IFK Lidingö FK vann Victoria Cup

En ljummen höstkväll på klassiska Zinkensdamm var scenen för årets final i Victoria Cup. Division 2-laget IFK Lidingö FK la på förhand över favoritskapet på Boo FF, hemmahörande i division 1 och visserligen styrde de sistnämnda större delen av matchen, men resultattavlan visade 1-1 efter ordinarie matchtid och straffläggningen var ett faktum. Lidingö satte alla sina straffar, medan Boo missade ynka en och därmed fick Lidingö fira titeln med sina tillresta fans. 

Liksom under de två hittills spelade distriktsfinalerna, hade finalföreningarna rustat för läktarkamp. På den ena sidan blåvita flaggor och på den andra rödsvarta med både tutor och rök. Fantastiskt! 

Divisionsskillnaderna medförde en handikappstraff för Lidingö, vilken Tuva Bylund satte säkert. 1-0 till Lidingö när domare Moa Wettby blåste igång matchen. Ledningen verkade ha gett Lidingö mod och laget inledde piggt, skapade flera vassa chanser som motståndarnas målvakt Wilma Tilly räddade. Längre in i halvleken tog Boo över händelserna och i matchminut 33 visade unga talangen Klara Ahnberg varför hon nyss debuterade i F08-landslaget. Efter en djupledspassning av Tuva Ölvestad, placerade Ahnberg bollen lågt i det bortre hörnet.

Målet blev en katalysator för Boo, som genom Lydia Alqass skapade ett par chanser till. Då fick Lidingös målvakt Fanny Jurander briljera – även hon född 2008. 1-1 stod sig halvleken ut, trots ett tungt ribbskott av Lidingös Kajsa Lindwall i den 45:e minuten.

Boo inledde den andra halvleken bäst. Full fart framåt och ett större bollinnehav, men egentligen utan att skapa alltför många vassa målchanser. Lidingö mattades av, men var farliga i sina omställningar. Frustrationen var märkbar i Boo-lägret när målen uteblev, i stället stärktes Lidingö i sitt defensiva arbete och tog sig sakta men säkert in i matchen igen. Boo ökade bolltempot och spelade rakare, men det närmaste Boo kom ett ledningsmål, var inbytta Nora Belins ribbskott i den 88:e minuten. Publiken och lagen anade straffläggning vilket så också skedde. 

Efter slantslingning blev det Boo som inledde straffskyttet – mål! Och så fortsatte det. Målvakternas högra hörn var gångbart, där satt många välplacerade straffar. Avgörandet kom till slut i straffomgång fyra, då Boos spelare sköt högt över. All press på Lidingös notoriska målskytt Blanca Hallerby Calding som fick äran att skjuta den sista straffen – mål! Vinst med 6-5 för Lidingö.

Lidingös tränare Bror Liw var märkbart lättad och glad efter matchen.
- Vi lyckades hålla ihop det försvarsmässigt bra efter att ha mött ett mycket bra Boo och vi fick kämpa hårt i 90 minuter. Spelarna gjorde ett hästjobb!

Lagkapten Irina Dempsey om finalen.
- Vi har jobbat hela veckan på att ta match för match och följa vår plan. Vi ville väldigt gärna vinna matchen och vi hade det där sista lilla som behövdes för att vinna. Jag sa det i mittcirkeln innan vi la straffarna, att jag var så stolt över alla. Jag har fortfarande rysningar!

Intervjuer, filmklipp och fler bilder - Instagram: stockholms_fotbollforbund

Matchfakta
Inför matchen 
Alla resultat från säsongens Victoria Cup