”Spelare tror fortfarande att vi kan ändra domslut”

Under höstsäsongen när det är många serier som ska avgöras hamnar ofta en ensam domare i fokus. En fredagskväll inför en match i division 6 träffade vi Kacem Miled som är ny domare för året. 

Media har rapporterat om en domare som har blivit misshandlad under en match, Stockholms FF har skickat ut ett upprop om att ”Nu får det räcka” och domaravdelningen på förbundet har rapporterat om ökat antal synpunkter gällande våra yngre domare. Vi träffade den för året nyutexaminerade domaren Kacem Miled för att ta reda på hur man som ny i domarskrået ser på domarskapet efter dessa händelser.

Vi möts i ett trångt omklädningsrum på Aspuddens IP där snart matchen mellan Kransen United FF och Stuvsta IF i H 6 F, en match i tabellens nedre region som handlade om att klara kontraktet. 

Kacem är 31 år och kommer från Haninge. Fotboll ligger varmt om hjärtat, först som ungdomsspelare, sen seniorspelare och grundare av föreningen AC Jordbro. 

– Saknaden av fotboll ledde till att jag blev tränare och när jag hade tröttnat på det började idén om att bli domare växa. Då har jag gått alla steg från spelare, till tränare och nu domare.

Till vardags jobbar Kacem, som är utbildad socialpedagog, på en skola med konflikthantering och motiverande samtal. Kunskaper som kommer väl till pass även i domarrollen och som motiverar till att fortsätta att döma trots de händelser och rubriker som har varit under hösten.

– Med den bakgrunden som jag har och med det jobbet jag arbetar med vill jag vara kvar som domare och visa att vi inte tolererar angrepp mot domare eller spelare på planen.

Kacem har själv inte blivit slagen eller hotad men har känt att vissa situationer varit obehagliga. Den utlösande faktorn har varit att spelare haft en annan åsikt om ett domslut.

– Spelare tror fortfarande att vi kan ändra våra domslut. Jag har ett flertal gånger berättat att jag har tagit det här domslutet, det är det som gäller nu. 

Den gamla klyschan ”det är domaren som dömer” borde nog alla spelare, ledare och föräldrar ha hört, men i en del fall verkar den vara väldigt svår att leva upp till. 

Kacem Miled i aktion under matchen på Aspuddens IP mellan Kransen United FF och Stuvsta IF. Foto: StFF

Nu är det inte bara uppgiften att stå upp mot våldet som gör att 31-åringen fortsätter som rättskipare utan det finns betydligt fler positiva upplevelser i domarrollen.

– Alla möten med fantastiska ledare och spelare. Korta samtal med ledare och spelare efter matchen där de uppskattar det vi gör. Att se glädjen hos lagen efter slutsignalen. Skulle vi domare inte finnas skulle lagen inte kunna spela fotboll, så vi bidrar till all glädje som finns på våra planer.

All den glädje som finns med fotboll överskuggar de mörka sidor som finns. Kärleken till fotboll och den vi-känsla som finns bland kollegor är andra faktorer som motiverar Kacem. Men även StFF:s utveckling för att förbättra domare. 

– Man blir coachad av erfarna domare, man blir sedd på ett annat sätt än man blev tidigare, har jag hört. Systemet hur man ser på domare har förändrats på ett positivt sätt. Och jag rekommenderar verkligen att gå ad-utbildningen. Då jobbar man verkligen som i ett team.

Det märks verkligen att Kacem brinner för domarrollen, entusiasmen lyser i ögonen när vi frågar om varför man ska bli domare:

– Jag tycker verkligen man ska våga ta steget till att bli domare. Det är ett fantastiskt extrajobb. Du får träning och den mentala hälsan. Du får vara med och bestämma, se till att matchen sker under schyssta former. Det är fantastiskt kul ute på planen. Det är möten med spelare och ledare som sitter varmt om hjärtat, men även att få se den vinnande känslan hos andra. Jag rekommenderar unga och vuxna att söka till domarutbildningen! 

Kacems tre tips till domare ifall det hettar till i en match

  • Om det är på planen så uppmanar jag till att vi diskuterar det i paus eller efter matchen.
  • Om inte det fungerar tillkallar jag ledaren och säger att jag vill fortsätta matchen. Då hjälper oftast ledaren till att lugna spelaren och få igång matchen igen.
  • Om det är efter slutsignalen och du känner dig obekväm vid situationen ber du om att få ta en dusch och byta om först ch säger, – "ni är välkomna in till mig om en kvart". Då hinner jag lugna ned mig, spela upp situationen för mig själv och fundera på vad dom vill ha för svar.

Anmälan till Stockholms FF:s domarutbildningar öppnar i januari. Vill du redan nu veta mer kan du läsa här.