Sammanfattning av Fair Play-ligan – färre lag men högre snitt
Fair Play-ligan är en sammanfattning av de varningar och utvisningar som lagen tilldelas under en säsong. Till säsongen 2021 infördes Fair Play-trappan som är ett verktyg med åtgärder för att belöna och bestraffa lagens matchmiljö inom Stockholmsfotbollen. Nu är sammanställningen för 2023 genomförd.
Övergripande
Säsongen 2023 är nu färdigspelad för herrar division 4-7 samt damer division 3-5.
- Sammanlagt är det 257 lag som slutfört seriespelet. 196 herrlag och 61 damlag. 4 fler än 2022.
- Av dessa 257 lag var det 7 lag som kom över 3,5 poäng i snitt.
- Säsongen 2022 var det 11 lag som var över 3,5 poäng i snitt.
- Samtliga lag som hamnat över 3,5 poäng i snitt har varit herrlag.
- Sammanlagt snitt för alla herrlag är 2,26 poäng. Det ger att i snitt delas det ut 4,52 gula kort per match. 2022 var siffran 2,19.
- Sammanlagt snitt för alla damlag är 0,43, alltså under en varning per match. 2022 låg siffran på 0,39.
Poäng
Poäng delas ut enligt följande:
1 poäng: Varning
2 poäng: Målchansutvisning
3 poäng: Varning + varning = lindrig utvisning
3 poäng: Varning + målchansutvisning
4 poäng: Grov utvisning
5 poäng: Varning + grov utvisning
Det gäller så klart att ha så lågt poängsnitt som möjligt, i alla fall under 3,5 poäng i snitt.
Sammanfattning herrlagen
StFF gratulerar IF Söderkamraterna i H 7 E som är det lag som dragit på sig minst antal poäng, ett snitt på 0,75.
Division 6 var ”fulast” med 2,56 i snitt. Herrsjuan var överlägset snällast med 1,88. Samma ordning rådde säsongen 2022.
Värt att notera är att seriesegrarna har ett snitt på 2,13, alltså klart under snittet för alla lag. Många seriesegrare har kommit etta eller tvåa i Fair Play-ligan (FPL) i sin serie. Det är uppenbart att det är värt att fokusera på rätt saker ute på planen. Även detta var likadant förra året, lag som går upp har generellt färre poäng i FPL.
Sammanfattning damlagen
StFF gratulerar Sickla IF och Rydbo IF som är de lag med lägst snitt. En varning var över hela säsongen ger ett snitt på 0,07.
Division 4-lagen drog på sig flest fair play-poäng med ett snitt på 0,56. Snällast var damfemman med 0,26. Även här rådde samma ordning säsongen 2022.
Inget lag har gått igenom säsongen helt utan varningar, det är första säsongen det händer.
Hur har StFF jobbat?
Vi har under året gjort fyra avstämningar med möjlighet för tävlingskommittén (TK) att dela ut straff vid varje avstämning enligt Fair Play-trappan. Vid samtliga tillfällen är det bara herrlag som varit nära och över gränsen 3,5.
Vid avstämning 1 var det 16 lag över, vid avstämning 2: 14 lag och vid avstämning 3 hade det minskat till 7 lag vilket kvarstod även efter slutförd FPL.
Det som redan står klart är att de lag som har över 3,5 i snitt kommer få betala dubbel anmälningsavgift till säsongen 2023, det framgår i tävlingsbestämmelserna. Utöver det kan TK dela ut extra straff. De lag som för andra eller tredje året i rad ligger över 3,5 snittpoäng ligger mer risigt till än övriga lag. Inför denna säsong hade vi två lag som inledde säsongen med tre minuspoäng på grund av upprepade höga snittpoäng i FPL.
Övrigt
Förutom tävlingsärenden och utdelade straff har StFF även använt Fair Play-ligan för att identifiera ”riskmatcher” som en av parametrarna för hitta "rätt" matcher. Vi har under året genomfört omkring 340 matchobservationer.
Vi har även under året genomfört ett antal ”dolda” matchobservationer, då med tillhörande legitimationskontroll på samtliga spelare i båda lagen.
Framåt?
Fair Play-ligan är här för att stanna och är ett verktyg av många, för att jobba för en förbättrad matchmiljö inom Stockholmsfotbollen.
Diskussioner pågår inom vår TK och mellan distrikt, som använder sig av Fair Play-ligan, hur man ska hantera lag som återkommande år efter år ligger högt i ligan. I arsenalen finns straff såsom poängavdrag och till och med uteslutning.
Vid eventuella frågor, kontakta: