Ny informationsinsats till seniorlagen

För att skapa ett större intresse för våra seniorserier, damer div. 3-5 och herrar div. 4-7, startar vi nu ett nyhetsbrev som skickas ut till lagen vid jämna mellanrum (cirka en gång per månad) under seriens gång. Seriesvep, kommande matcher, Fair Play-ligan och matchklimat är några av rubrikerna.

Stockholms FF hälsar välkommen till en ny spännande säsong med info om vad som är på gång inom seniorfotbollen i distriktet.

SERIESVEP DAMER DIVISION 3–5

Glädjande nog håller vi i trenden, fler damlag är anmälda till spel i år jämfört med 2023. Säsongen 2024 är det 28 lag som går in i seriespel i damer division 5. Det var 29 lag, men ett har tyvärr redan dragit sig ur.

Ifjol vid den här tiden var det 27 lag anmälda varav 24 gick i mål. Vi hoppas samtliga 28 kvarvarande avslutar serien i år.

De första matcherna spelas onsdagen den 10 april:

D 3 B: Skogås-Trångsunds FF – Bagarmossen Kärrtorps BK
D 4 A: Essinge IK – Tekniska Högskolan FC
D 4 B: Stuvsta FF – Älvsjö AIK DFF
D 5 C: Sköndals IK FF – Enskede FF

Nya lag till säsongen 2024 är:

AIK Solna FK – Djurö-Vindö IF – IFK Stockholm FK – Runby IF

Välkomna till start! 

SERIESVEP HERRAR DIVISION 4–7

På herrsidan har vi tyvärr en nedåtgående trend. 2024 är det 70 lag som kommer till spel i herrar division 7. Motsvarande siffra 2023 var 72. Men det var bara 70 lag som gick i mål, kanske kan vi upprepa den siffran.

Nya lag till 2024 är:

All Stars FF – AZ Milan SC – Botkyrka Academy FC – Hagalunds IS – Haninge IF – Hallunda IF – Järfälla AIF – Midyat Edessa SK – Nackdala AIS – Norsborgs IF – Oracle´s Blues FF – Tian United FC – Topkapi FF

Välkomna till seriespel!

Två matcher i herrfemman inleder säsongen onsdagen den 3 april, om det går att spela.

H 5 N: BK Bussenhus – Stockholm Cranes IF
H 5 M: Essinge IK – Tekniska Högskolan FC

DISCIPLINÄRENDEN

Seriematcherna har inte startat än men futsalserierna och cuperna har spelats så vi har ändå hanterat 20 disciplinärenden. Det längsta straffet som delats ut är på 6 veckor. 6 veckor får man om man lätt knuffar en domare och sen säger ”vi ses efter matchen”.

2023 hanterade vi 657 Disciplinärenden. Det ”hårdaste” straffet som delades ut ifjol var en spelare som blev avstängd i 18 månader för att ha knuffat en domare våldsamt.

TÄVLINGSÄRENDEN

Hittills i år har vi bara hanterat ett ärende och det var en avbruten match i ungdomsfutsal. Det ena laget kände sig orättvist behandlade, skyllde på motståndarna som spelade fult och gick helt enkelt av plan.

2023 hanterade vi 70 ärenden och det mest uppmärksammade straffet ifjol var att ett lag blev uteslutet från vidare seriespel efter en avbruten match som involverade bland annat en utsatt knuffad domare.

FAIR PLAY-LIGAN (FPL)

FPL finns bara i seriespel så inga siffror finns att redovisa ännu. Säsongen 2023 var det 7 av 255 lag som hamnade över 3,5 i snittpoäng efter färdigspelad säsong. Samtliga dessa lag har fått en dubbel anmälningsavgift och två lag (H 4 N och H 6 E) inleder säsongen 2024 med tre minuspoäng.

MATCHKLIMAT

Matchobservatörsutbildning har hållits och vi har cirka 50 matchobservatörer som står redo för att observera runtomkring 400 matcher under året.

Domarna har i år fått följande punkter att fokusera extra på:

  • Gester mot matchfunktionärer och spelare
  • Tydliga protester mot domslut
  • Omringa domare efter domslut
  • Olämpligt språkbruk
  • När man inte följer regelverket inom det tekniska området (TO)

Dessutom kommer man vara extra noga med miljön kring avbytarbänkarna/det tekniska området:

  • Endast de som är uppskrivna på laguppställningen får finnas i det tekniska området
  • Endast en ledare åt gången får stå upp och coacha laget. Alla andra måste sitta ner i TO
  • Västar på alla avbytare som värmer upp

Var extra noga kring dessa punkter så ni slipper varningar och utvisningar i onödan.

Tänk en extra tanke kring miljön på avbytarbänken. Det är inte ovanligt att stök kring matchen börjar där.

CUPERNA

Både Victoria och Stockholm Cup har kommit fram till kvartsfinaler. Nu börjar vi på allvar spela om prispengar och platser i Svenska Cupen. Du läser mer här

Vi har också genomfört en utvärdering av gruppspelet med hjälp av de lag som deltog där. Lite förbättringsförslag finns självklart, men över lag kan vi nog konstatera att gruppspelsfasen är här för att stanna. Mer utförlig info kommer inför nästa års cupspel.

KOMMANDE MATCHER – APRIL

I början av säsongen är det så klart extra intressant att följa nykomlingar och nya lag. Det är också spännande att se hur lag som åkt ur klarar sig på nivån under.

H 4 N, Parsian IF – Bele Barkarby FF, 6 april, kl. 14.00, Söderviks IP

2023 gick Parsian IF fram som en ångvält i H 5 N. Laget tog 59 poäng av 66 möjliga och hade 61 plusmål. Upplands-Väsbylagets division 4-premiär spelas hemma på Södervik IP. För motståndet står det etablerade division 4-laget Bele Barkarby, som 2023 fick kämpa en del innan kontraktet säkrades. Vilket lag drar det längsta strået i premiären?

D 4 B, FK Bromma – Årsta FF, 12 april, kl. 20:00, Ängby Södra BP

FK Bromma har varit nära att gå upp några år och fick till 2024 sista uppflyttningsplatsen när ett lag drog sig ur. Upp till bevis nu att laget håller bra i division 4. Årsta FF kom sist i serien 2022 men gjorde ett starkt 2023 och gick upp med marginal. För nykomlingar är början av serien extra viktig. Vilket av dessa lag får en bra start på säsongen?

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ

Det är gratis att flytta matcher fram till och med den 9 april. Från den 10 april kostar en matchflytt 400:- eller 1 300:- om den görs veckan innan planerat speldatum.

En matchflytt förutsätter att båda lagen är överens.

ÖVRIGT

Mötet Essinge IK – Tekniska Högskolan FC är först ut i både damer division 4 OCH i femman för herrar.

Även veteranserierna drar i gång. 46 herrlag deltar och man måste fylla 35 år under året för att få delta. Först ut, den 7 april kl. 18:00 är matcherna:

Skogås Trångsund FF – Colo-Colo International, Nytorps Mosse
Arameisk-Syrianska IF – Konyaspor KoIF, Brunna IP

Se filmerna och läs vår information inför seriestarten!

 

Må alla lag vinna alla matcher!