Fredrik Reinfeldt besökte BUK

Att Svenska FF:s ordförande Fredrik Reinfeldt besökte Barn- och Ungdomskonferensen var inte det viktigaste som hände men ändå en symbolhandling om hur viktig fotbollen är för våra yngre spelare.

Närmare 130 deltagare från 63 föreningar hade anmälts sig till den tredje upplagan av BUK som den här gången hölls på Scandic Star i Sollentuna. Tävlingschefen Björn Eriksson inledde konferensen tillsammans med distriktschefen Andrea Möllerberg. En återkoppling till förra årets konferens med information vad som har verkställts följde. 

  • Cupsanktioner: En handfull cuper har åtgärdats efter påpekande om att de bryter mot sanktionsreglerna. Drygt tio lag som inte följt sanktionsbestämmelserna har anmälts och bötfällts. Ett större samförstånd vid cuper sker nu med övriga distrikt.
  • Antal matcher: Enligt önskemål har vi försökt att undvika matcher vid större helger och lagt fler enkelserier.
  •  Föreningslandskapet: Efter en skrivelse från StFF har SvFF startat en utredning.
  • Privata aktörer: Det har varit svårt att genomföra en certifiering av företag och hålla den aktuell då omsättningen av personal hos de privata aktörerna är stor. I stället ska en frågelista tas fram av StFF som föreningar kan använda sig av.
  • Papperslösa laguppställningar: Äntligen går det att fylla i spelarförteckningen digitalt. Vid de första matcherna i våras fanns några små problem främst i 13-årsserierna.
  • Digital domarersättning: 2022 var det domarna som bestämde, de hade rätt till betalning på planen. Från 2023 är det föreningarna som bestämmer. Om man vill betala på planen så får man det, men man har också rätt att använda systemet Digital Domarersättning. En möjlighet många har utnyttjat.  Även här fanns vissa problem i början, men när klubbarna fått in rutiner fungerar det bättre. I framtiden, troligtvis inte till 2024, ska digital domarersättning även fungera när föreningar tillsätter domare vid egna matcher.
  • 12-årsmotionen: Idag får det arrangeras cuper med slutspel för 11- och 12-åringar om det är en internationell turnering. Det finns många frågetecken i dagens bestämmelser, vilket har lett till att StFF har lämnat in en motion till StFF:s repskap om att 11-åringar aldrig ska spela slutspel, medan 12-åringar ska få göra det i cuper.
  • 14-årsmotionen: SvFF har inlett ett forskningsprojekt angående 11 mot 11-matcher för 14-åringar. Det kommer inte finnas några slutsatser före repskapet, så det är fortfarande oklart vad som kommer att hända till 2024.

Gruppsamtal gällande tävlingsfrågor var den sista punkten på agendan innan lunchen. Deltagarna delades upp i tolv grupper för att i första hand diskutera en av deltagaren vald fråga, men många grupper hann med även fler frågor. 

Frågor vid gruppsamtalen:

  • Nivå insteg
  • Seedad serier
  • Frågor gällande flick- och damfotboll
  • Junior-DM
  • Kvalserier

Samtalsledarna förde anteckningar vid de givande samtalen som tillsammans med mentimeterröstningen som inledde fredagens program ska leda till framtida förslag och genomföranden.

Björn Eriksson var lite orolig för att åhörarna efter lunchen skulle somna i de mjuka sköna stolarna i konferenssalen, men ämnet ”Serielösa matcher” var något som engagerade deltagarna.

Den revolutionerande tävlingsutvecklingen är något som det kommer informeras flitigt om fram till nästa säsongsstart. Kortfattat är serielösa matcher just som det heter, matcher utan en serie. Kommande år kommer alla lag i åldern 8-12 år välja antal matcher de vill spela (6, 10 eller 13) och på vilken nivå. Lagen kommer inte att delas in i geografiska serier utan alla lag kommer i en åldersgrupp kommer att ligga i samma ”tombola” och sedan väljer datorn ut motståndare efter parametrar som uppges vid anmälan. 

