Hammarbys pionjär är tillbaka på planen

Hela 17 lag ställde upp i höstens gåfotbollsturnering som genomfördes på Stuvsta IP med mix- och herrlag för 60-plussare. I vanlig ordning ett fantastiskt engagemang hos spelare och domare, både vinnarskallar och de som spelar mest på skoj får plats. 88-åriga Barbro Jämtmark var med när Hammarby damfotboll startade på 1970-talet och har genom gåfotbollen gjort comeback på planen.

StFF samarbetade denna gång med Stuvsta IF som agerade värdar föredömligt. Ett välfyllt café och Stuvstaprofilen Bosse Henriksson i matchkläder, märkbart trött efter dagens första match.

- Gåfotboll är verkligen jobbigt, konstaterar Henriksson.

När lagen samlades oroade regntunga moln, men det viftades snabbt bort av deltagarna. Kläder efter väder anammades och spelarna var taggade till tänderna. Kring planerna hördes hejarop men också en och annan välmenande instruktion till en lagkamrat – och möjligen någon svordom. För det är ju så, att vinnarmentaliteten inte har någon begränsad ålder. Det kan hända att domarna drog på smilbanden emellanåt, för att bli avblåst för att man springer är ibland svårt att acceptera. Annars var det riktigt god stämning, domare och spelare emellan.

Nivån på spelarna är högst blandad, här fanns spelare som Hammarbys Stefan Zetterström och Viksjös Claes Henriksson (även gåfotbollsambassadör) som ofta är med och spelar med det inofficiella gåfotbollslandslaget.

- Det är riktigt kul att spela med landslaget! Där har jag också fått lära känna nya kompisar, som han här, säger Zetterström och pekar på Henriksson.

De två ser ut att trivas tillsammans, där de sitter på läktaren. 

Stefan Zetterström och Claes Henriksson

Mestadels består spelarna av dem som prioriterar glädje och gemenskap, som kanske inte tar en förlust så allvarligt. 88-åriga Barbro Jämtmark är tacksam över att hon fortfarande kan spela fotboll. Hon var en av pionjärerna när Hammarbys damfotboll startade på 1970-talet.

Bajens damlag 1975. Stående: Christer Molander, lagledare, Pia Ewald, Britt-Marie Karlsson, Eva-Maria Karlsson, Lena Isberg, Inga-Lill Arvling, Gunilla Karlsson, Björn Falk, massör, och Isa Löfsteth. Knästående: Kristina Westin, Ann Jansson, Birgitta Johansson, Gun Hellestig, Susanne Haglund, Jeanette Berg och Barbro Jämtmark. Foto: Peter Jansson

- Jag började spela gåfotboll i Tyresö 2019, men när jag hörde att Hammarby hade startat gåfotboll, blev det av nostalgiskäl ett byte dit, berättar Jämtmark.

Barbro Jämtmark med nr 10 på tröjan.

När motståndarna får höra om Barbros aktningsvärda ålder, blir de mäkta imponerade.
- Jag som precis har fyllt 60 men har ont precis överallt, erkänner en spelare och konstaterar också att det är det värt.

Det är idel glada miner när höstens turnering är till ända. En önskan om fler turneringar av samma slag delges StFF-personalen på plats. Ett stort tack till alla fantastiska spelare, ledare, domare och dagens arrangör Stuvsta IF. Det här gör vi om!

Domare:
Daniel Andren
Jafar Abdelkader
Jonathan Navarro
Jalil Shojaei
Maria Makar

Deltagande föreningar:
Enskede 4 lag
Stuvsta 2
Olympia 2
Hammarby 3
Solberga 2
Viksjö 2
Boo 2  

För fler bilder och filmklipp, se Instagram: stockholms_fotbollforbund

Nyfiken på att testa gåfotboll?

Den 3-5 oktober arrangeras Seniormässan i Älvsjö och där kan ni i Svenska Fotbollförbundets monter C:0870 träffa våra gåfotbollsambassadörer och testa gåfotboll. Läs mer om Stockholms gåfotbollsambassadörer här. 

Läs även om gåfotbollssammandraget hos IFK Viksjö i maj

Vill du veta mer om gåfotboll, kontakta gärna: