Avslutning för 9 mot 9-domarprojekt
Årets mentorsprojekt för 9 mot 9-domare för tjejer avslutades med en träff med domarna inför årets viktigaste match i Damallsvenskans, seriefinalen mellan Hammarby-Häcken.
Hela 20 tjejer anslöt vilket överträffade våra förhoppningar och är ett bevis på att vi har gjort något rätt. Målet har hela tiden varit att utveckla en gemenskap och skapa trygghet där ingen behöver känna sig ensam.
Vi inledde med att gå den långa promenaden från domarrummet genom katakomberna på Tele2 Arena upp till planen, där fick vi känna in hur stort det känns att vandra genom spelartunneln för att stå på gräsmattan och blicka ut över läktarna. Efter en omvänd promenad träffade vi domarteamet.
Lovisa Johansson, matchens huvuddomare, berättade om sin karriär med påföljande frågor från de intresserade och nyfikna deltagarna.
Lovisa delgav bland annat hur hon hanterade den jobbiga känslan efter en tuff match, men det som berörde tjejerna på plats var matcher där spelare och ledare har betett sig illa mot Lovisa när hon var ungdomsdomare.
– Jag har haft bra stöd av mina föräldrar som var på många av mina matcher när jag dömde. Viktigast av allt är att våga prata om sitt domarskap, för varje gång man pratar om det känns det lite bättre. Därför är det fantastiskt att ni har fått mentorer ni kan vända er till, som också har gått igenom samma sak som ni gör.
Jag försökte alltid komma ihåg att det är domaren Lovisa de var arga på och inte personen Lovisa. När jag tog av mig domartröjan visste jag att det inte var mig de var besviken eller arg på.
Extra kul var att Alisa Levälampi, assisterande domare i matchen, är mentor i projektet.
Efter en gemensam middag tog deltagarna och mentorerna plats på läktaren för att titta på matchen. Denna gång hade tjejerna även ögonen på ett tredje lag på planen.
– Den här dagen blir ett minne för livet, utbrast en av tjejerna.
Nu hoppas vi att detta leder till att många av de närvarande tar steget upp till att döma 11 mot 11-fotboll och att vi i framtiden har en ännu större mentorsgrupp. Idag är endast 2 procent av domarna i Stockholms seniorfotboll kvinnor. Förhoppningsvis har vi lagt en grund för att den siffran ska bli avsevärt mycket högre inom fem år.
Vid eventuella frågor, kontakta: