Lidingö utmanar Boo i Victoria-Cupfinalen

Finalerna duggar tätt nu! Imorgon onsdag på Zinkensdamms IP gör div. 2-laget IFK Lidingö FK upp med Boo FF, från div. 1, om vilket lag som ska få höja pokalen i den 45:e upplagan av turneringen.

Lidingö är ett topplag i div. 2 Mellersta Svealand. Ö-laget ligger för närvarande på tredje plats med fyra poäng upp till ledande Karlberg.  På onsdagskvällen har laget chans att bärga klubbens andra titel i Victoria Cup. 1990 besegrades Älvsjö AIK med 3–2 i finalen. I årets cup har blandat annat två lag med damallsvensk status besegrats.  

– Lagets väg till finalen började mot Enskede IK i vintras. En seger med 2–1 som vi upplever var en värdemätare inför framtida motstånd i turneringen. Efter det så har det trummat på med vinster mot Reymersholm, Hammarby och BP, nu väntar Boo FF i finalen, berättar Lidingös sportchef Fredrik Stenman. 

Inför slutspurten av seriespelet och inför finalen är formen bra där jumbon Vaksala städades av med en 7–0-seger i den senaste omgången. Ett av sommarens tre nyförvärv, Tuva Bylund stod för två av målen. Men det finns ett litet orosmoln på Lidingöhimlen. 

– Lagets form skulle vi vilja kalla formstarkt med två raka vinster i serien och teoretiskt häng på seriesegern i division två. Laget står med en skada på rutinerade mittbacken Sofia Lindström som tyvärr inte kommer till spel i finalen på Zinken. Utöver det är alla tillgängliga. Nyförvärven Kajsa Lindwall, Tuva Bylund och Tove Lundborg har alla imponerat sen de anslöt till laget under sommaren och har alla bidragit till poäng och stabilitet. 

Innan matchen får Lidingö slå en handikappsstraff eftersom det skiljer en division mellan lagen. Ledarna i laget anser att Boo blir en svår nöt att knäcka, men hela laget är väl preparerade.

– Boo FF kommer bli en tuff match. Vi möter ett topplag i division 1 och favoritskapet bör därför ligga på motståndarna. Vi känner oss däremot väl förberedda för uppgiften då vi visat att vi håller bra nivå mot lag i division 1. Ledarstaben har gjort sitt inför veckan med scouting och planering för hur vi ska lyckas såra ett duktigt Boo FF, avslutar Fredrik Stenman

För Boo FF, som ligger fyra i division 1 mellersta, kan det bli första gången föreningen får höja Victoria Cup-pokalen. 2019 när laget senast var i final blev det förlust mot Tyresö med 3-1. Vägen till den avgörande matchen inleddes med segrar mot två division 5-lag för att sedan stöta på tuffare motstånd.

– Vi har fått möta lag från olika divisioner och spela flera bra matcher där kvartsfinalen och semifinalen varit klart bäst. I kvartsfinalen försvarade vi oss väl mot ett starkt Djurgården men tappade trots det en ledning med 2–0 till 2–3. Vi lyckades efter 2–3 först kvittera genom ett fantastiskt spelmål och sen vinna på straffar. I semifinalen mot Segeltorps IF gör vi en av årets bästa insatser när vi skapar mycket målchanser och spelar en varierad fotboll mot ett svårspelat lag. Semifinalen blev ett extra starkt minne eftersom vi vände 0–1 till 2–1 med två sena mål, berättar Boos tränare Emil Pagrot.

Även om det blev förlust i den senaste matchen är truppen, som har ett par unga inslag, i gott skick.

– Vi har haft en bra form efter sommaren men kommer senast ifrån en tuff förlust mot ett bra Örebro SK. Vi har utvecklats mycket under året och flyttat upp tre spelare från F17 som alla bidrar och spelar mycket. Vi är idag 18 spelare och har flera spelare som imponerat under de senaste veckorna och är i sitt livs form.

Då det kan bli en historisk kväll för föreningen har förberedelserna varit noggranna inför avgörandet.  

– Vi ser fram emot finalen och det som kan bli Boo FF:s första vinst i Victoria Cup. Vi har kollat en del på Lidingö och förbereder oss för en tuff match som kan utvecklas olika. Vi har under året spelat en varierad fotboll och kommer inför onsdag att förbereda oss för olika scenarier och olika matchbilder för att kunna vinna oavsett hur matchen utvecklas. 

Finalen kommer att dömas av  23-åriga Moa Wettby som till vardags dömer i damer division 1 och herrar div 4. Trots sin unga ålder har Moa haft matcher i Elitettan. Som assisterande domare hittar vi Helin Ünal och Josefine Karlsson som under den gångna i helgen avslutade sin steg 2-utbildning som innebär behörighet att döma i damer div 1-2 samt herrar division 4-5. 

Varmt välkommen till Zinkensdamms IP den 13 september kl. 19.30!

Fri entré!

Kolla in alla resultat från säsongens Victoria Cup

Matchprogram Victoria Cup.pdf