"Spelarunderlaget är en utmaning"

Djurö-Vindö IF är en anrik 88-årig skärgårdsförening som inför denna säsong startade ett damlag, efter 15 år utan. Trots utmaningar med bristande spelarunderlag, sjuder föreningen och laget av nybyggaranda och gemenskap. Damlagets tränare Marcus Åberg menar att lagets styrka är publiken, då matcherna är uppskattade bland öns befolkning. Det är också en förening som välkomnar alla.

Det är något som nedan text på Djurö-Vindös hemsida vittnar om:

”Nu söker vi tjejer som under 2024 fyller minst 15 år som vill vara med på denna satsning. Det vi söker är dig med tidigare spelarbakgrund som känner dig manad att stötta detta unga lag med din erfarenhet och med spel eller dig utan spelarbakgrund men som är villig att kämpa hårt.

Det kan vara du som spelar i andra föreningar och som vill vara med i en förening som alltid mönstrar en fantastisk publik vid matcher och som på hemmaplan spelar matcher på naturgräs på fantastiska Sjösalavallen, du som tidigare spelat och som känner att fotboll kan vara en lämplig träningsform för att hålla i gång kropp och själ eller du som nyinflyttad tjej som vill etablera dig socialt genom idrotten.

Oavsett så finns det utrymme för dig hos oss.”

Marcus Åberg är en av tränarna för damlaget som består av flickor födda 2007-2010, berättar om flicklaget som nu blivit ett damlag.

- För att få ihop ett renodlat tjejlag där vi bor så krävs många årskullar och det är något som skapat utmaningar för oss. Vi har haft både överåriga och underåriga med i truppen. Efter senaste säsongen stod dåvarande laget inför ett vägval, att antingen fortsätta harva i en ungdomsserie, att upplösa laget eller att anmäla till seniorserie och innerligt hoppas på att vi får in iallafall fem seniorspelare som kan stötta och det sistnämnda blev spelarnas val.

- Gensvaret har varit väldigt gott och åtta seniorspelare med tidigare spelarbakgrund på olika nivåer har tillkommit. Vi har i skrivande stund 22 spelare i truppen och fler kan komma att ansluta. Av det tidigare laget har två valt att söka lyckan utanför föreningen och bara en har slutat helt. 

Föreningens upptagningsområde är Djurö, Vindö och Fågelbrolandet. Det är också därifrån samtliga spelare i laget kommer ifrån.
- På våra träningar har vi ett fåtal tjejer som är under 15 år och som vi ändå uppmuntrar att vara med för att känna tillhörighet och för att säkra tillväxten, tiden får utvisa hur mycket speltid det blir under denna säsong. Resterande spelare är mellan 15-41 år.

- Som i alla mindre bygder så är spelarunderlaget en av utmaningarna. Att vi som jobbar med laget arbetar inne i Stockholm med tillhörande pendling gör att vi ibland får utmaning i att hinna med fritiden. Våra styrkor är att vi känner en stor samhörighet. Ungdomarna i laget har spelat ihop länge och känner varandra väl och vill fortsätta tillsammans. Av de som tillkommit har flera koppling till skolan som de yngre går i eller har gått i, bl a har en varit fritidspersonal till flera och är eller har varit lärare till de flesta. Det skapar ju en skön dynamik och relation på flera plan.

Ledarstaben har varit med laget till mångt och mycket sedan bollskolan och flera av tränarna har döttrar i laget.
- Det är förutom jag; Roger Hagström samt lagledare Malin Hall. Utöver det så har vi otroligt fin stöttning från en 31-årig eldsjäl i föreningen och som är lagkapten i herrlaget, William Dawrin samt Hussein ”Husse” Ghannam som också är spelare i samma lag. Det är två fotbollsälskande personligheter som har ett fantastiskt hjärta för föreningen, berömmer Marcus.

Vilken är målsättningen med damlaget?
- Att fortsätta ge möjlighet till en fysisk aktiv fritid, att stärka våra tjejer både mentalt och fysiskt samt att ge vårt närområde ännu fler anledningar till att vara stolta över var vi kommer ifrån.

Hur har försäsongen varit?
- Våra träningsytor är begränsade och inte vinterunderhållna, vilket vi i ett samverkansråd bland fotbollsföreningar inom Värmdö kommun försöker råda bot på och hoppas få med oss kommunen på en sådan satsning. Det gör ju att försäsongen blir så mycket kortare här än på många andra håll. Vi kommer iallafall vara väldigt bra på små ytor när säsongen startar.

- Vi har spelat en träningsmatch mot Gustavsbergs IF FK där de flesta i vårt lag klev på en 11v11-plan för första gången. Resultatmässigt var det ingen höjdare för oss, men lärdomarna desto fler. Kanske har vi heller inte spelat ut hela vårt register?!

Just Gustavsbergs IF FK får ni också möta i serien i ett hett derby. Hur känns det?
- Jag tror att "Gurra" kommer häpna och bli en aning tagna på sängen över publikstödet vi har hemma. Vi gjorde ett studiebesök förra säsongen under en match på Farstaborg och vårt lag utgjorde publikmajoritet. Vi hoppas ju att även Gustavsbergs-bor kan komma ut till Sjösalavallen och ge derbyt den inramning den förtjänar.

Marcus understryker att publiken är lagets styrka och som kan göra skillnad.
- Det är inte ovanligt med ett 100-tal personer i publiken och ungdomslagets publikrekord är från 2022 då över 200 personer kom och hejade vid en match en sen onsdagskväll i oktober. Vi har i enstaka fall fått kritik för vår alltför högljudda och då stöttande "hejarklack" vid bortamatcher. Ett stöd som är helt fantastiskt och jag tror många lag i vår serie kommer häpna över då de kommer till vackra Sjösalavallen.

-Vi ser fram emot säsongsstart och finns det fler spelare öster om Stockholm som vill ansluta till den gladaste och trevligaste truppen med bästa publiken så är ni välkomna att höra av er.

Annelie Norén är förbundskapten för F18/06 och spelade i Djurö-Vindö IF från 5 års åldern till 19 år, innan hon tog klivet till allsvenska Hammarby. 

- De åren i Djurö-Vindö är helt klart grunden till att jag än idag engagerar mig inom fotbollen. Det är en fantastisk familjeförening där alla kände alla, vi var som en stor familj vilket var en enorm trygghet. Vi hade inte alltid de bästa förutsättningarna, men vi trivdes och mådde bra i den fotbollsmiljön.

Ett fint kvitto på Djurö-Vindö IF:s verksamhet.

Bilden: Annelie Norén signerar väggen och landslagsspelaren Hanna Lundkvists, vars moderklubb är Djurö-Vindö IF,  matchtröja är upphängd.