Carlina Klüft, en väldigt bra gissning! Den tidigare sjukamperskan berättade om sin metod för att sätta mål – givetvis i sju delmoment – även om hennes beskrivning var som ett cykellopp i sju etapper.

Viljan att trampa – varför gör jag detta?
Bra utrustning – självkänsla
Karta – hitta rätt ledarskap och lag
Kompass - få perspektiv på sin egen situation och skapa tid för reflektion
Verktygslåda – trygghet vid motgångar
Återhämtning – finna balans
Uthållighet – alla resultat kommer inte på en gång, var envis

– Carolina Klüfts insikter som gjorde att hon kunde prestera under hela sin karriär, var det viktigaste som Katarina Almesten, Bällsta FF, tog med sig hem efter konferensen. Ett gott betyg om föreläsningen.

Fotbollsavdelsningens chef, Jamshid Masori, var nöjd med konferensen: 

– Att 20 av 27 anställda är på plats under ett av våra två stora konferenser understryker vikten av Frukostmötet för Stockholms Fotbollförbund. Vi inväntar enkätsvar för utvärdering men den initiala känslan är att årets Frukostmöte uppskattades och att det var ett positivt forum för fortbildning och erfarenhetsutbyte. Nu är det läge att ta vid den energi och enorma engagemang vi fick med oss från alla deltagare och vidareutveckla Stockholmsfotbollen innan en ny säsong drar igång 2025. Framåt med föreningsutvecklingen i våra föreningar!

Tack alla medverkande! Vi ses nästa år!