Kan Älta försvara JDM-titeln mot Essinge?

Förra året på Kärrtorps IP kunde Älta IF lyfta JDM-pokalen för pojkar för första gången. På onsdag kl. 19.30 på samma idrottsplats har klubben chans att försvara titeln. Förra året stod Reymersholm för motståndet, på onsdag är det Essinge IK som ska försöka stoppa Ältas guldrepris.

Essinge IK vann Junior-DM för pojkar tre gånger i början av 2000-talet, två gånger i en sammanslagning med FC Inter Orhoy och en gång med Vasalunds IF. Nu står Essinge IK på egna ben och kan för första gången vinna i eget namn. 

På vägen till finalen har bland annat två Hammarbylag besegrats, men även om det har varit klara segersiffror har inte känslan varit så.

– Ingen match har varit lätt, det har varit tuffa och tighta matcher mot riktigt bra och välspelande lag, berättar Anders Lindström målvaktstränare i Essinge IK.

På vägen fram till finalen har Essinge gjort 17 mål på tre matcher, ett snitt på drygt fem mål per match. I lagets serie, P2005 kval till P19- B, är snittet nästan lika högt. Om alla spelare är friska borde det statistiskt sett bli en del mål även i finalen.

– I skrivandes stund har vi inga skador eller sjukdomar i truppen, vi är ett offensivt lag och i serien har vi plus 53 mål på 14 matcher. Vi hoppas att vi skall kunna få till det offensiva även i finalen mot ett duktigt motstånd.

Älta IF blir en ny bekantskap för den anrika föreningen från Stockholms "närmsta" öar. 

– Vi har aldrig tidigare mött Älta så det skall bli både roligt och spännande. Är man regerande mästare och tar sig till final igen som Älta har gjort då är man ett riktigt bra lag. 

På onsdag har den 104-åriga föreningen chansen att bärga klubbens första JDM-guld i eget namn.

Älta är obesegrade åtta raka JDM-matcher, även om en var av de enklare slaget.

– Det har varit en spännande väg till finalen som alltid när det är cup-spel. Tyvärr fick vi en W.O-vinst i kvartsfinalen. Tråkigt när det är så pass långt in i turneringen, berättar Ältas tränare Jeppe Larsson.

Junior-DM:s vara eller icke vara diskuterades under den senaste Barn- och Ungdomskonferensen, bland annat för att undvika att det blir lag som anmäler sig och sedan inte ställer upp i turneringen. Inom kort kommer ett förslag på hur framtiden kommer att se ut. 

Älta spelar i C-serien motsvarande den som Essinge är med. Laget ligger på fjärde plats och på hösten har den endast blivit en förlust. Men det finns några orosmoln på Nackalagets himmel.

– Lagets form har varit god efter sommaruppehållet. Vi har haft lite sjukdomar på senaste tiden och har några spelare osäkra på grund av skadekänningar.

Finalen blir en intressant jämförelse mellan de två kvalserierna Essinge tvåa i B-serien och Älta fyra i C-serien. På förhand borde det kunna bli en jämn match, något som även förra årets guldtränare Jeppe Larsson siar om.

– Vi ser fram emot finalen. Vår förhoppning är att göra en bra prestation, sen får vi se hur långt det räcker. Essinge blir ett tufft motstånd. De har gjort det bra både i JDM och i seriespelet. Jag tror och hoppas på en jämn och spännande final! 

Finalen kommer att dömas av Yassin Oummadi som har gjort en fantastisk domarresa. Inför säsongen gick han upp från division 6 till 4 som huvuddomare. Alla tre domarna i finalen har under detta eller förra året tillhört vår Talanggrupp där de domare mest stört utvecklingspotential hamnar. 

De assisterande domarna Delaurence Masimango och Fawad Rahimi har dessutom under året gått steg 3 med fina betyg och har dömt flera provmatcher i herrarnas division 3. 

Varmt välkommen till Kärrtorps IP den 20 september kl. 19.30.

Fri entré!

Här hittar du resultaten från alla matcher i årets JDM för pojkar

Matchprogram