Föreningsledarna hade många frågor till Björn Eriksson och Otto Dardanell från SvFF:s IT-avdelning. Det fanns inte fullständiga svar på alla frågor men både idéer och förslag tas med till kommande information och utveckling. 

Torsdagens minst underhållande punkt handlade om Matchmiljö. Björn berättade om:

  • Fler och fler hör av sig om dåliga och tråkiga upplevelser
  • Händelser som går ner i åldrarna
  • 13-årsklassern sticker ut
  • Det blir fler flickmatcher som rapporteras även om pojkarna är i klar majoritet
  • Det finns problem på alla nivåer, kön och åldrar, men problemen är större på högre nivåer

I en utredning som SvFF gjort tycker 9 procent att det är ok att skälla på domaren som publik. 7 procent tycker det är okej att ledare skäller på domaren. Undrar hur många domare vi kommer att ha i framtiden? Hur ska matcherna genomföras utan domare?

Förutom de 700-750 disciplinärenden, varav hälften i S:t Eriks-Cupen, som kommer in till StFF varje år får vi även en hel del ”inofficiella ärenden” som vi inte kan åtgärda enligt våra bestämmelser. Till exempel där publik har misskötts sig mot domare eller spelare och ledare har uppträtt illa mot en annan ledare.

Vi försöker ändå på olika sätt att åtgärda dessa händelser genom olika tillvägagångssätt. Förebyggande åtgärder som vi även genomför och tillhandahåller är:

Tyvärr var det många deltagare som delade Björns mörka bild av matchmiljön. En del kom med förslag på förbättringsåtgärder. Men det krävs också att vi tillsammans hjälps åt för att vi ska få en trivsammare matchmiljö.

Torsdagens avslutande programpunkt var en paneldebatt. Per Nilsson - professor i pedagogik, Per Widén - utbildnings- och utvecklingschef SvFF, Yvonne Ekroth – landslagschef U23 flickelit, Victoria Sandell – sportchef FoC Farsta m.m., Kenneth Öberg – Fotbollschef StFF svarade på moderatorn Jonas Bodins spörsmål och som avslutning fick även deltagarna ställa frågor. 

För deltagarna som i många fall sitter själva på sin arbetsplats eller med någon enstaka medarbetare var avslutningen på dagen, mingel och middag, en höjdare. Olika kompetenser, nivåer, bakgrunder, med mera möttes för att intressanta erfarenhetsutbyten.

Som tidigare har nämnts inleddes fredagen med olika frågor som besvarades via mentimeter. Svaren kommer att analyseras och presenteras vid ett senare tillfälle.

Gäst stod på programmet kl. 09.30. Lite luddigt kan tyckas, men det blev rätt sent helt klart att Fredrik Reinfeldt skulle hinna med att besöka konferensen. Även om det emellanåt blev lite av politikern Fredrik var det en hel del inslag av humor i framförandet.

Jämställdhetsfrågan, säkerhetsläget och ekonomin var tre punkter som SvFF ordföranden betonade som viktiga i nuläget. Efter att ha besvarat några frågor tackades de närvarande för den viktiga insats som de gör för vår idrott och utövare.

Sen var det dags för nya grupper att samlas. Den här gången var det nya konstellationer med uppgiften att byta erfarenheter med varandra. Olika frågeställningar fanns som grund och deltagarna fick berätta hur de gör i och vilka utmaningar de har.

Björn Eriksson avslutade konferensen med att tacka alla närvarande för två bra dagar och det viktiga med att alla träffas för att diskutera dessa viktiga frågor för våra barn- och ungdomar. 

Om ett par veckor kommer en mer detaljerad sammanställning av de frågor som diskuterades vid gruppsamtalen. 

Läs mer om vad som har diskuterats vid tidigare barn- och ungdomskonferenser

Se och hör mer om Fredrik Reinfeldt på Instagram: stockholms_fotbollforbund