IK Makkabi – 90-åring med judiska rötter

Veckans "Laget bakom namnet" publiceras ett par dagar tidigare den här veckan med anledning av att vi firar en jubilar. IK Makkabi i Stockholm är en av 54 Makkabi-klubbar spridda över världen. Läs om klubben som bildades av judar som flytt pogromer och förföljelse som idag fyller 90 år och ännu existerar i sin fulla kraft.

När bildades föreningen? 

IK Makkabi är en av tre judiska idrottsföreningar i Sverige och den överläget största. Föreningen bildades 1933 och firar 90 år den 13 september. 

IK Makkabi är en judisk idrottsförening och det finns idag 54 Makkabi-klubbar utspridda över hela världen, där den första grundades 1895 i Turkiet. Initialt handlade det om att judiska idrottare inte var välkomna i de vanliga föreningarna.

Varför bildades föreningen?

Från början var medlemmarna främst judar som flytt pogromer och förföljelse i Ryssland, Polen och Baltikum. Det fanns ett behov av gemenskap och mötesplatser utanför de trånga bostäderna på Klippgatan och kvarteren runtomkring där en stor del av den judiska befolkningen bodde på den här tiden. Makkabi sågs som ett verktyg för att tvätta bort nidbilden av judar som svaga och endast intellektuella. Idrotten var en väg till självkänsla för den judiska gruppen.

Hur fick föreningen sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Namnet Makkabi kommer från en judisk krigare - Judah Maccabee – som kämpade mot grekerna ca. 167fKr. Klubbmärket innehåller en egendesignad version av Davidsstjärnan som är en vanligt förekommande symbol i olika judiska sammanhang.

Geografisk hemmaort?

På senare år har vi haft Östermalms IP som hemmaplan. Tidigare spelade vi på Stadshagens IP.

Vilket mål har föreningen med verksamheten?
Idag existerar verksamheten primärt för att kunna ge judiska idrottare en social samvaro och en koppling till sitt judiska arv.

Föreningens/Lagens största framgång?

Föreningens hjärta har alltid varit fotbollsverksamheten som funnits med sedan start. De största framgångarna nåddes år 1996 och 1998 då laget tog sig upp i division 6 i Stockholmsfotbollen. 2020 fanns för första gången inget lag i seriespel men en rejäl nysatsning gjordes och i år har herrlaget gått upp till div. 6 och vårt damlag som bildades 2022 gör sin andra säsong i division 5.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Vi som är med nuförtiden har ju inte det historiska perspektivet, men söndagen den 3 september spelade vi två matcher vi kommer minnas länge. Vi passade nämligen på att fira vårt jubileum i förväg, eftersom StFF hade bokat in vårt herr- och damlag direkt efter varandra på samma plan vilket var enda gången under året. Vi drog på lite extra och slaktade vårt publikrekord med omkring 300 personer på plats. Först mötte herrarna klara serieledarna Apollon Solna, vilka vi besegrade med 3-1. Sen var det tjejernas tur som mötte IFK Viksjö. Viksjö hade 9-0–0 och 45–2 i tabellrad. Vi ledde med 2–1 till sista minuten då Viksjö kvitterade. Ändå otroligt starkt och mycket energi i gruppen! Vi har verkligen växlat upp nu på slutet men tyvärr för sent för att lyckas klättra uppåt i systemet. Men nästa år…

IK Makkabis damlag i 2-2-matchen mot serieledande IFK Viksjö. Foto: IK Makkabi

Finns det något mer att berätta om föreningen?

Under årens lopp har ett par tusen personer varit medlemmar, inom många familjer i generation efter generation. Föreningen har under alla år varit en väg in för många judar att upptäcka sina judiska rötter, knyta nya vänskapsband och stärka sin judiska identitet.

Vi tackar Peter Winitsky, sportchef, för svaren och bilderna. Vi passar även på att gratulera klubben till de första 90 åren samt önskar lycka under resten av säsongen och i framtiden!

Läs mer om IK Makkabi och föreningens verksamhet:

Damer 5 A
Herrar 6 C
Hemsida
Min Fotboll
Instagram
Facebook

Rubrikbilden är från en gemensamträning för dam- och herrlag hösten 2022.