Matchmiljön är allas ansvar
Under den gångna helgen begav sig Stockholms Fotbollförbunds förtroendevalda och personal ut bland planerna för att sätta fokus på fotbollens matchmiljö. Vi fick se fotbollsglädje och engagemang av spelare, ledare och publik samt domare som skötte sin uppgift med bravur. I stort positiva matchmiljöer, men några få mindre icke lämpliga aktioner ägde också rum. Läs nedan om en situation som äger rum alltför ofta. Nu hjälps vi åt att få en hundraprocentig positiv matchmiljö – stort tack till alla inblandade och ett extra tack till de föreningar som aktivt arbetar för en bättre matchmiljö!
En av StFF:s förtroendevalda har dokumenterat en situation som ägde rum vid en plan i helgen. En inte en alldeles ovanlig händelse tyvärr.
”I matchen XX behövde jag ”markera” till bägge lagens ledare om att deras beteende mot domaren var helt oacceptabelt.
En ledare XX skrek på domaren om en glidtackling. En av ledarna i XX var 6-7 meter inne på spelplan och coachade samt kom även fram efter matchen till XX, när spelarna tackade varandra för god match, och påpekade att hen minsann missat att en av motståndarna hade knuffat deras spelare utan åtgärd, vilket han var upprörd över.
Domaren var mycket ledsen i halvlek och var uppgiven över händelsen om glidtacklingen som hen hade fått utskällning för. Jag talade med hen och stöttade under hela matchen och erbjöd att döma resterande halvlekar om hen inte orkade, men hen kämpade och dömde alla, eloge!
Efter matchen samlade jag samtliga fem ledare från bägge lagen tillsammans med en mycket ledsen domare. Där var jag mycket tydlig till att deras beteende under matchen inte var i linje med vad Stockholms Fotbollförbund samt deras egen förening förväntar sig av dem som ledare i samband med barn- och ungdomsmatcher i S:t Eriks-Cupen och att de borde skämmas. I samband med samlingen bad jag dem även att det skulle be om ursäkt till domaren för deras beteende och att det inte skulle upprepas i fortsättningen - samtliga ledare bad om ursäkt.
Senare under dagen träffade jag även en representant från en av berörda föreningar, jag informerade om händelsen och han tog genast kontakt med domaren som hade åkt hem till sina föräldrar. Han pratade även med domarens pappa som bekräftade att hen var väldigt ledsen när hen kom hem, men att hen var oerhört tacksam över att någon från Stockholms Fotbollförbund varit där och stöttat hen under förmiddagen. Föreningen kommer även kontakta berörda ledare i laget samt även försöka kontakta motståndarna.”
I 90 procent av fallen är matchmiljön bra.
Tillsammans kan vi bättre.
Från 90 till 100.
Det var fint att se alla fantastiska domare som gjorde sitt allra bästa och visade pondus i sina beslut. Samtidigt fanns viljan att lära spelarna hur de skulle förhålla sig till spelets regler. Tack alla grymma domare!
Matchmiljöhelgens syfte med ökad förbundsnärvaro vid planerna är att visa att vårt arbete med att skapa en tryggare matchmiljö är en prioriterad och viktig fråga.
Grönt Kort för Fair Play delas ut i samarbete med Folksam.