Boo FF arbetar med tryggare matchmiljö

Efter några allvarliga incidenter där unga domare i Boo FF:s matcher har känt sig ansatta, bestämde sig föreningens klubbdirektör Jörgen Alevad att mejla alla medlemmar. Det handlade om en vädjan att vara den goda samhällskraft som fotbollen kan vara.

- Vi är oftast bra, men vi har också saker att jobba på, menar Jörgen Alevad. 

Du valde i föregående vecka att mejla alla era medlemmar där du uppmanade till en tryggare matchmiljö (se mejlet längst ner). Hur har mejlet mottagits?
- Mejlet skickades lite i ljuset av den kommunikation som gått ut från förbundet och det som gått att läsa i media. När vi sedan hade tre incidenter i föreningen på två veckor, kände jag att nu måste vi skärpa oss. Det här en samhällsfråga, samhällsklimatet är tufft, tonen kan vara tuff. Vi måste se till att vi i fotbollen är den goda samhällskraft som vi kan vara. Det är vår skyldighet som ”bransch” att nyttja kraften i föreningslivet till att bidra med det positiva.

- Medlemmarna brukar ibland vara trötta på mina långa mejl, men denna gång fick jag extra mycket pepp och många som lovade att hjälpa till att göra fotbollsklimatet så bra som vi kan.

Du nämner några incidenter i mejlet, hur har ni gått vidare med dessa?
- Vi har följt upp det med berörda. Som vanligt så är det så att om man plockar upp telefonen. I stället för skapa mejltrådar, och pratar med folk så fångar man frågorna och kan komma starkare ur en dålig situation.

- I ett av exemplen fick en av våra spelare rött kort av en domare i föreningen, vilket givetvis kan hända. Men sedan fortsatte spelaren att tjafsa lite efter matchen. När jag fick en rapport om det så gjorde jag ett kort besök på träningen med laget för att kolla av läget och senare i veckan träffade jag spelaren med familj på vårt kansli. Familjen och spelare tog till sig signalen bra och jag tror han går stärkt ur det där och tänker sig för mer nästa gång. 

- Lika viktigt som det är att sätta ner foten och markera, lika viktigt är det att ha en schysst dialog med den som i detta fall gjort fel. Det är lätt att fördöma och stänga av någon, men om man pratar med berörda på ett schysst sätt så kommer vi alla starkare ur det.

Jörgen berättar att han också tog kontakt med berörd domare.
- Jag ville kolla av att hon var ok i situationen. En grymt duktig tjej som både är spelare, domare och ungdomsinstruktör. För mig är det extra viktigt att vi visar respekt för våra kvinnliga domare!

- Att förbättra matchmiljön är ett ständigt pågående arbete som man behöver återkomma till kontinuerligt. Att vi denna gång gick ut med en speciell uppmaning till alla medlemmar triggades både av att vi hade några incidenter i närtid, men framför allt de stora antalet incidenter generellt i Stockholmsfotbollen. Det är som förbundet skrev, ”nu räcker det”!

Hur arbetar ni med matchmiljön, proaktivt och när en incident sker?
- Vårt föreningsdrivna arbete med värdegrund är grundpelaren i det proaktiva arbetet. Tommy Lindberg, som är värdegrundsansvarig i föreningen, coachar och utbildar våra lag, där alla har en värdegrundsansvarig. När incidenter sker är så klart snabbhet viktigt och att ringa berörda.

Har du några tips till andra föreningar?
- Jag tror alla föreningar jobbar med frågorna kontinuerligt och på lite olika sätt och jag tror egentligen andra föreningar har kommit ännu längre i sitt arbete. Jag vet att t ex Rågsved och Farsta gör bra saker.

- Kom ihåg att fotboll utövas bäst med ett leende på och vid sidan av planen. Och nej … jag kan inte alltid själv leva upp till det men försöker så gott jag kan.

Jörgens mejl som skickades till alla medlemmar:

*******************************************
Som ni kanske följt i media så har det varit ett antal uppmärksammade händelser där matchmiljöerna runt Stockholmsfotbollen har varit långt ifrån positiv.
Stockholms fotbollsförbund summerar läget här.

Jag kan bli lite dyster när jag läser och hör om detta.
Vad är det som händer?
Varför beter sig vuxna så här runt om våra fotbollsplaner?
En känsla som uppstår är ett hårdnande samhällsklimat och att tonen från fotboll på högre nivå (Allsvenskan, Premier League etc) smittar av sig på våra fotbollsmiljöer lite längre ner i systemet.
 
Vi är (oftast) bra!
När jag tittar på våra Boo FF lag slås jag ofta att har väldigt vårdade och väluppfostrade spelare. Om motståndare försöker psyka våra spelare eller situationer håller på att gå över styr ser jag ofta spelare behålla kylan och fokus på matchen. Vi sköter oss oftast väldigt bra!

Men vi har också saker att jobba på!
De senaste två veckorna har detta hamnat på mitt bord:

  • 15-årig Boo FF domare känner sig tvungen att avbryta en match på Boovallen med 10-åriga spelare för att matchen är för våldsam. Ett väldigt modigt beslut av domaren!
  • 15-årig spelare blir anmäld till förbundet av en 17-årig Boo FF domare för att ha fortsatt tjafsa efter matchen om ett rött kort som utdelades.
  • Domaren på plats en fredagsmatch på Boovallen uppfattar matchmiljön under och efter match som hotfull och anmäler det till förbundet

Hur vill Du ha det?
Vilken matchmiljö vill du ha? -> Vilket samhälle vill du ha?
Det är upp till dig som spelare och dig som vuxen runt planen att se till att vi agerar schysst och är goda förebilder.
 
Du som spelare, fokusera på spelet och din egna prestation! Sila snacket. När du tar på dig den vinröda tröjan representerar du vår gemensamma förening.
Du som vuxen (tränare, ledare, publik etc), ta ditt ansvar som vuxen i fotbollsmiljön. Hjälp till att stötta domare och hjälp till att försöka avstyra ev stök eller dåligt beteende runt planen.
 
I helgen spelar Boo FF 150 seriematcher + ett antal träningsmatcher + Booligan för våra yngsta.

När du är på plats på någon av våra matcher så tycker jag du ska:

  • Hälsa på domaren & peppa domaren!
  • Berömma en motståndare!
  • Heja på ditt eget lag!
  • Bidra till ett positivt klimat!

Fotboll utövas bäst med ett leende på läpparna :)

Mvh
Jörgen, Boo FF

Läs även om Rågsveds IF:s värdegrundsarbete